Με μικροδιαχείριση και χωρίς λογοδοσία το (παρ)όραμα Ζέρβα
«Έργα αποσπασματικά, χωρίς όραμα και στόχευση, που δεν θα αφήσουν ουσιαστικό αποτύπωμα» - Η κριτική του Τρεμόπουλου στην πλατφόρμα που παρουσίασε ο Ζέρβας
Λέξεις: Μιχάλης Τρεμόπουλος
Λίγους μήνες πριν ολοκληρωθεί η θητεία του δημάρχου κ. Ζέρβα, παρουσιάστηκε μια ιστοσελίδα, όπου παρουσιάζεται ένας δήθεν «δυναμικός απολογισμός του έργου μας ως δημοτικής ομάδας».
Η ιστοσελίδα ευαγγελίζεται να παίξει τον ρόλο εργαλείου λογοδοσίας, χωρίς όμως καμία αναφορά σε χρονοδιαγράμματα και κοστολόγηση έργων.
Η πλειοψηφία των έργων που παρουσιάζονται, όπως είχα επισημάνει και σε κείμενό μου τον Οκτώβριο του 2022, αφορούν σε μικροδιαχείριση της καθημερινότητας με ασφαλτοστρώσεις και πλακοστρώσεις πεζοδρομίων και «εργοτάξια σε κάθε γειτονιά».
Έργα αποσπασματικά, χωρίς όραμα και στόχευση, που δεν θα αφήσουν ουσιαστικό αποτύπωμα στην πόλη και δεν δίνουν λύσεις στα προβλήματα των πολιτών.
Και εξηγούμαι κατά τομέα:
Κατασκευή σχολικών μονάδων
Στα έργα που έχουν ολοκληρωθεί, περιλαμβάνονται μόνον τα νηπιαγωγεία Λαχανά και Καπετάν Άγρα, που ήταν όμως ήδη ώριμα όταν ανέλαβε η διοίκηση Ζέρβα καθώς και η τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών διδασκαλίας για να καλύψουν τις ανάγκες της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. Στα εξαγγελλόμενα έργα περιλαμβάνεται η ανέγερση Λυκείου στα Τροχιοδρομικά, έργο που η ανάθεση της μελέτης του είχε ήδη ξεκινήσει από το 2018. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στον προγραμματισμό της διοίκησης για νέα σχολικά κτίρια, που τόσο έχει ανάγκη η πόλη, ώστε να αντικατασταθούν τα προσωρινά προκατασκευασμένα και λυόμενα κτίρια.
Δημιουργία ποδηλατόδρομων
Τα μόνα έργα εξυπηρέτησης ποδηλάτων που έχει να επιδείξει η διοίκηση Ζέρβα είναι η βελτίωση του υφιστάμενου ποδηλατόδρομου στις οδούς Κουντουριώτου-Σαλαμίνος-Πολυτεχνείου-Αναγεννήσεως καθώς και η μεταφορά του ποδηλατόδρομου από το πεζοδρόμιο στη δεξιά λωρίδα της Λεωφόρου Νίκης. Δεν προστέθηκε δηλαδή ούτε ένα νέο χιλιόμετρο ποδηλατόδρομου στους ήδη υφιστάμενους, μετά και την ακύρωση της επέκτασης στην οδό Παπάφη.
Καθαριότητα και Ανακύκλωση
Τα έργα στον τομέα αυτό περιλαμβάνουν 3 έργα που αφορούν σε τοποθέτηση κάδων μικροαπορριμμάτων σε διάφορα σημεία, 3 προμήθειες μπλε/πράσινων κάδων και οχημάτων καθώς και στην απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων και εγκαταλελειμμένων οχημάτων που, έτσι κι αλλιώς, είναι ήδη στις υποχρεώσεις του Δήμου. Επίσης, εξαγγέλλει έργα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης (σύστημα προδιαγεγραμμένο να αποτύχει οικονομικά), την προμήθεια καφέ κάδων για αποκομιδή οργανικών απορριμμάτων και κομποστοποίηση (προγραμματισμός για Ιούνιο 2023, χωρίς όμως να έχει ξεκινήσει η διαδικασία της προμήθειας) καθώς και τη δημιουργία ολοκληρωμένου Πράσινου Σημείου, τελείως γενικόλογα και χωρίς χωροθέτηση.
Έργα εξοικονόμησης ενέργειας και ΑΠΕ
Η κατηγορία αυτή των έργων λείπει παντελώς από τον προγραμματισμό της διοίκησης. Το μόνο έργο ενεργειακής αναβάθμισης στο σχολικό συγκρότημα επί της οδού Κλεάνθους, που είχε ενταχθεί για χρηματοδότηση με ολοκληρωμένη μελέτη από το 2019, περιλαμβάνεται στην κατηγορία «Αναπλάσεις». Δεν υπάρχει, επίσης, καμία αναφορά στα έργα στατικής ενίσχυσης και ενεργειακής αναβάθμισης δυο μεγάλων σχολικών συγκροτημάτων: Ικτίνου και Συγγρού (αναφέρονται μόνο κάποιες σημειακές συντηρήσεις των σχολείων) που ήδη οι μελέτες τους ολοκληρώνονται. Αυτό σημαίνει μήπως ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στον προγραμματισμό της διοίκησης, παρά τη ρητορική της;
Δημιουργία Πάρκων και Πάρκων Τσέπης
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται συνολικά 15 έργα από τα οποία τα 9 ολοκληρωμένα (παιδική χαρά Ροτόντας, πάρκο γυμναστικής στη ΧΑΝΘ, πάρκο αθλητικής φιλίας στην Καραμανλή, πάρκο Μπότσαρη Ηλέκτρας, πάρκο Μ. Κάλλας-Γ. Παπανδρέου, χώρος πρασίνου Παπαναστασίου-Βούλγαρη καθώς και 3 πάρκα τσέπης), 2 σε εξέλιξη (πάρκο ΑμεΑ και έκταση πυκνού δάσους 100 στρ. στη Μαλακοπή) και 4 εξαγγελίες που δεν αποτελούν όμως αμιγώς έργα πρασίνου (Μετατροπή της Πλατείας Ελευθερίας σε Πάρκο μνήμης των αδικοχαμένων Εβραίων συμπολιτών μας, Δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος και Μητροπολιτικού Πάρκου, Ολοκληρωμένο Πράσινο Σημείο, Διάνοιξη Μ. Ψελλού, Μητροπολιτικό Πάρκο, Σταθμός Αυτοκινήτων και Σταθμός Μετεπιβίβασης στην περιοχή Χαριλάου).
Δεν υπάρχει, βεβαίως, καμία αναφορά στην άνευ προηγουμένου επιχείρηση κοπής 4.000 και την καταστροφική κλάδευση δεκάδων χιλιάδων άλλων δέντρων αλλά αναφέρεται μόνο η φύτευση 1698 νέων δένδρων (702 στην Α΄ ΔΚ, 525 στη Β΄ ΔΚ, 35 στη Γ΄ ΔΚ, 0 στη Δ΄ ΔΚ και 227 στην Ε΄ ΔΚ και 209 στην Τριανδρία). Την ίδια στιγμή ο αντιδήμαρχος Πρασίνου αναφέρεται ψευδώς σε 3.000 νέα δέντρα.
Αναπλάσεις
Περιλαμβάνονται «ξαναζεσταμένα» έργα όπως η επέκταση της Παλιάς Παραλίας με κατασκευή ξύλινου deck και η μετατροπή της Πλατείας Ελευθερίας σε Πάρκο μνήμης καθώς και η δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος και Μητροπολιτικού Πάρκου, που δεν κατάφερε να ολοκληρώσει η διοίκηση Ζέρβα, αν και είχαν ήδη μελετηθεί και δρομολογηθεί από την προηγούμενη διοίκηση. Περιλαμβάνεται επίσης και το έργο της αστικής αναζωογόνησης 10 εμπορικών δρόμων, με χρηματοδότηση 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που περιλαμβάνει ασφαλτοστρώσεις και πλακοστρώσεις πεζοδρομίων 10 δημοτικών οδών, χωρίς να λαμβάνει υπόψη υπερκείμενους σχεδιασμούς, όπως το ΣΒΑΚ. Περιλαμβάνονται επίσης και μια σειρά τυπικών συντηρήσεων οδών σε διάφορα σημεία της πόλης που αποτελούν έτσι κι αλλιώς υποχρέωση του Δήμου.
Δεν μιλάμε δηλαδή για όραμα Ζέρβα, που τώρα θα αναλάβει τη διοίκηση τάζοντας μείωση των δημοτικών τελών και εξαγοράζοντας την εκλογή αλλά για φτωχά πεπραγμένα. Μιλάμε δηλαδή για ένα (παρ)όραμα στην ιστορία της πόλης.
*Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος είναι δημοτικός συμβούλος Θεσσαλονίκης με την παράταξη ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ