Κατασκευάζοντας έναν «μπαμπούλα» για να δικαιολογήσεις την αυταρχική πολιτική
Κάπως έτσι εδραιώνεται ο φόβος και η καχυποψία στην κοινωνία και ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή της αυταρχικής δημοκρατίας - Γράφει ο Πολυμέρης Βόγλης
Λέξεις: Πολυμέρης Βόγλης
Η επίθεση της κυβέρνησης Τραμπ στα αμερικανικά πανεπιστήμια δεν οφείλεται στις υποτιθέμενες ακρότητες της δικαιωματικής Αριστεράς και της «woke ατζέντας».
Δεν είναι ότι τα πανεπιστήμια είχαν αλωθεί από «φρικτές» ιδέες όπως η διαφορετικότητα, η ισότητα, η συμπερίληψη και η αμερικανική κυβέρνηση αντεπιτέθηκε για να αποκαταστήσει την ισορροπία.
Η επίθεση της αμερικανικής άκρας Δεξιάς στα πανεπιστήμια δεν είναι απάντηση σε κάτι. Είναι μια επιχείρηση βίαιης ευθυγράμμισης των πανεπιστημίων και επιβολής της ατζέντας της κυβέρνησης. Την ίδια αυταρχική πολιτική ακολουθεί σε όλους τους τομείς της κυβέρνησης με στόχο την εδραίωση της κυριαρχίας των Ρεπουμπλικανών στον κρατικό μηχανισμό, τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, κοκ.
Η αμερικανική άκρα Δεξιά και η κυβέρνηση Τραμπ έχουν την δική τους ατζέντα (εθνικισμός, έλεγχος νομιμοφροσύνης υπαλλήλων, αυταρχισμός, απορρύθμιση, ξενοφοβία και άλλα) και η επίκληση των DEI πολιτικών είναι απολύτως εργαλειακή: κατασκευάζεται ένας «μπαμπούλας» για να δικαιολογηθεί η αυταρχική πολιτική. Όσο πιο απειλητικός φαίνεται ότι είναι ο «μπαμπούλας» που κατασκευάζεται, τόσο πιο αυταρχική η λύση που προβάλλεται.
Και βέβαια η επίθεση στα αμερικανικά πανεπιστήμια δεν ξεκίνησε τώρα. Πέρσι τέτοιον καιρό, επί κυβέρνησης Μπάιντεν, οι φοιτητικές κινητοποιήσεις σε πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια ενάντια την εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων στη Γάζα από τις ισραηλινές δυνάμεις, είχαν προκαλέσει την αντίδραση Ρεμπουμπλικανών και Δημοκρατικών, η αστυνομία είχε εισβάλει στα πανεπιστήμια διαλύοντας τις κατασκηνώσεις διαμαρτυρίας και συλλαμβάνοντας δεκάδες φοιτητές, ξένοι φοιτητές είχαν αντιμετωπίσει τον κίνδυνο απέλασης και οι διοικήσεις των πιο φημισμένων ιδρυμάτων κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις σε μια άνευ προηγουμένου εξευτελιστική διαδικασία. Μεταξύ αυτών ήταν και η τότε διοίκηση του πανεπιστήμιου Columbia, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης λόγω της υποτιθέμενης ανοχής του ιδρύματος στον αντισημιτισμό.
Η πολιτική διαμαρτυρία για τα εγκλήματα στη Γάζα παρουσιάστηκε ως αντισημιτική δράση -ο αντισημιτισμός, με άλλα λόγια, χρησιμοποιήθηκε εργαλειακά για να περιοριστεί η δημοκρατία και η ελευθερία έκφρασης στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Ενώ, εάν οι φοιτητές δεν ασχολούνταν με τα διεθνή ζητήματα, όπως υποστήριξε ένας εγχώριος επιφυλλιδογράφος, και κοίταζαν τις σπουδές τους, τίποτε δεν θα είχε συμβεί…
Κάπως έτσι εδραιώνεται ο φόβος και η καχυποψία στην κοινωνία και ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή της αυταρχικής δημοκρατίας.
*Ο Πολυμέρης Βόγλης είναι καθηγητής Κοινωνικής Ιστορίας στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας