Κάποιος να τα προσέχει
της Κύας Τζήμου Εικόνα: Ελένη Βράκα https://parallaximag.gr/general-american-financial Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να πούμε ότι η πρόνοια απέναντι στα αδέσποτα είναι παράδειγμα προς μίμηση στην πόλη μας, αλλά όλο και περισσότεροι Θεσσαλονικείς βλέπουμε να νοιάζονται πραγματικά, ενώ συχνά τελευταία βλέπω έξω από μαγαζιά και οικοδομές δοχεία με νερό και ενίοτε ξηρά τροφή για τα συμπαθή […]
της Κύας Τζήμου Εικόνα: Ελένη Βράκα
Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να πούμε ότι η πρόνοια απέναντι στα αδέσποτα είναι παράδειγμα προς μίμηση στην πόλη μας, αλλά όλο και περισσότεροι Θεσσαλονικείς βλέπουμε να νοιάζονται πραγματικά, ενώ συχνά τελευταία βλέπω έξω από μαγαζιά και οικοδομές δοχεία με νερό και ενίοτε ξηρά τροφή για τα συμπαθή τετράποδα. Η άσχημη πλευρά της συμπεριφοράς απέναντι στα αδέσποτα υπάρχει βέβαια ακόμα, αλλά θέλω να πιστέυω ότι είμαστε σε καλό δρόμο ως “πρωτάρηδες” φιλόζωοι. Καλό θα ήταν αυτές οι πρωτοβουλίες των πολιτών να δώσουν το παράδειγμα για συνέχιση σε πιο οργανωμένη βάση από την δημοτική αρχή.
Για το σκοπό αυτό, λοιπόν, στην σελίδα Community Petitions by Avaaz ξεκίνησε συλλογή υπογραφών που θα σταλεί στους δημάρχους Αθηνών και Θεσσαλονίκης με σκοπό την τοποθέτηση ταϊστρών για τα αδέσποτα της πόλης. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περίπου 2.500 υπογραφές. Δυστυχώς στην Ελλάδα ελάχιστες ταΐστρες έχουν τοποθετηθεί κι εκείνες με πρωτοβουλία φιλοζωικών ενώ η μόνη τοποθέτηση από δήμο έγινε προσφάτως στην Άρτα. Προς τιμήν τους. Στην πόλη μας καμιά. Αυτό που έχει γίνει για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των αδέσποτων στην πόλη είναι η τοποθέτηση δυο ξύλινων σκυλόσπιτων στο πάρκο που βρίσκεται δίπλα στον Άγιο Θεράποντα στην Τούμπα, ύστερα από αίτημα της προέδρου της 4ης Κοινότητας κας Σοφίας Σαμαρά στην διεύθυνση αστικού σχεδιασμού. Τα σπιτάκια κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν από συνεργεία του Δήμου και ελπίζουμε να μην μείνουν δακτυλοδεικτούμενα ως άλλη μια πιλοτική πρωτοβουλία που δεν βρίσκει δρόμο να επαναληφθεί. Στην Τούμπα επίσης έχουν τοποθετηθεί μικρά σκάμματα περιφραγμένα με ξύλινο πλαίσιο και ειδικές πινακίδες ως τουαλέτες σκύλων. Τέτοια σκάμματα έχουν τοποθετηθεί επίσης στο Ναβαρίνο, στην Πλατεία Δικαστηρίων και στο Πάρκο της Ανθοκομικής, που παράνομα τόσα χρόνια απαγόρευε την είσοδο ζώων στο πάρκο.
Στο διαδίκτυο βρήκαμε μια εξαιρετική πρωτοβουλία που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην πόλη μας. Πρόκειται για ειδικούς κάδους ανακύκλωσης που τοποθετήθηκαν στην Τουρκία που συνδυάζουν την ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών νερού με ποτίστρα και ταΐστρα για τα αδέσποτα. Στον έξυπνο κάδο αδειάζεις το νερό που τυχόν έχει μείνει στο πλαστικό μπουκαλάκι που κατανάλωσες σε ειδική υποδοχή που καταλήγει στην ποτίστρα και ανακυκλώνεις το πλαστικό, ενώ την ίδια στιγμή ξηρά τροφή ίσης αξίας πέφτει στην ταΐστρα για τα αδέσποτα. Μια πολύ ωραία ιδέα επίσης είναι οι ειδικές συσκευασίες που υπάρχουν πλέον σε ορισμένα εστιατόρια της Κωνσταντινούπολης για περισυλλογή των περισσευμάτων του φαγητού σας για τα αδέσποτα. Αυτή είναι μια πρωτοβουλία που θα μπορούσαν να προωθήσουν οι φιλοζωικές σε συνεργασία με τον Δήμο με σχετική ενημέρωση προς τα εστιατόρια της πόλης. Μακάρι και στην πόλη μας, όπου δυστυχώς οι πρωτοβουλίες που είναι απαραίτητες για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των αδέσποτων καθυστερούν επί μακρόθεν, να υιοθετηθούν τέτοιου είδους πρακτικές.
Να σημειώσουμε ότι ο νόμος 4039/2012 προβλέπει, ότι το τάισμα και το πότισμα των αδέσποτων ζώων πρέπει να γίνεται από τους δήμους και φιλοζωικά σωματεία, συγκεκριμένα στο άρθρο 9 και στην παράγραφο 10 τονίζεται πως: «Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι ∆ήμοι οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις».
Ένα άλλο από τα θέματα που καθυστερούν εδώ και πολύ καιρό και αφορά γενικά στις υποδομές στην πόλη που αφορούν άμεσα στα κατοικίδια και τους ιδιοκτήτες τους είναι το ζήτημα των ειδικών κάδων για τα απορρίμματα των σκύλων που έχει τελματώσει καθώς δεν έχει προχωρήσει το θέμα της ανάθεσης κατασκευής τους, εδώ και 2 χρόνια. Να θυμηθούμε ότι το 2012 έγινε η αναγγελία τοποθέτησης ειδικών κάδων για τα απορρίμματα σκύλων αλλά μέχρις στιγμής δεν είδαμε κάτι παραπάνω από τον ένα πιλοτικό κάδο της πλατείας Ναβαρίνου. Είναι υποχρέωση όλων των ιδιοκτητών σκύλων να μαζεύουν τα περιττώματα των κατοικίδιών τους και η άρνηση μερικών να συμμορφωθούν γίνεται συχνά αντικείμενο λογομαχιών, ακόμη και μεταξύ ιδιοκτητών σκύλων. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει κάποια πρόοδος στην ευαισθητοποίησή τους προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να συμμορφωθούν όλοι. Η παρουσία ειδικών κάδων πάντως θα βοηθήσει πολύ στο να περάσει στη συνείδηση όλων η υποχρέωση αυτή. Αναμένουμε λοιπόν, άγνωστο για πόσο, να δούμε και τους άκρως απαραίτητους κάδους για τα απορρίμματα των σκύλων.
Περισσότερα για την μεταχείριση των αδέσποτων στην πόλη μας από τις δημοτικές αρχές θα διαβάσετε σε παλιότερο ρεπορτάζ εδώ
Υ.Γ. Επειδή συνηθίζεται κάθε φορά που γράφεται κάποιο άρθρο για την βελτίωση της ζωής των αδέσποτων στην πόλη μας να ακολουθούν σχόλια του τύπου “εδώ ζουν άνθρωποι σε άθλιες συνθήκες κι εσείς ασχολείστε με τα ζώα”, να πω το αυτονόητο. Γράφοντας για μια κατάσταση δεν σημαίνει ότι υποβαθμίζεις κάποια άλλη που σαφώς είναι πιο σημαντική. Το συγκεκριμένο άρθρο αφορά στα τετράποδα της πόλης και οποιοδήποτε σχόλιο που επιχειρεί να σχολιάσει κάποιο άλλο σημαντικό θέμα θα διαγράφεται ως μη σχετικό με το συγκεκριμένο άρθρο.