Ο ιδανικός δήμαρχος της πόλης
Εικόνα: Θόδωρος Καρανίκας Δεκατρείς προσωπικότητες της πόλης «ψηφίζουν» τον ιδανικό δήμαρχο… 1. Βίκτωρ Αρδίττης, Σκηνοθέτης – Θεατρολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ (2001-2004) Για χρόνια πίστευα ότι ο Γιάννης Μπουτάρης θα ήταν ο ιδανικός δήμαρχος για να βγάλει την πόλη από τα αδιέξοδα της. Μήπως όμως είναι πλέον αργά; Μήπως πρέπει να αναζητήσουμε τις […]
Εικόνα: Θόδωρος Καρανίκας
Δεκατρείς προσωπικότητες της πόλης «ψηφίζουν» τον ιδανικό δήμαρχο…
1. Βίκτωρ Αρδίττης, Σκηνοθέτης – Θεατρολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ (2001-2004)
Για χρόνια πίστευα ότι ο Γιάννης Μπουτάρης θα ήταν ο ιδανικός δήμαρχος για να βγάλει την πόλη από τα αδιέξοδα της. Μήπως όμως είναι πλέον αργά; Μήπως πρέπει να αναζητήσουμε τις ελπίδες μας σ’ έναν δραστήριο 40άρη με φρέσκο ενθουσιασμό και όραμα, σαν τον δικηγόρο Γιάννη Κωνσταντίνου, για παράδειγμα;
2. Νίκος Αθηναίος, Διευθυντής Ορχήστρας – Καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
Εκείνος/η που θα εξασφάλιζε στην πόλη τους απαραίτητους χώρους για καλύτερη κυκλοφορία στους δρόμους και για περισσότερο πράσινο.
3. Μύρων Μιχαηλίδης, Διευθυντής ορχήστρας – Καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής Σκηνής
Θα επέλεγα από γειτονική πόλη, τα Στάγειρα, τον Αριστοτέλη, με ένα επιτελείο ικανών συμβούλων.
4. Παύλος Παυλίδης, Μουσικός – τραγουδοποιός
Τους ανθρώπους που θαυμάζω δεν τους συνδυάζω με πολιτικά αξιώματα, άρα κανέναν.
5. Πάνος Θεοδωρίδης, Συγγραφέας – καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού «Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1997»
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης πρέπει να έχει αρμοδιότητες υπουργού και να διοικεί μητροπολιτική περιοχή. Πρόσωπο δεν βρίσκω, αλλά τα χαρακτηριστικά του είναι εύκολα: πρακτικός, χαβαλές, αμείλικτος, φιλότιμος, διαθέσιμος προς σταύρωση, ανασκολοπισμό, δεκατισμό, αφαίρεση νυχιών. Οπαδός του γνωμικού «θα πάω κι ας μου βγει και σε κακό».
6. Ντένης Ζαχαρόπουλος, Καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Ο Μαρκ Μαζάουερ, γιατί νομίζω πως εκπροσωπεί με τον πιο εύγλωττο, τολμηρό, κοσμοπολίτικο και τεκμηριωμένο τρόπο την κοινωνική ιστορία, την ουσία της πολυπολιτισμικότητας και τις προοπτικές που συνδέουν το παρελθόν και το μέλλον της πόλης και των κατοίκων της και γιατί συνδέει την αγάπη με την κατανόηση, τις μεγάλες προσδοκίες με την αυστηρή κριτική.
7. Νικηφόρος Παπανδρέου, Καθηγητής Θεατρολογίας ΑΠΘ, ιδρυτής – καλλιτεχνικός διευθυντής της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης
Η κυρία Ελένη Λαζαρίδου (μεταξύ άλλων γενική γραμματέας των Φίλων του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη).
8. Φίλιος Στάγκος – Δημοσιογράφος
Δεν πιστεύω σε μεσσίες αλλά σε προγράμματα και συνεργασίες.
9. Γιώργος Κορδομενίδης – Εκδότης λογοτεχνικού περιοδικού «Εντευκτήριο»
Η Ματούλα Σκαλτσά, ιστορικός της Τέχνης και μουσειολόγος.
10. Κωνσταντίνος Ρήγος, Χορογράφος – πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής Χοροθεάτρου Κ.Θ.Β.Ε.
Πιστεύω ότι δεν είναι ακριβώς θέμα προσώπου –παρότι σίγουρα ένα πρόσωπο δείχνει τον δρόμο προς μια κατεύθυνση– αλλά θέμα αντιλήψεων και απόψεων απέναντι στα πράγματα, μιας και είναι προφανές ότι η πόλη έχει ανάγκη από φρεσκάρισμα και εκσυγχρονισμό, από νέες δυναμικές λύσεις που θα την κάνουν μια σύγχρονη «κοσμοπολίτικη» πόλη.
11. Νίκος Σακαλίδης, Σκηνοθέτης – καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης «Ακτίς Αελίου»
Δεν είναι της πόλης ακριβώς, αλλά έχει μεγάλη σχέση μαζί της. Ο Μέγας Αλέξανδρος. Άνθρωπος με όραμα, με ανοιχτό μυαλό, συνεχιστής μιας μεγάλης πνευματικής παράδοσης και ταυτόχρονα πρωτοπόρος, καινοτόμος, χωρίς εθνικιστικές και φυλετικές προκαταλήψεις, ένας κοσμοπολίτης.
12. Ντίνος Τορνιβούκας, Διευθύνων Σύμβουλος Μακεδονικών Ξενοδοχείων Α.Ε.
Χωρίς να μπορώ να καθορίσω συγκεκριμένο πρόσωπο, θα ήθελα κάποιον από το χώρο του πολιτισμού που τολμά να διεκδικεί σπουδαία πράγματα πανευρωπαϊκής εμβέλειας για την πόλη, όπως για παράδειγμα τις Διευθύντριες του Τελλόγλειου ή του Μ.Μ.Σ.Τ.