Parallax View

O δημοτικός οπωρώνας του Δήμου Θεσσαλονίκης και η ανάκτηση του δημόσιου χώρου

του Κωνσταντίνου Ζέρβα Τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο που διαχειριζόμαστε επετείους, πολιτιστικά γεγονότα και αθλητικές διοργανώσεις, συνδυάζοντάς τα με κάποια περιβαλλοντική δράση. Τέτοια γεγονότα, αποτελούν πλέον μια καλή ευκαιρία για παρέμβαση περιβαλλοντικού χαρακτήρα αλλά και για «μαζική εκπαίδευση» των πολιτών σε θέματα οικολογίας, με κύριο μήνυμα ότι το περιβάλλον […]

Parallaxi
o-δημοτικός-οπωρώνας-του-δήμου-θεσσαλο-20802
Parallaxi
fruit-trees-lined-up.jpg

του Κωνσταντίνου Ζέρβα

Τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο που διαχειριζόμαστε επετείους, πολιτιστικά γεγονότα και αθλητικές διοργανώσεις, συνδυάζοντάς τα με κάποια περιβαλλοντική δράση. Τέτοια γεγονότα, αποτελούν πλέον μια καλή ευκαιρία για παρέμβαση περιβαλλοντικού χαρακτήρα αλλά και για «μαζική εκπαίδευση» των πολιτών σε θέματα οικολογίας, με κύριο μήνυμα ότι το περιβάλλον και μάλιστα της πόλης στην οποία ζούμε οφείλουμε να το φροντίζουμε όλοι καθημερινά. Εξάλλου αθλητισμός και περιβάλλον έχουν εκ φύσεως σχέση αλληλεξάρτησης! 

Ο 9ος Διεθνής Μαραθώνιος “Μέγας Αλέξανδρος” σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης δείχνει και φέτος περιβαλλοντικό πρόσωπο υλοποιώντας μία ιδιαίτερα πρωτότυπη δράση: τη δημιουργία του πρώτου αστικού οπωρώνα της Θεσσαλονίκης. Ομάδες μαθητών Δημοτικού, που θα συμμετέχουν στον Μαραθώνιο, θα βιώσουν την εμπειρία φύτευσης οπωροφόρων δέντρων, ακριβώς δίπλα από τον αστικό αμπελώνα της Θεσσαλονίκης (απέναντι από το Καυτατζόγλειο στάδιο), το Σάββατο 5 Απριλίου. Θα αφήσει το πράσινο αποτύπωμα του στην πόλη!

Στο χώρο αυτό, όπου πριν από χρόνια λειτουργούσαν το παλιό μηχανουργείο και τα ασφαλτικά του δήμου Θεσσαλονίκης, πρόκειται να φυτευτούν ποικιλίες οπωροφόρων δέντρων, ώστε να δημιουργηθεί ένα πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, όπου μαθητές σχολείων αλλά και δημότες θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με την καλλιέργεια οπωροφόρων δέντρων και αμπελιών και να γευτούν τους καρπούς από το κτήμα της πόλης μας.

H ενέργεια αυτή στοχεύει μακροπρόθεσμα στην παραγωγή. Θέλουμε να δείξουμε ότι η πόλη όπου ζούμε μπορεί να μην αποτελείται μόνο από τσιμέντο, μπορεί να είναι πράσινη ή ακόμη και να παράγει εάν εμείς προσπαθήσουμε γι’ αυτό. Ότι εμείς είμαστε που διαμορφώνουμε το αστικό περιβάλλον, άρα εμείς μπορούμε να το βελτιώσουμε. 

Φυσικά, με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά αποκτούν ένα σημείο αναφοράς της εθελοντικής τους δράσης, εμπλουτίζοντας τον δημόσιο χώρο με έναν αστικό οπωρώνα που θα χρειάζεται την φροντίδα των πολιτών αλλά θα δίνει και τους καρπούς του.

Πιστεύω ότι είναι σημαντικό τέτοιες μεγάλες διοργανώσεις, εκτός από τα κύρια οφέλη, όπως είναι η μεγάλη έλευση επισκεπτών ή η συμμετοχή των πολιτών, να αφήνουν και κάθε δυνατό «παράπλευρο» όφελος.

Αξίζει να μνημονεύσει κανείς τη χορηγία των Φυτωρίων Βασιλειάδη και την φροντίδα θα αναλάβουν τα συνεργεία του δήμου, οι κάτοικοι της περιοχής καθώς και ομάδες μαθητών που θα επισκέπτονται τον χώρο. Γιατί είναι μία δράση που υπογραμμίζει την σημασία της συνεργασίας δημοτών, φορέων και ιδιωτών για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Μπείτε και κάντε like εδώ για να ενημερώνεστε για όλα τα γραμμένα αποκλειστικά για το parallaximag.gr άρθρα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα