o-πόλεμος-δημοσιογραφίας-openai-μόλις-ξεκίν-1100499

Parallax View

O πόλεμος δημοσιογραφίας OpenAI μόλις ξεκίνησε

Ο αφανισμός της δημοσιογραφίας ήταν μια τραγωδία που την πήραμε είδηση, όταν ήταν πολύ αργά. Η απουσία της διευκόλυνε την υποχώρηση της ποιότητας της δημοκρατίας.

Parallaxi
Parallaxi

Λέξεις: Στράτος Σαφιολέας

H είδηση της χθεσινής ημέρας, αλλά ίσως η “μήντια-τεχνολογική” είδηση της χρονιάς, είναι η αγωγή (lawsuit) που κατέθεσε η εφημερίδα New York Times εναντίον της OpenAI και της Microsoft, για τον τρόπο με τον οποίο το ChatGPT χρησιμοποιεί τόσο καιρό τα άρθρα της, χωρίς να ζητήσει οποιαδήποτε άδεια και χωρίς να έχει πληρώσει οποιαδήποτε αμοιβή.

Η εφημερίδα ζητάει δισεκατομμύρια δολάρια (το ποσό δεν προσδιορίζεται).

Η αγωγή αυτή θα σηματοδοτήσει τη σχέση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και των δημιουργών (συγγραφέων, ζωγράφων, ηθοποιών, αυτούς που στα Αγγλικά λέμε content creators), με τις εταιρείες της Silicon Valley, που δημιουργούν αυτή την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (ή τελοσπάντων “νοημοσύνης” – αυτή είναι μια άλλη συζήτηση).

Τα ΜΜΕ έμαθαν από τον πρώτο γύρο με την Silicon Valley, όπου όχι απλώς έχασαν, αλλα παραδώθηκαν δίχως να πολεμήσουν.

Πριν από 20 χρόνια, εταιρείες όπως η ΜΕΤΑ (Facebook), και η Google διακινούσαν το περιεχόμενό τους δωρεάν. Χρησιμοποιώντας δε την δυνατότητά τους να συγκεντρώνουν προσωπικά δεδομένα των χρηστών, έγιναν πιο ελκυστικές για την διαφημιστική αγορά, αποστραγγίζοντας όλο και μεγαλύτερο ποσοστό της διαφημιστικής δαπάνης από τις εφημερίδες.

Καθώς τα smart phones έγιναν ο πιο συνηθισμένος τρόπος κατανάλωσης ειδήσεων, μέσα από το διαδίκτυο και όχι στο τυπωμένο χαρτί, η κατάρρευση των εσόδων οδήγησε τις εφημερίδες να απολύσουν χιλιάδες δημοσιογράφους και αρκετές να κλείσουν.

Ο αφανισμός της δημοσιογραφίας ήταν μια τραγωδία που την πήραμε είδηση, όταν ήταν πολύ αργά. Η απουσία της διευκόλυνε την υποχώρηση της ποιότητας της δημοκρατίας. Η κάθε εξουσία, πολιτική ή επιχειρηματική μπορούσε να δρα πλέον χωρίς έλεγχο, ενώ οι θεωρίες συνομωσίες και η παραπληροφόρηση απλωνόντουσαν στα social media, αρκετές φορές συνειδητά, με οργανωμένο σχεδίο. Σήμερα ξέρουμε τις καταστροφικές συνέπειες που αυτό είχε για παράδειγμα με την χρήση του Facebook για την εκλογή του Trump στην Αμερική.

Ο δεύτερος γύρος σύγκρουσης μόλις ξεκίνησε.

Οι New York Times, θα δείξουν στο δικαστήριο πως η OpenAI σάρωσε εκατοντάδες χιλιάδες άρθρα της εφημερίδας, πολλά από τα οποία ήσαν προσβάσιμα μόνο με συνδρομή, από τα οποία σήμερα το ChatGPT παράγει κείμενα . Στο παρελθόν, σε παρόμοιες δικαστικές συγκρούσεις, εταιρείες όπως η Google και το Facebook ισχυρίστηκαν πως το μόνο που έκαναν ήταν μια καταλογοποίηση και πως ο χρήστης για να διαβάσει το άρθρο πήγαινε στο website της εφημερίδας. Την γλίτωσαν φτηνά (στην κυριολεξία). Τώρα όμως, το ChatGPT απαντάει μια ερώτηση, ή παράγει ένα κείμενο, και ο αναγνώστης διαβάζει επιτόπου και δεν χρειάζεται να καταφύγει στην πρωτογενή πηγή.

Δεν είναι η πρώτη εμπλοκή της ΟpenAI στα δικαστήρια.

Έχουν προηγηθεί και άλλες προσφυγές στα δικαστήρια, από συγγραφείς όπως ο George Martin (ο συγγραφέας του Game of Thrones), ή όπως ο John Grisham (που γράφει αστυνομικά θρίλλερ), στις οποίες κατηγορούν την OpenAI πως χρησιμοποίησε όλα τους τα βιβλία χωρίς άδεια. Το Associated Press και ο Γερμανικός οίκος Axel Springer (που έχει το Politico, την Die Welt, την Βild, το Business Insider και άλλες μέσα) εξανάγκασαν την ΟpenAI σε συμφωνίες προκειμένου να γίνεται χρήση των κειμένων τους. Σύμφωνα με ειδικούς όμως, οι συμφωνίες αυτές αποδίδουν ένα πολύ μικρό ποσό στους δημοσιογραφικούς οργανισμούς αυτούς, κάτι που δεν αντιστοιχεί ούτε στην αξία του δημοσιογραφικού προϊόντος, ούτε στην απειλή που αποτελει η “τεχνητή νοημοσύνη” όταν μετατρέπεται η ίδια σε “μέσο ενημέρωσης.”

Οι New York Times βρισκόντουσαν σε διαπραγμάτευση με την OpenAI, από την οποία αποχώρησαν θεωρώντας πως υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ του τι ζητούσαν, και τι η εταιρεία ήταν διατεθειμένη να πληρώσει. Πιθανώς η OpenAI (και η Microsoft) να επανέλθουν με πολύ σοβαρότερη οικονομική αντιπρόταση. Ή, η υπόθεση θα κριθεί στα δικαστήρια.

Αυτό που λέμε “The World Is Watching” – εδώ κολλάει.

ΥΓ. Για περισσότερη έμφαση, το γράφημα το έφτιαξα με το ChatGPT. 

*Ο Στράτος Σαφιολέας  είναι είναι σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα