Ο Χάρτης της πόλης: Καπναποθήκη Αθανασοπούλου
Ανάμεσα στα πολλά «κουφάρια» που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή της Σταυρούπολης στη Δυτική Θεσσαλονίκη, θυμίζοντας τις σπουδαίες μέρες της Ελληνικής Kαπνοβιομηχανίας, βρίσκεται και το πρώην καπνεργοστάσιο του Αθανασόπουλου. Δεν είχε την τύχη της Αυστροελληνικής (τώρα εμπορικό κέντρο «Πλατεία» στην Τσιμισκή), ούτε καν των άλλων δύο στην οδό Κολοκοτρώνη στη Σταυρούπολη, που έγιναν πολυτελές ξενοδοχείο και […]
Ανάμεσα στα πολλά «κουφάρια» που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή της Σταυρούπολης στη Δυτική Θεσσαλονίκη, θυμίζοντας τις σπουδαίες μέρες της Ελληνικής Kαπνοβιομηχανίας, βρίσκεται και το πρώην καπνεργοστάσιο του Αθανασόπουλου.
Δεν είχε την τύχη της Αυστροελληνικής (τώρα εμπορικό κέντρο «Πλατεία» στην Τσιμισκή), ούτε καν των άλλων δύο στην οδό Κολοκοτρώνη στη Σταυρούπολη, που έγιναν πολυτελές ξενοδοχείο και πολυκατάστημα με δημόσια γραφεία στους ορόφους, με κόσμο να μπαινοβγαίνει καθημερινά.
Εδώ συχνάζουν άλλου είδους τύποι, που ψάχνουν μια ήσυχη γωνιά για να κάνουν χρήση ναρκωτικών, καθώς και πάμπολλα πουλιά κάθε είδους (κυρίως δεκαοχτούρες) που έχουν κατακλύσει την ταράτσα, όπως έκαναν πάντα, απλά τώρα είναι ανενόχλητες να απολαμβάνουν την άπλετη θέα.
Κι όμως, το πεντάγωνο (λόγω του ρέματος στη βόρεια πλευρά του) κτήριο της οδού Λαγκαδά, με το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα, δεν ήταν πάντα έτσι. Υπήρξαν εποχές 30-40 χρόνια πριν που έσφυζε από ζωή, ιδιαίτερα τα καλοκαίρια. Γυναίκες (κυρίως) έμπαιναν ορεξάτες τα χαράματα και έβγαιναν κουρασμένες το απόγευμα κουβαλώντας τη χαρακτηριστική βαριά μυρωδιά των καπνόφυλλων στα σπίτια τους, φορτηγά πηγαινοερχόντουσαν και φόρτωναν ή ξεφόρτωναν εμπόρευμα και τα αμέτρητα παράθυρα άνοιγαν κάθε πρωί να δεχτούν το φως του ήλιου και να δώσουν την ευκαιρία στους περαστικούς και τους περίοικους να ρίξουν με τρόπο μια κλεφτή ματιά στο εσωτερικό. Η μυρωδιά βέβαια από τις καμινάδες που απλωνόταν στην περιοχή δεν ήταν και ότι καλύτερο και δόθηκαν πολλοί αγώνες από ανήσυχους για την ποιότητα του αέρα περίοικους για να μπει ένα φίλτρο και να βελτιωθεί η κατάσταση.
Το φίλτρο μπήκε κάποια στιγμή, όμως τα πράγματα είχαν ήδη αλλάξει. Η δεκαετία του ’90 σάρωσε την καπνοβιομηχανία σε όλη τη χώρα και μέχρι το τέλος της είχαν μείνει άδεια πολλά παρόμοια κτήρια διάσπαρτα σε όλη τη Σταυρούπολη και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας (η Δράμα έρχεται στο νου).
Τώρα, αν περάσει κάποιος από την Λαγκαδά και κάνει τον κόπο να κοιτάξει προς τα μέσα θα δει μια μικρή λευκή πινακίδα με μπλε γράμματα που γράφει KASSANDRA PALACE. Ο ιδιοκτήτης άλλαξε γρήγορα επιχειρηματική κατεύθυνση και ασχολήθηκε με το ομώνυμο ξενοδοχείο στην Κρυοπηγή της Χαλκιδικής, με αποτέλεσμα το καπνομάγαζο να περάσει σε δεύτερη μοίρα.
Ο χρόνος, όμως, δεν σταμάτησε (όπως δεν σταματάει για κανέναν και για τίποτα) και άφησε τα σημάδια του πάνω στο κουρασμένο πια κτήριο. Σοβάδες άρχισαν να πέφτουν, παραθυρόφυλλα να ξεφτίζουν και να σαπίζουν, το εξωτερικό χρώμα να φεύγει και κάπου εκεί ήρθαν οι χρήστες ναρκωτικών να το αποτελειώσουν. Φήμες λένε ότι κατάφεραν να μπουν και μέσα στο κτήριο, οπότε κάποια στιγμή εμφανίστηκαν κάποιοι –προφανώς σταλμένοι από τον ιδιοκτήτη– που έχτισαν όλα τα χαμηλά παράθυρα που θεώρησαν ότι ήταν προσβάσιμα σε ανθρώπους. Οι χρήστες, που δεν προβληματίζονται ιδιαίτερα με τέτοια, συνέχισαν να έρχονται, με εμφανή προτίμηση τις πρωινές ώρες οπότε γινόταν και η χρήση, και έφυγαν μόνο όταν εμφανίστηκαν φύλακες που εναλλάσσονταν όλο το 24ωρο.
Εδώ και λίγο καιρό έφυγαν κι αυτοί, οπότε μάλλον θα περιμένουμε την επιστροφή των χρηστών. Το μόνο που μένει στη θέση του είναι το κτήριο, ένας γιγαντιαίος κύβος στο χρώμα της ώχρας πια, που περιμένει το σωτήρα του.