Ο ρόλος του νοσηλευτή στην κοινωνία – Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών

Σε κάθε γωνιά του κόσμου, η 12η Μαΐου σηματοδοτεί την συμβολή των νοσηλευτών στην κοινωνία μας

Parallaxi
ο-ρόλος-του-νοσηλευτή-στην-κοινωνία-δ-0
Parallaxi

Λέξεις: Μπέττυ Βαλέττα

Σε κάθε γωνιά του κόσμου, η 12η Μαΐου σηματοδοτεί την συμβολή των νοσηλευτών στην κοινωνία μας .

Με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτικής (International Council of Nurses – ICN, 1899), η σημερινή ημέρα εορτάζεται όχι μόνο για να τιμήσουμε την Florence Nightingale , την αγγλοϊταλίδα φιλάνθρωπο που θεωρείται η ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής αλλά και για να αποδόσουμε ευγνωμοσύνη σε όλους τους νοσηλευτές που με υψηλό αίσθημα ευθύνης, τιμιότητα και αποφασιστικότητα ασκούν μία επιστήμη υγείας.

H Νοσηλευτική – ως μία ανθρωπιστική επιστήμη – παρέχει γνώσεις και δεξιότητες που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα κατά την διάρκεια των αιώνων και οδηγούν σε πλαίσια τεκμηριωμένης νοσηλευτικής πρακτικής. Θεωρείται λειτούργημα καθότι τα λειτουργήματα αποσπούν την εκτίμηση της κοινωνίας και την επιδοκιμασία των μελών της και χαρακτηρίζονται από ένα καθορισμένο γνωστικό υπόβαθρο. Ελέγχουν και επηρεάζουν τις διάφορες βαθμίδες της επαγγελματικής εκπαίδευσης, χαρακτηρίζονται απο αλτρουιστική προσφορά, αυτονομία, κοινωνική αναγνώριση και διαθέτουν κώδικα ηθικής και δεοντολογίας που οδηγεί τους νοσηλευτές σε διλήμματα και προβληματισμούς σχετικά με την ορθή αντιμετώπισή τους.

Ωστόσο , κατά την άσκηση της νοσηλευτικής επιστήμης , ο ρόλος του νοσηλευτή είναι ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο. Καθ’όλη την διάρκεια της ιστορίας του ανθρώπινου γένους, σε περιόδους πολέμου, σε φαινόμενα επιδημίας, πανδημίας και σε κάθε περίοδο κρίσης, το νοσηλευτικό προσωπικό καλείται να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές, οικονομικές, σωματικές και συναισθηματικές επιπτώσεις που απορρέουν απο τα ζητήματα αυτά.

Πρωταρχικός ρόλος του νοσηλευτή είναι να φροντίζει τους ασθενείς, να ασχολείται με την αγωγή και την προαγωγή υγείας, την πρόληψη ασθενειών και την γενικότερη φροντίδα των ληπτών υπηρεσιών υγείας, των ασθενών, των αναπήρων και των ατόμων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ζωής τους. Για να καταστεί αυτό δυνατό, οι νοσηλευτές, πρέπει να παρατηρούν και να παρακολουθούν τον ασθενή, να καταγράφουν οποιεσδήποτε σχετικές πληροφορίες για την πορεία της νόσου και να αναπτύσσουν θεωρίες και πρωτόκολλα που θα βοηθήσουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων των θεραπειών.

Κατά την ανάλυση της μακραίωνης πορείας της νοσηλευτικής επιστήμης, επιβεβαιώνεται ότι το πολύτιμο αγαθό της υγείας μας αποτελεί πανανθρώπινο δικαίωμα και οφείλουμε να το προστατεύμε όσο μπορούμε. Στον τομέα της υγείας, τα προβλήματα δεν θα εκλείψουν αλλά οφείλουμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Τόσο για την επιστήμη μας όσο και για εκείνους που μάχονται καθημερινά για την επιβίωσή τους!

Χρόνια πολλά!

*H Μπέττυ Βαλέττα είναι νοσηλεύτρια ΠΕ | Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Ιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα