Parallax View

Μέχρι πότε θα αφήνουμε τους άντρες να είναι τόσο «άντρες»;

Πρέπει να φτάνουμε στη δολοφονία για να πιστέψουν μια γυναίκα;

Δέσποινα Μουστάκα
μέχρι-πότε-θα-αφήνουμε-τους-άντρες-να-ε-395270
Δέσποινα Μουστάκα

Ένα νέο έτος ξεκίνησε και βρισκόμαστε σε διάθεση απολογισμού της χρονιάς που φεύγει, σε διάθεση χαράς για το καινούργιο και υποσχέσεων για ένα καλύτερο 2019. Δε θα μας κάνει τη χάρη από ότι φαίνεται, ούτε το 2019, αφού από τις πρώτες ειδήσεις που ακούσαμε είναι η άγρια δολοφονία της 29χρονης από την Κέρκυρα.

Ο πατέρας της κοπέλας ομολόγησε πολύ γρήγορα στην αστυνομία πως σκότωσε την κόρη του επειδή δεν ενέκρινε το σύντροφό της. Εν έτει 2019. Φαίνεται πως η κοπέλα απέφευγε τον τελευταίο καιρό τον πατέρα της και τον επισκεπτόταν πιο σπάνια. Καθόλου παράξενο από μέρους της αφού είναι πασιφανές ότι αυτός ο άνθρωπος δεν άξιζε ούτε μία ώρα από τη ζωή της.

Άλλη μία φορά η γυναίκα θεωρείται ως ιδιοκτησία του άντρα από τον οποίο «εξαρτάται». Ο πατέρας, λένε οι πληροφορίες, την ήθελε μόνο για τον εαυτό του και του κακοφαινόταν που περνούσε χρόνο με το σύντροφό της. Οι φυσιολογικοί πατεράδες χαίρονται όταν τα παιδιά τους προχωράνε στη ζωή τους, βρίσκουν δουλειές, συντρόφους κλπ. Τα «τέρατα» πατεράδες σκοτώνουν τις κόρες τους επειδή δεν μένουν κολλημένες σε αυτούς. Το καλό νέο είναι πως δεν υπάρχουν αποδείξεις για σεξουαλική επιβολή του πάνω στην κοπέλα σε καμία φάση της ζωής της.

Τη συνάντησε τυχαία και τη σκότωσε. Γιατί οι άντρες έχουν το ελεύθερο να γυρίζουν το διακόπτη στην απόλυτη βία όποτε «θολώνουν». Γιατί «οι άντρες είναι άντρες». Μπορεί να διαβάζω πιο πολλά από όσα πρέπει σε αυτή την τραγωδία. Μπορεί απλά ο πατέρας να ήταν ένας ψυχοπαθής, που ήθελε την κόρη του υπηρέτρια, να τον γηροκομήσει και να του μαγειρεύει, και να πληγώθηκε ο «αντρικός του εγωισμός» – μία έκφραση που σηκώνει ανάλυση από μόνη της για το πόσο κακό έχει κάνει στην κοινωνία. Ο γυναικείος εγωισμός δεν υπάρχει. Γιατί όταν πληγωθεί η γυναίκα και αφαιρέσει τον εαυτό της, ήσυχα πάντα, από μία κατάσταση που δεν της αρέσει βρίσκεται νεκρή.

Όποια και να είναι η ιστορία πίσω από αυτό το φόνο θα πρέπει να τον δούμε ως αφορμή για να γίνονται συζητήσεις γύρω από θέματα που δεν μας είναι πολύ εύκολο να συζητάμε. Αυτός ο άνθρωπος είχε επιδείξει βίαιη συμπεριφορά στο παρελθόν; Στη μικρή κοινωνία της Κέρκυρας οι γείτονες ήξεραν το ποιόν αυτού του ανθρώπου; Οι ισχύοντες νόμοι μπορούν να προστατέψουν μία γυναίκα που ενδεχομένως θα καταγγείλει τον πατέρα της για κτητική και βίαιη συμπεριφορά ή πρέπει να φτάνουμε στη δολοφονία για να μας πιστέψουν;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το καλύτερο σχόλιο για το φρικτό έγκλημα στην Κέρκυρα με ένα σκίτσο

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα