Ο twitteroτράγκας
Κάποιοι λένε πως στο διαδίκτυο υπάρχει απόλυτη ελευθερία λόγου. Πως εκεί η αλήθεια δεν κρύβεται. Πως δεν υπάρχουν γραμμές – καθοδηγήσεις από “σκοτεινά” συμφέροντα. Δεν συμφωνώ απόλυτα. Ισχύει ότι και στις υπόλοιπες πηγές πληροφόρησης, δηλαδή ότι αν ο δέκτης της πληροφορίας δεν έχει την παιδεία να τις φιλτράρει, τότε πέφτει θύμα παραπληροφόρησης και γίνεται φερέφωνο […]
Κάποιοι λένε πως στο διαδίκτυο υπάρχει απόλυτη ελευθερία λόγου. Πως εκεί η αλήθεια δεν κρύβεται. Πως δεν υπάρχουν γραμμές – καθοδηγήσεις από “σκοτεινά” συμφέροντα. Δεν συμφωνώ απόλυτα. Ισχύει ότι και στις υπόλοιπες πηγές πληροφόρησης, δηλαδή ότι αν ο δέκτης της πληροφορίας δεν έχει την παιδεία να τις φιλτράρει, τότε πέφτει θύμα παραπληροφόρησης και γίνεται φερέφωνο του μεταδότη αυτής. Σε μία χώρα που το σύστημα εκπαίδευσης δημιουργεί και επιβραβεύει μέχρι και σήμερα παπαγάλους, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε οποιαδήποτε μορφή είδησης άσχετα με την πηγή προέλευσης τους.
Είχα κάνει ένα πείραμα. Με αφορμή το Debtocracy, παρακολούθησα για μία εβδομάδα σχόλια, άρθρα και tweets σχετικά με αυτό. Μετά μία εβδομάδα πήγα να το δω. Ως αποτέλεσμα πριν μπω στην αίθουσα προβολής είχα άποψη για το ντοκιμαντέρ. Είχα συγκεντρώσει μία συλλογή απόψεων τρίτων, η οποία πέρασε από το εσωτερικό μου φίλτρο και δημιούργησε τη δική μου άποψη. Άποψη επί των απόψεων δηλαδή. Περιττό να πω πως μετά την προβολή έχω άλλη άποψη.
Στο διαδίκτυο δεν έχουν μεγάλη απήχηση δημοσιογράφοι τύπου Τράγκα και Πρετεντέρη. Σε ιστοσέλιδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το twitter έχουν δημιουργηθεί οι twitterοτράγκες και twitteroπρετεντέρηδες, οι οποίοι θα σχολιάσουν σε πραγματικό χρόνο, τα πάντα και τους πάντες έχοντας φυσικά άποψη από την πυρηνική φυσική μέχρι τις οικονομικές επιστήμες, αν και αμφιβάλω αν η συντριπτική πλειοψηφία αυτών έχει την αντίστοιχη επιστημονική κατάρτιση. Το αστείο είναι πως ενώ οι ίδιοι σε κάθε ευκαιρία “κράζουν” τους τηλεοπτικούς παπαγάλους, κάνουν το ίδιο. Το μήνυμα και το μέσο επικοινωνίας είναι διαφορετικά, η μέθοδος ίδια. Και με αυτό τον τρόπο μεγαλώνουν οι ακόλουθοι τους (followers όπως λέγονται στο twitter*) οι οποίοι αναμεταδίδουν τα μηνύματα τους. Γκρίνια, αμφισβήτηση, αβάσιμες θεωρίες και κατηγορίες και γενικότερα θόρυβος. Ένας από αυτούς ποτέ δεν έδωσε μία λύση, μία ουσιαστική απάντηση. Απλά θεωρούν πως πάνε κόντρα στο κατεστημένο (με ότι ορίζει ως κατεστημένο ο καθένας τους). Φυσικά όπως και στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, έτσι και στο twitter (και γενικότερα στο διαδίκτυο) υπάρχουν άνθρωποι που αξίζει να τους διαβάζεις. Γεμίσαν οι τηλεοράσεις Τράγκες και Πρετεντέρηδες, το διαδίκτυο σιγά σιγά γεμίζει με twitterοτράγκες και twitteroπρετεντέρηδες. Θα μου πεις η λύση είναι απλή. Κλείσε την TV και το Twitter. Θα σου πω η λύση είναι απλή, αλλά όχι αυτή. Άνοιξε τα μυαλά του κόσμου. Εκπαίδευσε τους να έχουν αντίληψη. Ονειροπολώ το ξέρω. Τα πιο απλά πράγματα είναι τα πιο δύσκολα.
*twitter: ένα micro-blogging site που επιτρέπει τους χρήστες να γράφουν μικρά μηνύματα μέχρι 140 χαρακτήρες τα οποία διαβάζουν οι ακόλουθοι τους σε πραγματικό χρόνο, μπορούν να τα αναμεταδώσουν, να απαντήσουν κ.α.