Parallax View

Ο μαγικός κήπος με τα 1.000 διαφορετικά είδη φυτών στη Θεσσαλονίκη

Η μικρή Εδέμ της Θεσσαλονίκης σε περιμένει!

Ελισάβετ Τζουβάρα
ο-μαγικός-κήπος-με-τα-1-000-διαφορετικά-είδ-606414
Ελισάβετ Τζουβάρα

Στη διασταύρωση των οδών Νίκαιας και Περικλέους, στην Σταυρούπολη, στην δυτική Θεσσαλονίκη, θα βρει κανείς έναν καλά κρυμμένο θησαυρό που εδώ και δεκαεννέα χρόνια στολίζει την περιοχή. Πρόκειται για τον έναν και μοναδικό Βοτανικό Κήπο της πόλης, ο οποίος παρά τις δυσκολίες κρατά ανοιχτές τις πόρτες του στο κοινό και υπόσχεται ένα μαγικό ταξίδι ανάμεσα σε χρώματα και μυρωδιές, που εμείς οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων έχουμε ξεχάσει.

Ο κήπος γιόρτασε τα εγκαίνιά του στις 5 Ιουνίου, μαζί με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, κι έκτοτε κάθε χρόνο αυτή η μέρα είναι μια γιορτή. Μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις τέχνης και πολιτικοί γάμοι είναι μόνο μερικές από τις δράσεις που φιλοξενούνται στον κήπο. Ποιος να ήξερε πως η ξενόφερτη ιδέα ενός βοτανικού κήπου θα σήμαινε τόσα για την περιοχή;

Στην είσοδο υπάρχει μια τεράστια δίφυλλη πόρτα και διπλά ένας χάρτης του κήπου, που βοηθάει τους επισκέπτες να προσανατολιστούν και να κατανοήσουν την δομή του.

Η Φανή Περσάκη είναι η Γεωπόνος του Δήμου Παύλου Μελά και ένας από τους ανθρώπους που «παλεύουν» ώστε όλοι εμείς να έχουμε αυτή τη μικρή όαση στη διάθεση μας. Όπως τονίζει, υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να επισκεφτεί τον κήπο.

«Είναι ένας εξαιρετικός χώρος για έναν περίπατο. Λόγω του ότι ο κήπος είναι περιφραγμένος, έχουμε καταφέρει να τον διατηρήσουμε σε πολύ καλή κατάσταση. Εδώ οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την φύση σε όλο της το μεγαλείο. Έχουμε φυτά από διάφορες χώρες του κόσμου, που δύσκολα θα δει κάποιος αν δεν ταξιδέψει. Πολλοί έρχονται ακόμα και για να πάρουν ιδέες για το μπαλκόνι ή τον κήπο τους και εμείς μετά με την σειρά μας τους παροτρύνουμε στα αρμόδια φυτώρια», σημειώνει.

Εκτός από μια ευχάριστη βόλτα, ο Βοτανικός Κήπος προσφέρει και εκπαιδευτικό έργο στην πόλη. Πολλά σχολεία διοργανώνουν εκδρομές ώστε να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά σχετικά με το περιβάλλον, ενώ οι φοιτητές της γεωπονίας πραγματοποιούν αρκετά εργαστήρια στον χώρο. Επίσης, ο κήπος αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες, αφού πλέον έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης.

«Στον κήπο διατηρούμε σχεδόν 1.000 διαφορετικά είδη λουλουδιών. Από δεντρά, θάμνους, αναρριχώμενα, σαρκοφάγα, μέχρι και τα πιο σπάνια φυτά στον πλανήτη. Για παράδειγμα, το Κίκας είναι γνωστό και ως το φυτό των δεινοσαύρων αφού ήταν η αγαπημένη τροφή των φυτοφαγικών δεινοσαύρων ή το Γκίνγκο Μπιλόμπα, το ιερό δέντρο των Κινέζων που τα φύλλα του μοιάζουν με βεντάλια. Γι’αυτό ακριβώς είναι πολύ δύσκολο όταν «χάνουμε» φυτά είτε από τον παγετό είτε από άλλους καιρικούς παράγοντες», αναφέρει η κ. Περσάκη.

Γκίνγκο Μπιλόμπα
Κίκας

Όπως σημειώνει, η πανδημία του κοροναϊού δεν έφερε αρνητικά αποτελέσματα στην επισκεψιμότητα, αντιθέτως οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκουν διέξοδο στα μονοπάτια του κήπου, ακριβώς όπως έκαναν και πριν. Είναι η ιδανική εξόρμηση για οικογένειες με παιδιά και ηλικιωμένους. 

Επιπλέον, όλο αυτό το διάστημα του εγκλεισμού ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για τον κάθε ένα να σκεφτεί και ίσως να αξιολογήσει περισσότερο την φύση και τα πλεονεκτήματά της. Έτσι, αυτή την δύσκολη περίοδό ο κόσμος στράφηκε προς τα φυτά ως μια διέξοδο και μια δημιουργική – ουσιώδη απασχόληση.

Ο κήπος είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχώς αλλάζει και εξελίσσεται. Οι άνθρωποί του προσπαθούν κάθε μέρα να τον διατηρήσουν με όσα μέσα διαθέτει ο δήμος. Η μεγαλύτερη επιθυμία τους είναι ο βοτανικός να αποτελεί πάντα σημείο ενδιαφέροντος για την πολιτεία και συνεχίσει να τελεί το εκπαιδευτικό του έργο.

Η επέκταση του κήπου στα διπλανά πάρκα ήταν πάντα ένας στόχος για τον Δήμο. Παρόλα αυτά, τον τελευταίο καιρό η βαρύτητα πέφτει στο στρατόπεδο Παύλου Μελά.

«Έχει αρχίσει να κατασκευάζεται και ευελπιστούμε πως θα γίνει ένα μεγάλο πάρκο που θα φιλοξενεί αρκετά είδη φυτών. Στο μέλλον μπορούμε να ελπίζουμε για έναν δεύτερο βοτανικό», αναφέρει η κ. Περσάκη.

Ο κήπος είναι ένας χώρος γεμάτος ζωή. Όπου και αν σταθείς και όπου και αν στρέψεις το βλέμμα σου, ξέρεις πως δεν είσαι μόνος. Είναι ένα μέρος όπου ο κόσμος αφήνει την αστική ζωή πίσω και ξεχνά τα προβλήματα του. Είναι ένα μέρος όπου η γαλήνη του περιβάλλοντος κυριαρχεί. Είναι η μικρή Εδέμ της Θεσσαλονίκης.

*Βοτανικός Κήπος, Οδός Περικλέους 9Α, Σταυρούπολη, είσοδος ελεύθερη, Tηλ. 2310600717 και 6946502434

*Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Πέμπτη 7:30 π.μ. – 13:30 μ.μ. / Παρασκευή 7:30 π.μ. – 13:00 μ.μ. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα