Modern city: Επέκταση της Φυσικοµαθηµατικής Σχολής του ΑΠΘ

της Χρύσας Νάνου Εικόνες: Ορχάν Τσολάκ Δεν γίνεται να έχεις κάνει βόλτα στη Θεσσαλονίκη και να μη σου έχουν τραβήξει την προσοχή, άλλα χάρη στην ομορφιά τους, άλλα για τον τρόπο που καθόρισαν το περιβάλλον τους, κάποια για την αρμονία των χαρακτηριστικών τους, όλα ως κτίριαμε αυξημένο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, που με τα χρόνια αναδείχτηκαν σε […]

Χρύσα Νάνου
modern-city-επέκταση-της-φυσικοµαθηµατικής-σχ-31390
Χρύσα Νάνου
dsc0256907.jpg

της Χρύσας Νάνου Εικόνες: Ορχάν Τσολάκ

Δεν γίνεται να έχεις κάνει βόλτα στη Θεσσαλονίκη και να μη σου έχουν τραβήξει την προσοχή, άλλα χάρη στην ομορφιά τους, άλλα για τον τρόπο που καθόρισαν το περιβάλλον τους, κάποια για την αρμονία των χαρακτηριστικών τους, όλα ως κτίριαμε αυξημένο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, που με τα χρόνια αναδείχτηκαν σε σημεία (θετικής, αμφίβολης ή αρνητικής) αναφοράς. Συγκεντρώσαμε δέκα από αυτά, που χτίστηκαν ή ανακατασκευάστηκαν κατά την τελευταία 25ετία, παράλληλα με τη διαδρομή της Παράλλαξηςαπό το 1989 ως σήμερα, πλουτίζοντας τον δημόσιο χώρο και αναδεικνύονταςτην πορεία της πόλης προς τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Δίπλα σε all time classic πλέον έργα, όπως το σύνολο κτιρίων του ΑΠΘ των Ντίνου Παπαϊωάννου και Κώστα Φινέ και το Αρχαιολογικό Μουσείο τού Πατρόκλου Καραντινού, και σε συνδυασμό με παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους (κορυφαία τους, αναμφισβήτητα, η ανάπλαση της Νέας Παραλίας από τους Νικηφορίδη – Cuomo), αυτά τα σχετικά νέα αρχιτεκτονικά έργα συνδιαμορφώνουν το σύγχρονο πρόσωπο της Θεσσαλονίκης, και διασκεδάζουντις εντυπώσεις από την αδιάφορη, εμπορευματοποιημένη αρχιτεκτονική, που κυριαρχεί σε αυτή όπως και σε κάθε ελληνική πόλη.

Επέκταση της Φυσικοµαθηµατικής Σχολής του ΑΠΘ

Παλιό και καινούργιο συνδυάζονται αρμονικά και με έξυπνο τρόπο στη νέα πτέρυγα του κεντρικού κτιρίου της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ (πρώην Φυσικομαθηματικής Σχολής). Οι αρχιτέκτονες Α. Κωτσιόπουλος, Ν. Αρβανιτοπούλου, ∆. ∆ακή, Χ. Μπουγαδέλλη, Ε. Σπάρτση και Γ. Χορόζογλου σχεδίασαν ένα συμμετρικό μεταλλικό κτίριο πέντε ορόφων σε σχήμα «Π», μεγάλου μήκους (200μ.) και μικρού πλάτους (μόλις 7 μ.) . Το κτίριο οργανώνεται γύρω από τα τρία αμφιθέατρα στην πίσω πλευρά του σχεδιασμένου το 1950 από τον Πάτροκλο Καραντινό παλαιού κτιρίου της Φυσικομαθηματικής Σχολής. Ουσιαστικά το νέο κτίριο, που κατασκευάστηκε το 1996, «αγκαλιάζει» το παλαιό χωρίς να το κρύβει και διαμορφώνει το νέο σχήμα του συνόλου μετασχηματίζοντας την «τυφλή» πλευράτου και δημιουργώντας μια νέα όψημε κύρια είσοδο από την οδό Αγ. Δημητρίου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα