Parallax View

Κάνε μια ευχή να μείνουμε για πάντα μάζι

της Κύας Τζήμου Κλειδωμένες ευχές, λουκέτα αγάπης, κλειδαριές αγάπης όπως και να τα πεις είναι το καινούργιο “κέρμα” που ρίχναμε στα συντριβάνια παλιά εμείς οι μεγαλύτεροι. Ο συγκέκριμένος τρόπος του “κάνε μια ευχή” τείνει να αφορά μόνο τους ερωτευμένους που θέλουν να μείνουν για παντα μαζί. Προσωπικά εμένα αυτό το “για πάντα μαζί”, που αναζητά […]

Κύα Τζήμου
κάνε-μια-ευχή-να-μείνουμε-για-πάντα-μάζ-19844
Κύα Τζήμου
dscn1677.jpg

της Κύας Τζήμου

Κλειδωμένες ευχές, λουκέτα αγάπης, κλειδαριές αγάπης όπως και να τα πεις είναι το καινούργιο “κέρμα” που ρίχναμε στα συντριβάνια παλιά εμείς οι μεγαλύτεροι. Ο συγκέκριμένος τρόπος του “κάνε μια ευχή” τείνει να αφορά μόνο τους ερωτευμένους που θέλουν να μείνουν για παντα μαζί. Προσωπικά εμένα αυτό το “για πάντα μαζί”, που αναζητά ο κόσμος με πάθος, με ξενίζει κάπως αλλά φαίνεται πως κερδίζει έδαφος στους νέους της εποχής μας. Λαχταρώντας μια σχέση παντοτινή, λοιπόν, οι απανταχού Ρωμαίοι και Ιουλιέτες, χαράζουν τα αρχικά τους πάνω σε ένα λουκέτο, το κλειδώνουν σε συγκεκριμένα σημεία, κατά προτίμηση σε γέφυρες, και μετά πετάνε το κλειδί. Τσικλινταν και μείναμε για πάντα μαζί (καμιά φορά ο σοφός λαός λέει πρόσεχε τι εύχεσαι αλλά άντε να το πεις αυτό σε έναν ερωτευμένο).

Έτσι εδώ και πολλά χρόνια, με ιδιαίτερη αύξηση της εμφάνισης λουκέτων σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, στη νέα χιλιετία, οι κλειδαριές αγάπης καλύπτουν ολόκληρες επιφάνειες στις μεγάλες γέφυρες του κόσμου. Αν περνάει και ποτάμι από κάτω βολεύει γιατί ρίχνεις και το κλειδί στο νερό και ίσως να πιάσει και μια δεύτερη ευχή σου, αν είσαι τυχερός.

Και μιλάμε για πολλές και διάσημες γέφυρες: Στην Pont des Arts του Παρισιού, μια από τις γέφυρες του Σηκουάνα που οδηγεί στη Σχολή Καλών Τεχνών, στη γέφυρα Hohenzollern της Κολωνίας, στην Ponte Milvio της Ρώμης, στην Πόντε Βέκιο της Φλωρεντίας. Δυστυχώς στην συγκεκριμένη την πάτησαν γιατί καλοί χρυσοί οι Ιταλοί και σ΄αφήνουν να πετάς νομίσματα στην Φοντάνα Ντι Τρέβι αλλά έχει και η βεβήλωση τα όρια της. 5.500 λουκέτα αφαίρεσε η δημοτική αρχή της Φλωρεντίας από το μνημείο που έχει κριθεί διατηρητέο. Οι φήμες για 5.500 χωρισμούς στη χώρα την επόμενη μέρα δεν επιβεβαιώνονται. Και οι Ιρλανδοί αποδείχτηκαν σκληρά καρύδια και το 2012 αποκαθήλωσαν χιλιάδες λουκέτα που είχαν κλειδωθεί στην αγαπημένη τους  Ha’penny Bridge του Δουβλίνου, ώστε να αποκατασταθεί η εικόνα της διατηρητέας γέφυρας που είχε αλλοιωθεί από τα χιλιάδες λουκέτα.Στη Luzhkov bridge της Μόσχας,  και στο όρος Χουάνγκ της Κίνας.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στην γέφυρα του Μπρούκλιν, στην Burrard Street Bridge του Βανκούβερ, σε ένα συντριβάνι στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, ο κατάλογος είναι ατέλειωτος και όλο και περισσότερες πόλεις ασπάζονται τη νέα μόδα. Στην Ελλάδα εμφανίστηκαν στα κάγκελα της Νέας Παραλίας (πού αλλού;) της Θεσσαλονίκης πριν λίγες μέρες.

Αλλά πώς ξεκίνησε αυτή η μόδα; Μια εκδοχή λέει πως όλα ξεκίνησαν στο Πέκς της Ουγγαρίας τη δεκαετία του 80. Σε ένα στενό πέρασμα ανάμεσα στην  Κεντρική πλατεία και τον Καθεδρικό της πόλης, οι φοιτητές και οι ερωτευμένοι ξεκίνησαν να βάζουν λουκέτα, οι μεν για καλή επιτυχία στον σπουδαστικό τους αγώνα, οι δε για να κλειδώσουν την παντοτινή τους αγάπη.

Ίσως όμως η μόδα έχει τις ρίζες της ακόμα πιο βαθιά στο χρόνο αφού υπάρχει μια ιστορία που αφορά στην Γέφυρα της αγάπης στην Σερβία (καταλάβατε φαντάζομαι από πού πήρε το όνομα). Λένε λοιπόν πως πριν τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο μια διευθύντρια σχολείου ερωτεύτηκε έναν αξιωματικό. Αφού λοιπόν δεσμεύτηκαν με όρκους αιώνιας αγάπης, ξέσπασε ο πόλεμος και ο αξιωματικός βρέθηκε να πολεμά στα ελληνικά χαρακώματα. Αλλά αποδείχτηκε αυτός ολίγον αφερέγγυος και οι Ελληνίδες ακαταμάχητες κι έτσι ερωτεύτηκε μια Κερκυραία. Διέλυσε λοιπόν τον αρραβώνα με την πρώτη του (και όχι παντοτινή) αγάπη. Μετά από λίγο καιρό η νεαρή παρατημένη αρραβωνιαστικιά   πέθανε από τη λύπη της καθώς είπαν στο χωριό της. Οι κοπέλες πολύ θορυβήθηκαν στον τόπο της και αποφάσισαν να κλειδώσουν τις δικές τους αγάπες προτού βρεθούν κι αυτές προδομένες. Έτσι έγραφαν τα ονόματά τους και των αγαπημένων τους σε ένα λουκέτο και το κλείδωναν στην γέφυρα όπου συναντιόνταν οι πρώην εραστές.

Πολλές ιστορίες συνοδεύουν τα σημεία που γεμίζουν κλειδωμένες ευχές. Στην Ταϊβάν προτιμούν να κλειδώνουν τα λουκετάκια τους κοντά στο σταθμό του τρένου γιατί ο μύθος λέει ότι το μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται κάτω απ΄τα τρένα που περνούν μεταφέρεται στα λουκέτα και βοηθά σημαντικά στην πραγματοποίηση των ευχών.

Στο Αλγέρι πάλι τον Σεπτέμβρη του 2013 ξεκίνησαν να κλειδώνουν τα λουκέτα της αγάπης σε μια γέφυρα που είχε το προσωνύμιο “Γέφυρα των αυτοκτονιών”. Ένας ιμάμης όμως κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο YouTube που έλεγε πως αυτά είναι πράγματα που ο Αλλάχ καθόλου δεν τα εγκρίνει. Την άλλη μέρα φανατικοί μουσουλμάνοι έσπασαν όλες τις κλειδαριές και έκτοτε ουδείς ετόλμησε να αποκαταστήσει την νεα συνήθεια.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα