Οι κάτοικοι των νησιών για το Νόμπελ Ειρήνης
Αφιερώστε μερικά δευτερόλεπτα...
Εικόνα: Γιώργος Παπαδόπουλος
Ανακοινώνεται σήμερα ο νικητής για το Νόμπελ ειρήνης όπου έχουν θέσει υποψηφιότητα οι κάτοικοι και οι ομάδες των νησιών που υποδέχτηκαν το μεγαλύτερο κύμα των προσφύγων. Η επιλογή γίνεται από λίστα 376 υποψηφίων- 228 φυσικά πρόσωπα και 148 οργανώσεις- η ανακοίνωση θα γίνει σήμερα από το Όσλο της Νορβηγίας
Δύο Έλληνες εθελοντές θα τους εκπροσωπήσουν: Η 85χρονη γιαγιά της Συκαμνιάς Αιμιλία Καμβύση και ο 40χρονος ψαράς Στρατής Βαλιαμός. Στο πρόσωπο τους ζητείται να τιμηθούν όλοι ο Έλληνες εθελοντές κάτοικοι του Αιγαίου.
Τις προτάσεις καταθέτουν ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός, ο Γεώργιος Πετράκος Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας και μέλος του Προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων, ο καθηγητής και Κοσμήτορας του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Χριστόδουλος Γιαλουρίδης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος.
Όπως έγινε γνωστό, το χρηματικό ποσό που συνοδεύει το μεγάλο βραβείο θα δοθεί για την ενίσχυση δομών υγείας στα νησιά του Αιγαίου ενώ το σύνολο των αναμνηστικών διπλωμάτων που θα το συνοδεύουν θα εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης.
copyright εικόνας: Λευτέρης Παρτσαλης (Lefteris Partsalis)
Η Αιμιλία Καμβύση είναι μια από τις τρεις γαιγιάδες της περίφημης φωτογραφίας από τη Λέσβο και είνια 85 χρονών. Παιδί Μικρασιατών προσφύγων από το Μοσχονήσι έζησε όλη της τη ζωή στο ψαροχώρι της Σκάλας Συκαμνιάς. Μαζί με άλλες δυο φίλες της την 89χρονη Ευστρατία Μαυραπίδου και την 85χρονη Μαρίτσα Μαυραπίδου έγιναν σύμβολα των εθελοντών κατοίκων της Λέσβου όταν ο φωτογραφικό φακός «τις συνέλαβε» να περιποιούνται ένα βρέφος παιδί μιας γυναίκας πρόσφυγα από τη Συρία που μόλις είχε αποβιβασθεί στην ακτή. Αυτό οι τρεις γιαγιάδες συνεχίσουν να το κάνουν όλον αυτόν τον καιρό που το χωριό τους έγινε το επίκεντρο της προσφυγικής – ανθρωπιστικής κρίσης. Κάθε μέρα κατεβαίνουν στην ακτή, και κάθονται μαζί με άλλους αλληλέγγυους στους πρόσφυγες πολίτες συμπαραστεκόμενοι με όποιον τρόπο μπορούν στους εκατοντάδες ανθρώπους που καθημερινά φτάνουν από τις απέναντι τουρκικές ακτές. Όταν τον περασμένο Νοέμβριο επισκέφθηκε τη Συκαμνιά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και τη συνάντησε για να την συγχαρεί για ότι έκανε αυτή με τις άλλες δυο φίλες της απάντησε στον Πρόεδρο «Γιατί μου λές μπράβο γιέ μου; Τι έκανα;». Το ίδιο επιμένει να λέει οπότε τη ρωτάν για το γιατί βοηθάει τους πρόσφυγες. «Καλά παιδιά είναι λέει. Μερικές φορές κουρασμένα από το ταξίδι με βοηθάνε να κουβαλήσουμε τα ξύλα για τη σόμπα μου» (πηγή: iefimerida.gr).
Ένα ψήφισμα που μας αφορά όλους έχει γίνει viral στο διαδίκτυο. Διαθέστε μερικά δευτερόλεπτα για να ψηφίσετε κι εσείς. Η υποψηφιότητα αφορά σε πρόταση του Avaaz να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους κατοίκους της Λέσβου και τις εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί για την περίθαλψη των προσφύγων.
Επίσης συγκέντρωση υπογραφών για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης όλα τα ελληνικά νησιά που δέχονται μεγάλες εισροές μεταναστών και προσφύγων ξεκίνησε μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας AVAAZ.
«Οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών του Αιγαίου (καθώς και πολλές ξένες, παγκόσμιες ΜΚΟ και η ελληνική διασπορά) έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τους Σύριους πρόσφυγες και να τους κάνουν να αισθανθούν ασφαλείς, παρόλο που δεν έχουν να προσφέρουν πολλά και είναι αντιμέτωποι με σοβαρή οικονομική κρίση για πολλά χρόνια», γράφει ο δημιουργός της σελίδας συγκέντρωσης υπογραφών, προσθέτοντας ότι η «φιλότιμη συμπεριφορά των Ελλήνων» έχει συμβάλει στην προσπάθεια εγκαθίδρυσης της παγκόσμιας ειρήνης.
Η σελίδα συγκέντρωσης υπογραφών, η οποία προτρέπει την απόδοση του Νόμπελ Ειρήνης στη Λέσβο, την Χίο και την Κω, έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από 146.000 υπογραφές, ενώ στόχο έχει τις 200.000. Εμπνευστής της κίνησης είναι ο χρήστης Stephen K., ο οποίος έχει έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Ψηφίστε και εδώ