Μια παραίτηση οπερέτα και ένα αβέβαιο μέλλον
Του Γιώργου Τούλα Είναι γνωστό ότι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για άλλη μια χρονιά περνάει από τα σαράντα κύματα. Η περσινή παραίτηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη από την προεδρία, τα διάφορα σκάνδαλα που καταγγέλλονται τον τελευταίο χρόνο στη Βουλή ή από μεμονωμένους βουλευτές που κάνεις δεν γνωρίζει με τι κριτήρια κινούνται, το τέλος του […]
Του Γιώργου Τούλα
Είναι γνωστό ότι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για άλλη μια χρονιά περνάει από τα σαράντα κύματα. Η περσινή παραίτηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη από την προεδρία, τα διάφορα σκάνδαλα που καταγγέλλονται τον τελευταίο χρόνο στη Βουλή ή από μεμονωμένους βουλευτές που κάνεις δεν γνωρίζει με τι κριτήρια κινούνται, το τέλος του προγράμματος ΕΣΠΑ, αλλά κυρίως ο καταλυτικός ρόλος που έπαιξε αυτή τη χρονιά ο νέος πρόεδρος του Γιάννης Σμαραγδής είναι τα θέματα που άνοιξαν μαζί με τους ασκούς του Αιόλου.
Τα φετινά γεγονότα λοιπόν. Η τοποθέτηση του προσωπικού φίλου και ανοιχτά πλέον θαυμαστή του Πρωθυπουργού στη θέση της προεδρίας του Φεστιβάλ έδειξε από νωρίς πως γινόταν μια φανερή προσπάθεια έλεγχου του θεσμού. Μια σειρά προσωπικές ανακοινώσεις του που ερχόταν στα γραφεία των δημοσιογράφων από το μέιλ του γραφείου τύπου του Φεστιβάλ και παρεμβάσεις του προέδρου σε μια σειρά ζητήματα, που ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν συμβεί, λόγω θέσης, η απροθυμία του να συγκαλέσει το διοικητικό συμβούλιο, το συγκάλεσε μόνο μια φορά επίσημα και άλλη μια σε μια συνεδρίαση που τα μέλη του χαρακτήρισαν οπερέτα, η εμφανής σύγκρουση αρμοδιοτήτων με τον Δημήτρη Εϊπίδη, οι απειλές για παραίτηση του και η παραίτηση που έθεσε στη διάθεση του υπουργού Πολιτισμού πριν λίγες μέρες, η απόπειρα του να επιστρέψει το Φεστιβάλ για ευνόητους λόγους στα χρόνια του Ελληνικού Φεστιβάλ λειτουργώντας ουσιαστικά εσωστρεφώς και προς όφελος μιας παρέας συμπαθούντων σκηνοθετών, η ενίσχυση του Δημήτρη Εϊπίδη με την τοποθέτηση του ως γενικού διευθυντή του Φεστιβάλ, το λειψό πλέον και αβέβαιο διοικητικό συμβούλιο που αριθμεί μόλις 4 μέλη και τέλος η σημερινή διφορούμενη δήλωση Σμαραγδή, του τύπου μένω-φεύγω: “Είχα δηλώσει, όταν ανέλαβα την Προεδρία του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ότι θα μείνω Πρόεδρος μέχρι την λήξη της θητείας μου στις 12 Αυγούστου 2014. Συνεχίζω να ασκώ τα καθήκοντά μου μέχρι τον διορισμό νέου Προέδρου και Διοικητικού Συμβουλίου”.
Αυτό είναι το εκρηκτικό σκηνικό του μεγαλύτερου πολιτιστικού θεσμού της πόλης και οι εξελίξεις που κανείς δεν γνωρίζει που θα οδηγήσουν καθώς τα μέλη του Δ.Σ. είναι πλέον σε ανοιχτή σύγκρουση με τον φιλόδοξο πρόεδρο του, ενώ οι σχέσεις του με τον ενισχυμένο πλέον γενικό διευθυντή βρίσκονται σε οριακό στάδιο. Σε ενάμιση μήνα έχουμε Φεστιβάλ…