Parallax View

Μια απρόσμενη συνάντηση στην Καρόλου Ντιλ

Πάντα μου άρεσαν τα πωλητήρια των Μουσείων. Απτελούσαν πάντα το ιδανικό κλείσιμο μιας υπέροχης βόλτας. Όχι υποχρεωτικά για να αγοράσω κάτι, αν και πάντα υπέκυπτα στη γοητεία ενός μικροαντικειμένου που άντεχε η τσέπη, όσο για να χαζέψω. Στα Μουσεία θα βρεθείτε το πού μια φορά το μήνα, οι φανατικοί. Ένα μικρό χαριτωμένο κατάστημα στο κέντρο […]

Γιάννης Βήκας
μια-απρόσμενη-συνάντηση-στην-καρόλου-34758
Γιάννης Βήκας
mk3.jpg

Πάντα μου άρεσαν τα πωλητήρια των Μουσείων. Απτελούσαν πάντα το ιδανικό κλείσιμο μιας υπέροχης βόλτας. Όχι υποχρεωτικά για να αγοράσω κάτι, αν και πάντα υπέκυπτα στη γοητεία ενός μικροαντικειμένου που άντεχε η τσέπη, όσο για να χαζέψω.

Στα Μουσεία θα βρεθείτε το πού μια φορά το μήνα, οι φανατικοί. Ένα μικρό χαριτωμένο κατάστημα στο κέντρο της πόλης αποφάσισε λοιπόν να φέρει ένα από τα μουσεία της πόλης στο κέντρο της. Το Μικρό Τελλόγλειο λειτουργεί από το 2012 επί της Καρόλου Ντηλ, στον αριθμό 32 και αποτελεί μια μικρή όαση κουλτούρας και τέχνης.

Εκεί συναντήσαμε τη Σοφία Σιδηροπούλου που μας έδωσε τις απαραίτητες πληροφορίες: “Οι επισκέπτες του μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χειροποίητα προϊόντα, τα οποία προέρχονται από ανακυκλώσιμα υλικά, όπως ξύλο, ασήμι και μέταλλα και τα οποία δεν υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στην αγορά. Το Μικρό Τελλόγλειο, που βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της πόλης, είναι ουσιαστικά ένα επιπλέον επίσημο σημείο πώλησης, πέραν αυτού που βρίσκεται εντός του ιδρύματος. Οι προμηθευτές του πωλητηρίου αλλάζουν συνήθως ανά έκθεση, ωστόσο ορισμένοι συνεργάζονται μόνιμα με το Μικρό Τελλόγλειο, δημιουργώντας κάθε φορά έργα και προϊόντα, που σχετίζονται με την εκάστοτε έκθεση. Οι προμηθευτές είτε μελετούν το υλικό της έκθεσης, που υπάρχει κάθε φορά στο Ίδρυμα και εμπνέονται για να δημιουργήσουν, είτε τους ζητείται δείγμα από τη δουλειά τους, που ενδεχομένως ταιριάζει με το προφίλ του Μικρού Τελλογλείου κι έτσι μπαίνουν διαλεγμένα κομμάτια από τη δουλειά τους προς πώληση. Επιπροσθέτως, σε κάθε έκθεση εκδίδεται κατάλογος, του οποίου την επιμέλεια έχουν αναλάβει οι ιστορικοί τέχνης και οι υπεύθυνοι των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενώ τη γενική επιμέλεια έχει η κ. Βουτυρά, η οποία είναι η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος.”

Συγκεκριμένα, στον εκθεσιακό χώρο του Μικρού Τελλογλείου μπορεί κανείς να βρει πάνινες τσάντες και κορδόνια λαιμού με το λογότυπο του ΤΙΤ, βιβλία, χειροποίητα κοσμήματα, παιχνίδια, είδη δώρων, ενσφηνώματα με έργα Βαλσαμάκη, Σικελιώτη και Βλάσση, καθώς και αναπαραγωγές έργων από τη μόνιμη συλλογή του Ιδρύματος σε περιορισμένα αντίτυπα. Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί πως διατίθενται κατάλογοι από τις εκάστοτε εκθέσεις (Miro, Toulouse Lautrec, η Θεσσαλονίκη των Τέλλογλου, Τιμή στον Teriade και άλλα).

Η έκθεση που τρέχει αυτόν τον καιρό και έως τις 18 Μαρτίου αποτελεί αφιέρωμα στο έργο του μυτιληνιού κοσμοπολίτη εκδότη και τεχνοκριτικού Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade (1897-1983). Ο ίδιος έγινε ευρέως γνωστός στη Γαλλία και λιγότερο στην Ελλάδα, ενώ η φιλία που διατηρούσε με καλλιτέχνες όπως οι Matisse, Miro, Changall και άλλοι του έδωσε τη δυνατότητα να του χαριστούν έργα τους, τα οποία πλέον φιλοξενούνται στο Ίδρυμα.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε πως το Τελλόγλειο έχει στην κατοχή του έργα από τη συλλογή του τεχνοκριτικού, καθώς συνεργάζεται με το μουσείο του Teriade στη Μυτιλήνη, το οποίο και προμήθευσε το Ίδρυμα με έργα τέχνης. Θα πρέπει να τονιστεί πως επειδή ο εν λόγω τεχνοκριτικός ήταν αυτός που «ανακάλυψε» τον Θεόφιλο, φιλοξενούνται κι έργα του τελευταίου, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην πόλη μας. Η Σοφία Σωτηροπούλου και ο Αιμίλιος Σκλαβούνος είναι διαθέσιμοι να σας εξυπηρετήσουν κάθε Δευτέρα και Τετάρτη από 10:00 έως 16:30, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 12:00 έως 19:00 και κάθε Σάββατο 10:00-16:00.

*Η επίσημη σελίδα του Μικρού Τελλογλείου στο Facebook: https://www.facebook.com/ToMikroTellogleio

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα