Ο φόβος της αλλαγής δεν ανήκει στους νέους
Σε κάθε γωνιά του πλανήτη υπάρχουν Έλληνες μορφωμένοι και συχνά καταξιωμένοι.
Εδώ και χρόνια, όμως, η παραγωγή περιορίστηκε σε μεγάλα κενού περιεχομένου λόγια και ιδίως τις τελευταίες ημέρες σε λόγια εκφοβισμού. Ο μισός ελληνικός πληθυσμός πάσχει από το φόβο της αλλαγής και όσοι έχουν γλυτώσει μέχρι τώρα γίνεται επιστρατευμένη προσπάθεια από πολιτικά πρόσωπα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να τον αποκτήσουν. Μάλλον έχει ξεχαστεί ότι η αλλαγή είναι ζωή.
Η εναλλαγή προσώπων, καταστάσεων, διαθέσεων δύναται να είναι ένας ορισμός της ζωής. Η απόφαση αλλαγής μιας κατάστασης είναι αναπόφευκτη όταν αυτή η κατάσταση δεν οδηγεί πουθενά, δεν ωθεί μπροστά αλλά τραβά προς τα πίσω. Όσο και να καθυστερεί- ο χρόνος ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο-στο τέλος πραγματοποιείται. Είναι μηχανισμός αυτοπροστασίας. Βέβαια, το είδος της αλλαγής και η κατεύθυνσή της είναι απολύτως διαπραγματεύσιμα και υποκειμενικά.
Αντί, λοιπόν, της παραγωγής φοβισμένων ανθρώπων μήπως να επιδιωχθεί μια διαφορετική παραγωγή; Άλλωστε, η Ελλάδα δεν ήταν πότε κολοσσός στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη βιομηχανία, αλλά μάλλον στο χώρο του πολιτισμού. Είναι από τις χώρες που δύνανται να εξάγουν ιδέες, τέχνες, γράμματα. Αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από τη μακρινή ιστορία του τόπου αλλά και από την πρόσφατη ιστορία της και το παρόν της.
Σε κάθε γωνιά του πλανήτη υπάρχουν Έλληνες μορφωμένοι και συχνά καταξιωμένοι. Πολλές φορές έχει ειπωθεί ότι η Ελλάδα κατέχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά πτυχιούχων ανθρώπων συγκριτικά με τον πληθυσμό της.
Από τη στιγμή, επομένως, που έχει φανεί ότι μπορεί να κερδηθεί έδαφος στον τομέα αυτό και να αποκτηθεί και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, επιβάλλεται να δοθεί η ανάλογη προσοχή και να τεθούν οι ανάλογες προϋποθέσεις ανάπτυξης.
Καιρός να σταματήσει η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της παιδείας που σημειώνεται με διάφορους τρόπους. Προφανώς, εξυπηρετεί πολλά συμφέροντα, διότι ένας απαίδευτος λαός ισούται με έναν εύκολα ελεγχόμενο και χειραγωγούμενο λαό. Όμως η ωφέλεια που θα ακολουθήσει την «επένδυση» σε αυτή θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Οι ίσες ευκαιρίες σε μια σωστή παιδεία ίσως τελικά είναι η φράση κλειδί.