Μεταφορές ο Αλέξης
Μεταξύ άλλων στην πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ κυριάρχησαν μεταφορές που δεν έχουμε συνηθίσει να ακούμε στον ελληνικό πολιτικό λόγο.
Το μάθημα τις μεταφοράς σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο του κόσμου ξεκινάει πάντα με τη φωτογραφία ενός φορτηγού πάνω στο οποίο αναγράφεται με τεράστια γράμματα “ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ” και συνήθως συνοδεύεται από το όνομα “Ο ΚΩΣΤΑΣ”! Και έτσι με τις “μεταφορές ο Κώστας” φοιτητές και φοιτήτριες ανακαλύπτουν τον κόσμο του μεταφορικού λόγου. Όμως δεν είναι μόνο ο Κώστας που ασχολείται με τις μεταφορές. Είναι και ο Αλέξης ο πρωθυπουργός!
Εν συντομία, οι μεταφορές έχουν τη δύναμη να πείθουν, να αποκρύπτουν, να εξηγούν, και να δημιουργούν συναισθήματα, πιο εύκολα απ ότι ο κυριολεκτικός λόγος. Οι μεταφορές του Κώστα, του Γιώργου, και του Αλέξη δεν ήταν ποτέ τυχαίες. Άλλες φορές ήταν προσχεδιασμένες (βλέπε Καστελλόριζο) και άλλες φορές λιγότερο προσχεδιασμένες αλλά αναγκαίες (βλέπε ΕΡΤ).
Μεταξύ άλλων στην πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ κυριάρχησαν μεταφορές που δεν έχουμε συνηθίσει να ακούμε στον ελληνικό πολιτικό λόγο. Υπήρχαν βέβαια και κάποια κλασικά κομμάτια, αλλά η μεταφορά της Ελλάδας ως ένα καράβι απουσίαζε, πράγμα πρωτοφανές! Πέρα από τις μεταφορές υπήρχαν παροιμίες και ένας μύθος, επίσης ασυνήθιστο.
Η πιο εκτεταμένη μεταφορά στην συνέντευξη ήταν η Ελλάδα (κυβέρνηση) ως οδοιπόρος/ορειβάτης. Σε αυτή την περίπτωση ανεβαίναμε ένα δύσβατο βουνό με στόχο να φτάσουμε στην κορυφή. Υπήρχαν πολλά εμπόδια, ανυπέρβλητα. Πολλές παγίδες. Όλα αυτά μας οδηγούσαν σε βαθειά χαράδρα. Αν σκεφτούμε τα πραγματικά γεγονότα η κορυφή και η χαράδρα ήταν το ίδιο. Ήταν το σχέδιο Βαρουφάκη-Λαφαζάνη για χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Και η μεταφορά συνεχίζει με την απόφαση για αλλαγή πορείας μέσα από ένα πιο “βατό μονοπάτι”, το μονοπάτι δηλαδή που εξόρκιζε ο αριστερός πρωθυπουργός, ο μονόδρομος της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Πάντως ο καλός ο ορειβάτης τα εμπόδια τα γνωρίζει από πριν και δεν περιμένει τη χαράδρα για να τα αντιληφθεί…
Η μεταφορά της Ελλάδας (κυβέρνησης) ως ορειβάτη ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη στο να περιγράψει μια κατάσταση που βιώσαμε όλοι μας, αλλά και εξαιρετικά πετυχημένη στο να κρύψει αβλεψίες και σφάλματα του τριγώνου του ερασιτεχνισμού (Τσίπρας-Βαρουφάκης-Λαφαζάνης).
Πέρα από το βουνό υπήρχαν και άλλες ενδιαφέρουσες μεταφορές. Πολύ συχνή ήταν η εμφάνιση ενός τοίχου, εκεί στα καλά καθούμενα. Τον τοίχο/ενέδρα το είχαν στήσει οι “συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης” – αυτοί που θέλανε τα λεφτά τους πίσω δηλαδή. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση έκανε στροφή έγκαιρα… -λίγο πριν μας πετάξουν και από την ΕΕ, και αφού ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ συνέτισε τον έλληνα οδοιπόρο που είχε πάρει τον δρόμο για τον γκρεμό.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα μεταφορά, σε μια στιγμή αυτοκριτικής, ήταν ο “ήρωας της μιας βραδιάς”. Φυσικά αυτό έχει γίνει, και πράγματι διήρκησε μια βραδιά. Ήταν η “νίκη” στο δημοψήφισμα. Μετά ήρθε η πραγματικότητα, οι χαράδρες, τα βουνά, και τα ντουβάρια. Η μεταφορά αυτή έμενα μου φέρνει στο μυαλό τι είχε ο πρωθυπουργός στο δικό του μυαλό όταν την είπε…Βαρουφάκη, Λαφαζάνη, και τη Ζωίτσα να αποθεώνονται στο Σύνταγμα υπό αλαλαγμούς, χορούς, και δάφνινα στεφάνια από τον “απελευθερωμένο” (από την ΕΕ) λαό.
Ενδιαφέρον είχε και ένας μύθος που θαρρώ ήταν ολίγον άστοχος. Ο βοσκός, οι λύκοι και τα πρόβατα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η ΝΔ (ο βοσκός) φωνάζει ότι η κυβέρνηση (τα πρόβατα) πέφτει (ήρθαν οι λύκοι), κάτι το οποίο δεν συμβαίνει και στο τέλος η ΝΔ θα χάσει την αξιοπιστία της και δεν θα την πιστεύει κανείς. Βέβαια αυτό που ξέχασε ο πρωθυπουργός για τον μύθο είναι ότι οι λύκοι τελικά ήρθαν!
Υπήρχαν και άλλες μεταφορές όπως ο “οδικός χάρτης”. Αυτός ο χάρτης πάντως (τον λένε και “σχέδιο”) “υπάρχει” από το Καστελλόριζο και μας πάει όπου να ναι…να, σαν να ήμασταν ένα ακυβέρνητο καράβι! Οι περικοπές που δεν θα γίνουν είναι “οριζόντιες”…κάποτε ήταν “κάθετες”, αλλά “κάθετες” ή “οριζόντιες” δε λέει κάτι, είναι περικοπές..Αριστερές. Ο πρωθυπουργός δεν είναι “χρυσός οδηγός”. Ωραία μεταφορά για να μην παραδεχθεί κάποιος ότι δεν θέλει να απαντήσει σε ερώτηση για την διαπλοκή κτλ.
Οι μεταφορές του πρωθυπουργού ήταν συγκεντρωμένες κατά κύριο λόγο στο πρώτο μισό της συνέντευξης, εκεί όπου ο πρωθυπουργός προσπαθούσε να αιτιολογήσει/δικαιολογήσει -και να κάνει έναν απολογισμό- των κυβερνητικών χειρισμών ως και τώρα. Σε αυτό το σημείο η ανάγκη να δημιουργήσει έντονα συναισθήματα στους τηλεθεατές του ήταν πραγματικά μεγάλη καθώς αυτός ήταν ο τρόπος να δικαιολογήσει τις πράξεις της κυβέρνησης.
Οι μεταφορές, και ιδιαίτερα οι νέες (novel), συστηματικά απέκρυπταν τα πραγματικά γεγονότα, τα λάθη, τις παραλείψεις, και τους κινδύνους και μετέδιδαν μόνο τα συναισθήματα που ήταν συνδεδεμένα με αυτά. Μένει να δούμε ποιά θα είναι οι κυριολεκτική μετάφραση αυτών των μεταφορών για το μέλλον όλων μας.