Οδηγίες για μία πιο κυνική ψήφο

Ή πως να αποτραπεί το διαφαινόμενο σενάριο μίας πλειοψηφικής δικτατορίας - Γράφει ο Θ. Στρατάκης

Θάνος Στρατάκης
οδηγίες-για-μία-πιο-κυνική-ψήφο-1011079
Θάνος Στρατάκης

Το διακύβευμα των επόμενων επαναληπτικών εκλογών είναι πολύ σημαντικό για να το αφήσουν στην τύχη του οι συμπολίτες μας που δεν προσήλθαν στις κάλπες από άποψη, ή εκείνοι που ψήφισαν χαλαρά με βάσει τα όσα μελέτησαν στο tic toc και στο Facebook. 

Οι οδηγίες που παρατίθενται παρακάτω, να πω αμέσως, δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση τη γνώμη ανθρώπων που δουλεύουν για το μέσο (κριτικό και ανεξάρτητο) που φιλοξενεί αυτή την ταπεινή προσωπική άποψη, και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να προσποιηθούν το ρόλο κάποιου πεφωτισμένου καθοδηγητή που έχει λύσει τα πάντα με τη συνείδηση του για να διαδώσει ένα ουδέτερο πολιτικά μήνυμα σε αδαείς άλλους. Είναι ωστόσο προϊόν μιας κυνικής ανάγνωσης της πραγματικότητας, που αν εμπεδωθεί ως εκλογική πράξη, μπορεί να αποτρέψει το σενάριο την επομένη των εκλογών της 25ης Ιουνίου να έχουμε (ξανά) μια αλαζονική, ανεξέλεγκτη και για αυτό επικίνδυνη δικτατορικού τύπου πλειοψηφία. 

Έχουν μία και πολύ βασική κεντρική φιλοσοφία: Tο μεγαλύτερο αγαθό της δημοκρατίας είναι η ικανότητα της να συγκρούεται/εκτονώνεται, να ασκεί βέτο, και να προωθεί τις συνθέσεις μεταξύ τόσο διαφορετικών ανθρώπων. Θα πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι μία πλειοψηφία των 170-180 εδρών σε ένα τοπίο όπου υπάρχει η απόλυτη εξάρτηση των συνδικάτων, των ΜΜΕ, του Κοινοβουλίου, και όλων των ανεξάρτητων θεσμών-αντιβάρων σε εξουσίες, από την πρωθυπουργοκεντρική εξουσία της βαρονίας, η ίδια η δημοκρατία και τα αγαθά της κινδυνεύουν. Οι 180 έδρες δίνουν λευκή επιταγή για πολιτικές που θα σχεδιαστούν από έναν μόνο άνθρωπο και το επιτελείο του. Και κανένας, ούτε ο Θεός, δεν αξίζει τέτοιες υπερεξουσίες. 

Όχι λοιπόν ότι η ΝΔ δεν θα κερδίσει στις επόμενες εκλογές, όμως με τον εκλογικό νόμο του μπόνους των 20+30 εδρών, μπορεί να τις κερδίσει χωρίς τις μειοψηφίες να ασφυκτιούν, και με περιθώρια για μία δομημένη και ουσιαστική αντιπολίτευση να ανθήσει μέσα και έξω από τους θεσμούς. 

Στις οδηγίες τώρα:

Οδηγία 1, Όσοι ψηφίσατε το ΚΚΕ επειδή είναι τζέντλεμαν ο Κουτσούμπας ή διασκεδάσατε στα φεστιβάλ της ΚΝΕ, ή θέλατε απλά κάτι για να διαμαρτυρηθείτε, μην το κάνετε. «Αυτοί είναι», όμως αν δεν έχετε γνώση ή έστω ανοιχτή ιδεολογική συμπάθεια, και άρα διάθεση να υλοποιήσετε, το πολιτικό πρόγραμμα αυτού του κόμματος – 100% δεσμευτικό και συγκρουσιακό σε σχέση με την γλυκύτητα του γ. Γραμματέα του στα μονταρισμένα μηνύματα στο λούμπεν – καλό είναι να ψηφίσετε ένα μικρότερο κόμμα για να διαμαρτυρηθείτε. 

Με τον εκλογικό νόμο των μπόνους που ισχύει από τώρα, η είσοδος κάποιου από τα υπόλοιπα κόμματα διαμαρτυρίας που θα μπορούσαν να είναι στη Βουλή με μικρή απόσταση από το 3% μπορεί να μειώσει τις έδρες του πρώτου, και ελπίζω σε εσάς γιατί δεν θέλω να δώσω την ανάλογη Οδηγία στους ψηφοφόρους του Βελόπουλου για ψήφο σε ακροδεξιό κόμμα. 

Στο νέο σύστημα δηλαδή, μόνο το πρώτο κόμμα δικαιούται, εφόσον ξεπεράσει το 25%, 20 έδρες, +30 έδρες μάξιμουμ για κάθε επιπλέον 0,5% από το 25%, πράγμα που σημαίνει ότι με 41% ο πρώτος παίρνει το μπόνους όλων των εδρών (+16% x 2 = 30). Από εκεί και πέρα, στο πολύ αληθινό παράδειγμα μας, οι υπόλοιπες έδρες προς κατανομή είναι 300-50=250, και θα κατανεμηθούν ανάλογα με το ποσοστό του εκάστοτε κόμματος που έχει όμως περάσει το 3%, δηλαδή 41 (ποσοστό της ΝΔ το Μάϊο/πρώτου κόμματος) x 250/85 (έδρες προς διανομή μετά από μπόνους/το ποσοστό των ψήφων που κατευθύνθηκε προς τα κόμματα που πέρασαν το κατώφλι, που ήταν τον Μάϊο 85%) = 120 έδρες + 50 μπόνους = 170 έδρες. 

Συνεπάγεται ότι αν καταφέρει για παράδειγμα το ΜΕΡΑ 25, και η Πλεύση Ελευθερίας να μπουν στην Βουλή, το ποσοστό άνω του 3% θα ανέβει στο 91% και η ΝΔ με 41% θα χάσει αμέσως αμέσως 8 έδρες αφού 41 x 250/91 + 50 μπόνους έδρες = 162 έδρες. 

Με τον ίδιο τρόπο, Oδηγία 2, μπορούν να σκεφτούν όσοι ψήφισαν μικρότερα κόμματα. Ψηφίστε όσα κοντεύουν να μπουν στη Βουλή, ή το ΚΚΕ αντί πχ. για ένα άλλο μικρό κόμμα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, για να ανέβει εκείνο το υποθετικό 91% ακόμα πιο ψηλά.

Οδηγία 3, το πιο ουσιαστικό, να πεισθούν οι ψηφοφόροι που χαλαρά την έριξαν στη ΝΔ ότι περισσότερο και από μία (πενιχρή, εδώ που τα λέμε) ατομική διευκόλυνση στο εισόδημα τους, η παρουσία ισχυρής αντιπολίτευσης μπορεί να γίνει ανάχωμα στις περιπτώσεις που μπορεί μελλοντικά να αδικηθούν. Είναι φανερό ότι στις εκλογές κέρδισε το αίτημα για σταθερή προβλέψιμη διακυβέρνηση, όμως όταν αυτή ξεπερνάει ένα όριο αγγίζει την ύβρη. 

Μην την ξαναψηφίζετε λοιπόν χαλαρά, ιδίως όταν προτίθεται να αλλάξει το Σύνταγμα, χωρίς να γνωρίζετε τι αλλαγές θέλει να κάνει (δεν μας τις συζήτησαν και ποτέ), και να θυμάστε ότι «Ανάπτυξη και δουλειές» με ξενοδοχεία πάνω στην άμμο (η τελευταία τροπολογία που ψήφισαν βουλευτές της) δεν είναι ανάπτυξη αλλά λεηλασία του φυσικού πλούτου εν μέσω περιβαλλοντικού ολοκαυτώματος (το άλλο, ίσως και σοβαρότερο από όλα, θέμα, που δεν συζητήθηκε ποτέ πριν ψηφίσετε). 

Οδηγία 4, λοιπόν, η χώρα χρειάζεται έναν ισχυρό κεντροαριστερό πόλο, και μακάρι – προσωπική μου προτίμηση – να το καταλάβουν αυτό οι καλά γαντζωμένοι που δεν ψηφίζουν χαλαρά για να πάνε αλλού (εκτός από τη ΝΔ) ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, και του ΠΑΣΟΚ. Αν πέσουν τα γραφειοκρατικά κάστρα και οι προσωπικές εμπάθειες, η δημιουργία έστω και της προοπτικής για συνεργασία θα έπειθε αρκετό κόσμο που ψήφισε χαλαρά τη ΝΔ να επιστρέψει, μειώνοντας και άλλο το ποσοστό της, και θέτοντας τις βάσεις για νέα θεσμικά αντίβαρα στις επερχόμενες εκλογές για την αυτοδιοίκηση των Οκτώβριο.

Οδηγία 5, τέλος, κάντε ό,τι μπορείτε, όσο το βαστάει η τσέπη σας, να ψηφίσετε. Και αν ρθείτε, μην το ρίξετε στον πρώτο ή στον κουβά των μικρών χωρίς περιθώριο εισόδου κομμάτων, και ιδίως των ακροδεξιών. Χρειάζεται ιδεολογική σύγκρουση η δημοκρατία, όχι σύμπνοια κατά τα άλλα με δήθεν φραστική αντισυστημικότητα. 

Τελικά, αντιλαμβάνομαι πως ο κόσμος ψηφίζει τις περισσότερες φορές από συμφέρον και από συναίσθημα, επειδή ταυτίζεται με ιδέες, με πρόσωπα που αγαπά και συναντά για να δώσει αγώνες σε στέκια και σε χώρους, επειδή εκεί ψήφισαν οι γονείς του, ή επειδή θέλει να έχει έναν γνωστό στα κέντρα λήψης των αποφάσεων που συνεχώς απομακρύνονται σε καιρούς πρωτοφανούς αστάθειας.

Η ΝΔ θα κερδίσει έτσι και αλλιώς.

Ψηφίστε κυνικά για να μην την χρεωθούμε ξανά ως μία ανεξέλεγκτη, αλαζονική, πλειοψηφική δικτατορία, όπως ήταν μέχρι σήμερα, αλλά και με προϋποθέσεις για να γεννηθεί κάτι πιο κοινωνικά δίκαιο και περιβαλλοντικά υπεύθυνο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα