Καραντίνα σε μία πόλη που δεν είναι σε καραντίνα!

Το παράδοξο του ιού.

Parallaxi
καραντίνα-σε-μία-πόλη-που-δεν-είναι-σε-κ-397044
Parallaxi

Λέξεις: Μαρία Σαμακοβλή

Όσο αλλόκοτο και αν φαίνεται, η Σουηδία ίσως είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που προς στιγμήν δεν έχει υιοθετήσει μέτρα για την μείωση και καταπολέμηση του κορονοϊού.  Πολλά σενάρια έχουν ειπωθεί για τους λόγους που η σουηδική κυβέρνηση παραμένει άπραγη και αρκείται στην ατομική υγιεινή των πολιτών. Το απαράβατο δικαίωμα της ατομικής ελευθερίας, η ανοσία της αγέλης και η προστασία-διατήρηση σταθερής οικονομίας, είναι οι πιο συχνές δικαιολογίες για την άρνηση ενός πιθανού επικείμενου και εξαιρετικά αναγκαίου εγκλεισμού.

Ας ξεκινήσουμε ,όμως, από την αρχή. Όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στη Στοκχόλμη, όπου τυχαίνει να διαμένω, οι μόνοι που φάνηκε να ανησυχούν και να προσέχουν, ήταν κυρίως οι international φοιτητές και ιδιαίτερα όσοι προέρχονταν από την Κίνα.  Τα ΜΜΕ επικεντρώνονταν στα χαρακτηριστικά του «τρομακτικού» αυτού ιού και στις ενέργειες που πρέπει να επαναλαμβάνουμε για να παραμείνουμε υγιείς (πχ πλύσιμο χεριών).

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε πως τα περισσότερα super market εδώ, σε αντίθεση με αυτά της Ελλάδας δεν ήταν εφοδιασμένα με αντισηπτικές λοσιόν, ενώ σε ελάχιστα φαρμακεία μπορείς να βρεις μάσκες και γάντια μίας χρήσεως, γεγονός που δεν οφείλεται σε ξαφνική ραγδαία πώληση τους. Παραβλέποντας, αυτό το πολιτισμικό χαρακτηριστικό, όλοι από κοινού Σουηδοί και «αλλοδαποί» νιώθαμε ασφαλείς λόγω της φήμης που κατείχε η βασίλισσα της Σκανδιναβίας. Τι γίνεται όμως, όταν τελικά η αυτό-εκπληρούμενη προφητεία δεν είναι τελικά τόσο «εκπληρούμενη»;

Και να που η κατάσταση αρχίζει να χειροτερεύει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όλες οι μεσογειακές χώρες ανεξαιρέτως, έχουν επιβάλει την περιβόητη καραντίνα. Σειρά έχουν οι βόρειες χώρες και η Αμερική. Δύο χώρες μόνο φαίνεται να αντιστέκονται σε αυτήν την πολιτική: η Αγγλία και η Σουηδία. Η πρώτη λύγισε προτού το καταλάβει. Η δεύτερη θα λέγαμε πως ζει στην δική της φούσκα.

Παρά τα αμέτρητα κρούσματα και τους εκατοντάδες θανάτους, τα παιδιά δημοτικής ηλικίας ετοιμάζονται κάθε μέρα για το σχολείο, οι  ενήλικες για την δουλειά τους και οι συνταξιούχοι για τις βόλτες τους. Οι μόνοι που απέχουν από το τραγελαφικό αυτό σενάριο είναι οι φοιτητές,  καθώς τα πανεπιστήμια με δική τους ευθύνη ανακοίνωσαν το κλείσιμο τους και την έναρξη διαδικτυακών  μαθημάτων.

Όλα αυτά ακούγονται εξαιρετικά ανεύθυνα, όμως αν κοιτάξεις καλύτερα μέσα στην καθημερινότητα, θα αντιληφθείς πως η ατομική ευθύνη στη Σουηδία είναι κάτι που διδάσκεται. Παρόλο που δεν έχει παρθεί κανένα επίσημο μέτρο, οι σταθμοί του μετρό είναι κατά βάση άδειοι όπως και τα περισσότερα μέσα μεταφοράς. Τα super market δεν έχουν την επισκεψιμότητα που συνήθιζαν να έχουν. Οι χώροι συνάθροισης αν δεν είναι κλειστοί είναι άδειοι. Και δες που καμία φορά ο «κρύος πολιτισμός» που συνηθίζουν να κρίνουν  οι νότιοι  μπορεί να σε βοηθήσει σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές. Τι πιο σημαντικό αυτή την περίοδο από το personal space, κοινώς ατομικό χώρο.

Οι Σουηδοί σέβονται και ταυτόχρονα απαιτούν, πόσο μάλλον τώρα, την διαμετρική απόσταση ενός μέτρου τουλάχιστον, από τον άλλο. Ενώ λοιπόν,  οι πολιτικές άλλων χωρών στοχεύουν στην διατήρηση απόστασης, οι Σουηδοί δεν χρειάζεται καν να ανησυχήσουν γι΄αυτό. Οι πολίτες προσπαθούν να μένουν σπίτι χωρίς να χρειαστεί να τους το επιβάλει κάποιος, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις βγαίνουν  όταν πρόκειται για εργασία και ατομική άσκηση. Θα έπαιρνε κανείς άραγε, αυτήν  τη πρωτοβουλία  στις μεσογειακές χώρες;

Τελικά Σουηδία και καραντίνα πάνε μαζί; Η έννοια της καραντίνας στη Σουηδία είναι αμφιλεγόμενη. Μπορεί όντως να μην εφαρμόστηκε ως επίσημο μέτρο, όμως όλοι λίγο-πολύ ζούμε μία δική μας αυτοσχέδια καραντίνα. Λίγη μουσική, μαγειρική και γυμναστική στη φύση δεν έβλαψε κανέναν. Γιατί η ζωή συνεχίζεται ακόμη και όταν είσαι κλεισμένος στο σπίτι. Βρες τι σου αρέσει να κάνεις και απόλαυσε τις μικρές στιγμές με την οικογένεια σου και τους φίλους σου. Ασχολήσου με την ουσία σου και τους «ανθρώπους σου», είτε μένεις στη Σουηδία  είτε στην Ελλάδα, είτε στην άλλη πλευρά του κόσμου και να δεις που θα περάσει και αυτό…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα