Μια γιορτή, δυο εικόνες, τρεις εκκλησίες.
Εικόνες: Γιάννης Τζιμπρές Η καθιερωμένη λιτανεία της εικόνας και των ιερών λειψάνων του Αγίου Δημητρίου πραγματοποιείται πάντα μια ημέρα πριν την εορτή του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμου. Πριν 4 μέρες στη Θεσσαλονίκη, για τους εορτασμούς του πολιούχου της πόλης έφτασε και η εικόνα της Παναγίας της […]
Εικόνες: Γιάννης Τζιμπρές
Η καθιερωμένη λιτανεία της εικόνας και των ιερών λειψάνων του Αγίου Δημητρίου πραγματοποιείται πάντα μια ημέρα πριν την εορτή του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμου. Πριν 4 μέρες στη Θεσσαλονίκη, για τους εορτασμούς του πολιούχου της πόλης έφτασε και η εικόνα της Παναγίας της Τρυφώτισσας, την οποία προσκυνούν οι πιστοί στον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου.
Για όσους δεν γνωρίζουν τα των εικόνων, λειψάνων και προσκυνημάτων, να πούμε ότι η Παναγία Τρυφώτισσα είναι μια θαυματουργή εικόνα από τον Αίνο της Ανατολικής Θράκης η οποία φυλάσσεται στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως, και θα παραμείνει στον κέντρο του ναού για όλο το χρονικό διάστημα των εορταστικών εκδηλώσεων του Αγίου Δημητρίου, μέχρι την Κυριακή 2 Νοεμβρίου. Πέραν των θαυμάτων που της “χρεώνονται” και τον μύθο που τη συνοδεύει αποτελεί ένα μοναδικό έργο θρησκευτικής τέχνης, ξύλινο ανάγλυφο του 13ου αιώνα, εξαιρετικής τεχνικής, με επίστρωση από σπάνιες χρωστικές ουσίες που μεταφέρθηκε από πρόσφυγες από την περιοχή του Αίνου στις αρχές του 20ου αιώνα. Τα μεγάλα μάτια της Παναγίας της έδωσαν το ασυνήθιστο επίθετο Τρυφώτισσα, επειδή οι χριστιανοί της ευρύτερης περιοχής του Αίνου κατέφευγαν στην χάρη της όταν οι αντανακλασεις των ακτίνων του ήλιου πάνω στις πολλές αλυκές τους έβλαπταν την όραση.
Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία μελών ξένων ορθόδοξων εκκλησιών στη λιτανεία αφού η περιφορά των δυο εικόνων έγινε παρουσία Ρώσων Πιστών αλλά και μελών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ιταλίας.