Κράτος Δικαίου: Ζήτημα Δημοκρατίας
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, Λευτέρης Μ. Καρχιμάκης, μοιράζεται τις σκέψεις του λίγο πριν τις κάλπες
Λέξεις: Λευτέρης Μ. Καρχιμάκης
Στην Ελλάδα παρατηρείται κάτι εντόνως ανησυχητικό. Σε κάθε συζήτηση που αφορά το κράτος δικαίου στο εξωτερικό όλος ο κόσμος εκφράζει τις ανησυχίες για τους σκοτεινούς διαδρόμους που έχει περιέλθει η χώρα μας. Η απόφαση για την φωτιά στο Μάτι, οι καταγγελίες των θυμάτων των νεκρών των Τεμπών για προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος και το λεγόμενο «Predatorgate» όπως αποκαλούν στην Ευρωβουλή οι βουλευτές το σκάνδαλο των υποκλοπών 92 πολιτών μεταξύ των οποίων τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρου και του προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ, του Ν. Ανδρουλάκη, αποδεικνύει τον δεσποτικό τρόπο που κυβερνάει η Νέα Δημοκρατία.
Μετά το καταδικαστικό ψήφισμα της 7ης Φεβρουαρίου από την Ε.Ε κατά της χώρας μας, ήρθε η Ειδική έκθεση 03/2024 του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου όπου στον δείκτη του κράτους δικαίου η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η χειρότερη θέση πίσω από την Ουγγαρία του Β. Όρμπαν και την Βουλγαρία. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, στην Ελλάδα ο δείκτης του κράτους δικαίου σήμερα βρίσκεται σε χειρότερο επίπεδο σε σχέση με το 2013, ενώ αντίστοιχα παρατηρείται στο ίδιο χρονικό διάστημα άνοδος του δείκτη διαφθοράς της χώρας μας.
Η κυβέρνηση απέναντι σε όλα αυτά προτάσει μόνο ένα αντεπιχείρημα. Το 40,6% που έλαβε στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Η αντίληψη τους ότι οποιαδήποτε λάθη ή «εξυπηρετήσεις» μπορούν να σβηστούν από ένα εκλογικό αποτέλεσμα, είναι η νοοτροπία που οδήγησε την Ελλάδα στην χρεοκοπία και την υπογραφή των μνημονίων. Αυτή η νοοτροπία δεν έχει οδηγήσει τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης στην παραγωγική οικονομία, στην υγεία και την εκπαιδευτική κατάρτιση, αλλά σε λίγες συγκεκριμένες επιχειρήσεις.
Όπως ανέφερε το δημοσίευμα του Politico η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) διερευνά πιθανές παρατυπίες με τον τρόπο κατανομής των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η ανεξάρτητη Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού φαίνεται ότι ύστερα από παραγγελία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), πραγματοποίησε έφοδο στους τρεις μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους καθώς και σε εταιρείες πληροφορικής.
Η κυβέρνηση έμεινε άπραγη στα «τεχνάσματα» μεγάλων εταιρειών όπου συμπράττοντας, δημιούργησαν ένα είδος «cartel». Απόδειξη ήταν ότι η συντριπτική πλειονότητα των διαγωνισμών του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα διεξάγονται με μόνο μία προσφορά. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει αποκλείσει από χρηματοδότηση την μικρομεσαία επιχείρηση, καταδικάζοντας την σε θάνατο.
Απέναντι σε τόσες αυθαιρεσίες και έλλειψη διαφάνειας, ο ελληνικός λαός θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά στις 9 Ιουνίου, την ημέρα των ευρωεκλογών, αν θέλει να συνεχίσει η χώρα του να ακολουθεί αυτόν τον δρόμο ή θα πρέπει να δώσει ένα τέλος και να αποφασίσει, όχι με θυμό, αλλά με σύνεση πιο κόμμα είναι αυτό που έχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, το κόμμα που έχει ψηλά στην ατζέντα του την κοινωνική πολιτική και την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
*O Λευτέρης Μ. Καρχιμάκης είναι Υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και Λέκτορας Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Διαχείρισης Κρίσεων, Παν. Leiden, Ολλανδία