Ναι φίλε, για 20 ευρώ
Ποιο είναι το πρόβλημα της αστυνομίας; Διότι σίγουρα υπάρχει κάποιο πρόβλημα για να πυροβολείς έναν άνθρωπο στο κεφάλι...
Σήμερα τα ξημερώματα ένας δεκαεξάχρονος Ρομά χτυπήθηκε στο κεφάλι από σφαίρα αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ. Ο λόγος: Επειδή έφυγε με το αυτοκίνητό του χωρίς να πληρώσει τα 20, ολογράφως: είκοσι, ευρώ βενζίνη που έβαλε. Οι αστυνομικοί τον κυνήγησαν και η καταδίωξη κατέληξε με το παιδί χτυπημένο από σφαίρα στο κεφάλι, κάτι το οποίο οι αρχικές εκδοχές προσπάθησαν να αποσιωπήσουν. Η υπόθεση φυσικά θυμίζει την δολοφονία του εικοσάχρονου Νίκου Σαμπάνη πέρυσι τον Οκτώβριο και συνέβη μόλις μία ημέρα πριν την συμπλήρωση ακριβώς 14 χρόνων από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Ποιο είναι το πρόβλημα της αστυνομίας; Διότι σίγουρα υπάρχει κάποιο πρόβλημα για να πυροβολείς έναν άνθρωπο στο κεφάλι, το έγκλημα του οποίου ήταν να μην πληρώσει 20, ξαναλέω ολογράφως: είκοσι, ευρώ βενζίνη. Σε μια δημοκρατική κοινωνία δικαίου, παραβάσεις όπως αυτή λύνονται στις δικαστικές αίθουσες και όχι από άτομα που παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους ή μάλλον καλύτερα εκμεταλλεύονται τον ρόλο τους ως όργανα του νόμου.
Το πρόβλημα της αστυνομίας είναι η κορυφή του παγόβουνου μιας ευρύτερης προσπάθειας αυταρχικής ολίσθησης της ελληνικής κοινωνίας. Μιας προσπάθειας να ζήσουμε σε μια κατ’ όνομα φιλελεύθερη δημοκρατία, κατ’ ουσία όμως αυταρχική ολιγαρχία. Η αστυνομία αποτελεί ένα από τα πολλά όργανα για να επιτευχθεί αυτή η προσπάθεια. Για αυτό αυταρχικοποιείται και στρατιωτικοποιείται και η ίδια.
Για να αντιμετωπίσει τον εσωτερικό «εχθρό». Από ένα σώμα υπηρέτη της κοινωνίας και του πολίτη μετατρέπεται σε ένα σώμα στρατιωτών (τόσο από άποψη νοοτροπίας, όσο και από άποψη εξοπλισμού) που έχει μάθει να αναγνωρίζει και να αντιμετωπίζει συγκεκριμένες κοινωνικές και πληθυσμιακές ομάδες ως επικίνδυνους «εχθρούς». Ρομά, αναρχικοί, αριστεροί ομοφυλόφιλοι, κανείς δεν είναι ασφαλής.
Αυτός είναι και ο λόγος που η αστυνομία βλέπει και ολόκληρες περιοχές ως πεδία μάχης, έχοντας μόνιμη παρουσία σε αυτές. Το είδαμε στα Εξάρχεια, το βλέπουμε και στο Α.Π.Θ.
Η αυταρχική αυτή στροφή αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την δημοκρατία στην χώρα μας και εάν δεν γίνει κάτι για να σταματήσει ένα είναι σίγουρο: θα έρθουν και άλλα πρωινά που θα αναρωτηθούμε: «Για 20 ευρώ;».