Μετρώντας το φόβο

Την Τετάρτη το πρωί με ξύπνησαν από το ελβετικό ραδιόφωνο. Η Ντανιέλ ήθελε να μάθει εάν οι Έλληνες έχουν κάνει ουρές έξω από τις τράπεζες για να βγάλουν τα λεφτά τους. Μπουχτισμένη από τις συνεχείς ερωτήσεις των ξένων συναδέλφων, που τις τελευταίες μέρες ξεκινούν πάντα με το «φοβάστε…» αντέδρασα επιθετικά και ειρωνικά: «Ξεμείνατε από καταθέσεις […]

Parallaxi
μετρώντας-το-φόβο-10489
Parallaxi
1.jpg

Την Τετάρτη το πρωί με ξύπνησαν από το ελβετικό ραδιόφωνο. Η Ντανιέλ ήθελε να μάθει εάν οι Έλληνες έχουν κάνει ουρές έξω από τις τράπεζες για να βγάλουν τα λεφτά τους. Μπουχτισμένη από τις συνεχείς ερωτήσεις των ξένων συναδέλφων, που τις τελευταίες μέρες ξεκινούν πάντα με το «φοβάστε…» αντέδρασα επιθετικά και ειρωνικά: «Ξεμείνατε από καταθέσεις στην Ελβετία»; Η Ντανιέλ, όμως, είχε μπροστά της τα τηλεγραφήματα των πρακτορείων με τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ότι οι Έλληνες σηκώνουν τις καταθέσεις τους κι ότι τις επόμενες μέρες τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα. Κι έτσι βγήκα να κάνω τη γύρα στις τράπεζες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, να δω τι συμβαίνει.

Ουρές δεν υπήρχαν. Ίσως επειδή δεν υπάρχουν πια πολλοί που έχουν λεφτά να βγάλουν. Αυτά τα 800 εκατομμύρια που σηκώθηκαν σε πέντε μέρες, πιθανότατα είναι μικρές αναλήψεις πολλών ανθρώπων που θέλουν να έχουν ένα χιλιάρικο στο σπίτι για το φόβο των Ιουδαίων. Το φόβο των Ιουδαίων που καλλιεργούν συστηματικά κυρίως οι …εντός στα τηλεοπτικά παράθυρα, αλλά και κάποιοι από τους …εκτός στο διεθνή Τύπο. Το φόβο της κατάρρευσης, το φόβο της επιστροφής στη δραχμή. Εννοείται, μάλιστα, ότι όταν «διαρρέουν» οι ανησυχίες του κεντρικού μας τραπεζίτη το κλίμα του φόβου εντείνεται.

Πόσο βάσιμοι είναι οι φόβοι; Δυστυχώς η απάντηση είναι …έτσι κι έτσι. Όσο αβάσιμη είναι η απόλυτη σιγουριά ότι οι ξένοι μπλοφάρουν και δεν θα μας βγάλουν ποτέ των ποτών από το ευρώ, άλλο τόσο αβάσιμη είναι και η τρομοκρατία ότι αύριο θα μας πετάξουν έξω. Πριν αρχίσει κανείς να ερμηνεύει τι υπάρχει ανάμεσα στις γραμμές, καλό είναι να διαβάζει τις ίδιες τις γραμμές. Η Μέρκελ και ο Ολάντ, λοιπόν, στην πρώτη τους συνάντηση στο Βερολίνο, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του νέου Γάλλου προέδρου – κι αφού χτύπησε το αεροπλάνο του κεραυνός (!)- έσπευσαν να δηλώσουν ότι θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ. Τα ίδια λέει η Μέρκελ συνεχώς, η ποιοτική διαφορά της τελευταίας της δήλωσης ήταν ότι έλειπε το «πάση θυσία». Οπότε η πιθανότητα εξόδου υπάρχει, αλλά δεν είναι η πρώτη επιλογή κανενός.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα