Ο συμβιβασμός είναι γκρι
του Μιχάλη Γουδή Ανέβηκε κάπως διστακτικά στη σκηνή, μάλλον λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης προς τα αγγλικά του, όπως εξήγησε αργότερα. Ήδη από τις πρώτες φράσεις που διάβασε από τα χαρτιά που κρατούσε στα τρεμάμενα χέρια του μπορούσες να διακρίνεις την ειλικρίνεια και την ταπεινότητά του. Το βλέμμα του δεν έμοιαζε σε τίποτα με την αλαζονεία […]
του Μιχάλη Γουδή
Ανέβηκε κάπως διστακτικά στη σκηνή, μάλλον λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης προς τα αγγλικά του, όπως εξήγησε αργότερα. Ήδη από τις πρώτες φράσεις που διάβασε από τα χαρτιά που κρατούσε στα τρεμάμενα χέρια του μπορούσες να διακρίνεις την ειλικρίνεια και την ταπεινότητά του. Το βλέμμα του δεν έμοιαζε σε τίποτα με την αλαζονεία των πολιτικών φυσιογνωμιών, στις οποίες έχουμε συνηθίσει. Ο Edi Rama είχε πολλά να μοιραστεί προσερχόμενος στη σκηνή του TEDx Thessaloniki. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι πρόθεσή του ήταν να κάνει μια σύντομη καμπάνια υπέρ της πολιτικής κόντρα στο κλίμα των ημερών στην Ελλάδα. Και τα κατάφερε…
Ηγείται του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αλβανία και δηλώνει ξεκάθαρα τη χαρά του για το ότι δε βρίσκεται στη θέση των «συναδέλφων» του από το ΠΑΣΟΚ. Δε θα μπορούσε να είναι στη θέση τους. Ο Edi Rama είναι ιδιαίτερη περίπτωση πολιτικού. Καλλιτέχνης και άνθρωπος που έχει εργαστεί πριν την ανάμιξή του με τα κοινά. Διετέλεσε 11 χρόνια (2000-2011) δήμαρχος της αλβανικής πρωτεύουσας, των Τιράνων, με ιδιαίτερη επιτυχία. Αξιοποιώντας τα πενιχρά μέσα που είχε στα χέρια του και με βασικό όπλο τη βούλησή του, άλλαξε άρδην την όψη ένος κομμουνιστικού αστικού απομειναριού. Γιατί «ο συμβιβασμός στα χρώματα βγάζει ως αποτέλεσμα το γκρι», κατά δήλωσή του. Και το γκρι δεν ταιριάζει σε όποιον επιθυμεί την αλλαγή.
Τα κτίρια απέκτησαν χρώμα, η πόλη πρασίνισε και δεκάδες παλιά κτίρια, που κάλυπταν ολόκληρα τετράγωνα, γκρεμίστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες για να απελευθερώσουν δημόσιο αστικό χώρο. Οι πολίτες συναίνεσαν στην αλλαγή. Είναι εντυπωσιακό πως στο δημοψήφισμα που έγινε αναφορικά με το χρωματισμό των κτιρίων οι πολίτες παρουσιάστηκαν σχετικά διχασμένοι (63% υπέρ- 37% κατά), όμως εμφανίστηκαν συντριπτικά θετικοί στη συνέχιση της πρωτοβουλίας (80% υπέρ- 20% κατά). Ακριβώς διότι μπορεί να μη συμφωνούσαν με τα χαρακτηριστικά της προσπάθειας, ωστόσο την αναγνώριζαν ως τέτοια.
Με περίπου 28.000 followers στο twitter ο Edi Rama αξιοποιεί μανιωδώς τα κοινωνικά δίκτυα για την όσο το δυνατόν πιο άμεση επικοινωνία του με τους πολίτες, διότι πιστεύει πως πολιτική σημαίνει πολλά περισσότερα από απλώς τους πολιτικούς ηγέτες. «Πολιτική σημαίνει να δέχεσαι μηνύματα από τα κάτω, από το λαό, και όχι απλώς να διοχετεύεις εξουσία από πάνω προς τα κάτω». Ήταν ίσως ο μοναδικός πολιτικός που έπεισε όσους τον παρακολουθούσαν ότι εννοεί όσα λέει. Επειδή έχει έργα να επιδείξει και όχι απλώς κούφιο ξύλινο λόγο.
Η ομιλία του Edi Rama στο TEDx Thessaloniki κατέδειξε ακόμη περισσότερο τη γύμνια και την ανικανότητα του ελληνικού πολιτικού προσωπικού τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Όταν ένας αποφασισμένος ηγέτης μπορεί να επιφέρει τέτοια αλλαγή στα Τίρανα, τότε δεν απομένει η παραμικρή δικαιολογία για τον κ. Μπουτάρη και τον κ. Καμίνη για την κατάντια των δύο μεγάλων ελληνικών πόλεων. Το παράδειγμα του Rama αποδεικνύει πως η πολιτική είναι καθαρά και μόνο θέμα βούλησης και προθέσεων. Αρκεί να είναι κανείς διατεθειμένος να συγκρουστεί με μικροσυμφέροντα για να διαμορφώσει μία καλύτερη ευρεία εικόνα.
Ο Edi Rama με τα μέτρια αγγλικά, αλλά το καθαρό βλέμμα και τις ακόμη πιο καθαρές ιδέες ενέπνευσε τους ακροατές του. Δυστυχώς, έχει ήδη επιστρέψει στην πατρίδα του κι εμείς απομείναμε με τη φαιδρότητα της ακυβερνησίας…
* Η φωτογραφία από το TEDx Thessaloniki είναι του Δημήτρη Τζουρή.