Μια τροπολογία στη σωστή κατεύθυνση πλην όμως δομικά ανεπαρκής
Ο Δ. Χριστόπουλος σχολιάζει την τροπολογία για το μεταναστευτικό από μια κυβέρνηση υπεύθυνη για μια από τις χειρότερες αντιμεταναστευτικές πολιτικές
Λέξεις: Δημήτρης Χριστόπουλος
Η Νέα Δημοκρατία έφερε με την τροπολογία για το μεταναστευτικό μια διάταξη που θα δώσει μια ώθηση στην ελληνική οικονομία που έχει ανάγκη εργατικά χέρια και εδώ και χρόνια υποφέρει διότι απλώς δεν υπάρχουν εργάτες στους πιο ζωτικούς της τομείς: πρωτογενής τομέας, οικοδομή και τουρισμός.
Συνάμα θα κάνει ευκολότερη και καλύτερη τη ζωή μερικών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα. Η τροπολογία κατατέθηκε για το πρώτο διότι το δεύτερο είναι πολιτικά αδιάφορο για την κυβέρνηση όχι όμως για εμάς.
Χρειάστηκε να φτάσουμε στα τέλη του 2023 ώστε η ΝΔ να αντιληφθεί ότι πολιτική μόνο με αντιμεταναστευτικό οίστρο δεν γίνεται. Τώρα όμως η κυβέρνηση θερίζει τη σπορά της δημαγωγικής ξενοφοβικής της ρητορικής. Δεν μπορεί να πει δημόσια, να ομολογήσει ότι η χώρα χρειάζεται μετανάστες διότι καπιταλισμός χωρίς εργάτες δεν νοείται. Τόσο απλά. Και εδώ και μερικά χρόνια δεν έχουμε ούτε εργάτες παράλληλα με το brain drain που υφίσταται η Ελλάδα.
Προφανώς λοιπόν η τροπολογία είναι ευπρόσδεκτη είναι ωστόσο πάλι μια πολιτική σαν κι αυτές που η χώρα χρόνια ακολουθεί. Δεν είναι δηλαδή μια πάγια ρύθμιση αλλά μεταβατικού χαρακτήρα. Σε κάμποσο καιρό , πάλι στην ίδια θέση θα βρεθούμε.
Αυτό όμως δεν είναι υπεύθυνη πολιτική.
Υπεύθυνη πολιτική σημαίνει:
1ον η παραδοχή ότι η χώρα θέλει ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό που οι μετανάστες μπορούν να προσφέρουν.
2ον να σταματήσει η ξενοφοβική ρητορική της κυβέρνησης που χαϊδεύει το ακροδεξιό ακροατήριο βάζοντας την ατζέντα του συστηματικά στο σαλόνι της ελληνικής πολιτικής.
3ον. Να σταματήσει αυτό το απάνθρωπο σύστημα κράτησης των ανθρώπων σε κλειστές δομές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία η Ελλάδα έχει μετατρέψει σε εσωτερικά της buffer zones.
4ον. Να φτιαχτεί ένα νομικό καθεστώς που να αφορά όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται χωρίς χαρτιά στην Ελλάδα έχοντας φτάσει μετά τον Μάρτιο του 2016 που ξεκίνησε να ισχύει η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
5ον. Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες έκδοσης τίτλων διαμονής για τους ανθρώπους που βρίσκονται στη χώρα από τη δεκαετία του ’90. Είναι ντροπή άνθρωποι που ζούνε 30 χρόνια εδώ να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα σταθερό και πάγιο καθεστώς νομιμότητας.
6ον, πρέπει να αλλάξει παντελώς αυτή η απαράδεκτη διαδικασία κτήσης της ιθαγένειας με πολιτογράφηση που μοιάζει με Γολγοθά. Ούτε τράπεζες θεμάτων χρειαζονται, ούτε οικονομικά κριτήρια που κάνουν τον αγώνα ακόμη πιο αδύνατο.
Φυσικά, η Νέα Δημοκρατία όλα αυτά δεν μπορεί να τα κάνει διότι είναι ενάντια στο dna της Δεξιάς. Θα είναι μια πολιτική αυτοακύρωσης.
Εδώ και τη μεταβατική διάταξη δεν μπορούσε εύκολα να περάσει και έβαλε θέμα κομματικής πειθαρχίας (που δεν αφορά τον πιο ξενόφοβο πρωθυπουργό που γνώρισε η Δημοκρατία μας).
Η Νέα Δημοκρατία είναι υπεύθυνη για μια από τις χειρότερες αντιμεταναστευτικές πολιτικές που έχει γνωρίσει η Ελλάδα και μια από τις σκληρότερες πολιτικές που υπάρχουν στην Ευρώπη σήμερα.
Η τροπολογία που συζητήθηκε είναι στη σωστή κατεύθυνση πλην όμως δομικά ανεπαρκής.
Για το λόγο αυτόν όσο σημαντικό είναι να υπενθυμίζουμε τις ευθύνες του ξενοφοβικού λόγου της κυβέρνησης Μητσοτάκη, άλλο τόσο ορθή ήταν η υπερψήφιση της τροπολογίας έστω και για να σπάει λίγο αυτή η αδιέξοδη ρητορική του μίσους στην οποία τόσο αλόγιστα και απάνθρωπα επένδυσε η ελληνική κυβέρνηση.
Ενδιαμέσως, θεμιτό κι ευχάριστο είναι ο κύριος Γεωργιάδης να κάνει καμπάνια υπέρ της νομιμοποίησης παράνομων μεταναστών.
Πώς τα φέρνει η ζωή…
*Ο Δημήτρης Χριστόπουλος είναι καθηγητής Πολιτειολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών και συγγραφέας