Μπιλμπάο: Η επένδυση στην ποιότητα ζωής
Μια πόλη με πληθυσμό Δήμου σχεδόν ίδιο με αυτόν της Θεσσαλονίκης, με ένα βάσκικο μοντέλο που φαίνεται να μας κερδίζει παντού
Το Μπιλμπάο είναι μια πόλη με πληθυσμό Δήμου σχεδόν ίδιο με αυτόν της Θεσσαλονίκης και πληθυσμό μητροπολιτικής περιοχής επίσης παρόμοιο (λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους).
Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 αποφάσισε να επενδύσει συστηματικά σε πράσινες υποδομές, αυξάνοντας σημαντικά την αναλογία πράσινου ανά κάτοικο από 6τ.μ. σε 24 τ.μ. ανά κάτοικο (στη Θεσσαλονίκη παραμείναμε σταθεροί στα 2.5 τ.μ. όλη αυτή την περίοδο).
Επίσης, μέσα από ένα πρόγραμμα αστικής αναγέννησης, έχει επενδύσει συστηματικά στη συνεκτικότητα του δημόσιου χώρου, ενοποιώντας περιαστικό πράσινο (μια τεράστια ζώνη πρασίνου που περιβάλλει την πόλη) με αστικά πάρκα, με πεζοδρόμους και πολιτιστικούς πόλους (όπως το Guggenheim) σε ένα ενιαίο και προσβάσιμο δίκτυο με εξαιρετικά στοιχεία αρχιτεκτονικής τοπίου.Οι χώροι αυτοί διαθέτουν λειτουργική πολυμορφία, ενσωμάτωση φυσικών στοιχείων, και εξυπηρετούν ευρεία γκάμα χρήσεων και δραστηριοτήτων. Παράλληλα σχεδιάζονται φιλόδοξες αναπλάσεις μεγάλης κλίμακας με έργα που στηρίζονται σε λύσεις βασισμένες στη φύση (NBS).
Σε πολιτισμικό επίπεδο, το Μπιλμπάο έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την επιτυχημένη ενσωμάτωση πολιτιστικών επενδύσεων στη στρατηγική της αστικής ανάπτυξης, με αιχμή του δόρατος το Guggenheim. Σε τουριστικό επίπεδο, έχει πραγματοποιηθεί ένα μικρό τουριστικό θαύμα, καθώς μια βιομηχανική πόλη μετατράπηκε σε λιγότερο από δύο δεκαετίες σε εντυπωσιακό προορισμό.
Το Μπιλμπάο διαθέτει επίσης σύγχρονο δίκτυο μεταφορών (μετρό, τραμ, ποδηλατόδρομοι) που συνδέει αποτελεσματικά τα αξιοθέατα και τους δημόσιους χώρους και τα/τους καθιστά προσβάσιμα/ους από όλες τις συνοικίες.
Αυτή την επένδυση στην ποιότητα ζωής πολύ την ζηλεύω… Αυτό το βάσκικο μοντέλο φαίνεται να μας κερδίζει παντού: στον δημόσιο χώρο, στις υποδομές, αλλά και στο μπάσκετ