Οι Ευρωπαίοι πολίτες κινητοποιούνται ενάντια στη Στεγαστική Κρίση

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες της Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωπες με μία ξεκάθαρη στεγαστική κρίση.

Μιχάλης Γουδής
οι-ευρωπαίοι-πολίτες-κινητοποιούντα-424234
Μιχάλης Γουδής

Λέξεις: Μιχάλης Γουδής

Kόκκινα δάνεια, πλειστηριασμοί, επιπτώσεις από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις χωρίς επαρκές ρυθμιστικό πλαίσιο, οι στεγαστικές ανάγκες των προσφύγων, τα συνεχώς αυξανόμενα ενοίκια σε αντιδιαστολή προς τα μειούμενα εισοδήματα, η κερδοσκοπία επί της γης αλλά και στην αγορά ακινήτων… Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες της Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωπες με μία ή περισσότερες από τις παραπάνω πτυχές μίας ξεκάθαρης στεγαστικής κρίσης που πλέον απειλεί την κοινωνική συνοχή και οδηγεί ολοένα και περισσότερους Ευρωπαίους στους δρόμους.

Οι απρόσιτες τιμές των κατοικιών που ωθούν τα εργατικά στρώματα μακριά από τα κέντρα των πόλεων όπου εργάζονται ήταν ανάμεσα στους κεντρικούς λόγους που πυροδότησαν το κίνημα των ‘Κίτρινων Γιλέκων’. Αρκετές φορές μέσα στη χρονιά οι κάτοικοι πολλών γερμανικών πόλεων και κυρίως του Βερολίνου διαδηλώνουν ενάντια στη λεγόμενη «τρέλα των ενοικίων».

Ως μάλλον λογική συνέχεια των παραπάνω εδώ και μερικές ώρες μπορεί να βρει κανείς στην επίσημη σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μία Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών με κεντρικό ζητούμενο την προστασία της κατοικίας ως προσιτού, κοινωνικού αγαθού. Οι συντονιστές, στην πλειοψηφία τους προέρχονται από τη Βιέννη, μία πόλη που αποτελεί πρότυπο στον τομέα της προσιτής κατοικίας (affordable housing) και που όχι τυχαία αναδεικνύεται επί σειρά ετών η πρωτεύουσα με την καλύτερη ποιότητα ζωής παγκοσμίως.  Πέραν της Αυστριακής παρουσίας, η συντονιστική ομάδα έχει μεταξύ άλλων ισπανικό- Πλατφόρμα για την Αποφυγή Πλειστηριασμών, ιρλανδικό, ολλανδικό και ελληνικό χρώμα με την υποστήριξη του ΚΕΠΚΑ.

Το κείμενο που δημοσιεύτηκε και στον ιστότοπο της Πρωτοβουλίας www.housingforall.eu καλεί την ΕΕ εκτός των κρατών μελών να αναλάβει δράση ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες νομικές και οικονομικές συνθήκες για τη διευκόλυνση της πρόσβασης κάθε ανθρώπου στην Ευρώπη σε στέγαση. Συγκεκριμένα, τα αιτήματα συνοψίζονται ως εξής:

  1. στη βελτίωση της πρόσβασης στην κοινωνική και προσιτή κατοικία εντός της Ε.Ε.
  2. στην εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων στην κατοικία από τα κοινοτικά κριτήρια για το δημοσιονομικό έλλειμμα
  3. στην ευκολότερη πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς οικονομικούς πόρους για δημόσιους και μη κερδοσκοπικούς φορείς
  4. στη θέσπιση ισότιμου πλαισίου για θεσμοθετημένους φορείς της αγοράς καθώς και για παρόχους κατοικίας μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες
  5. στη συγκρότηση μίας τυποποιημένης βάσης δεδομένων για την τοπική πραγματικότητα αναφορικά με την κατοικία, επεκτείνοντας τις αρμοδιότητες της EUROSTAT.

Σε υποστήριξη του επείγοντος χαρακτήρα της στεγαστικής κρίσης, η Πρωτοβουλία επισημαίνει μία σειρά από παράγοντες όπως το γεγονός ότι περίπου 82 εκατομμύρια άνθρωποι ξοδεύουν περισσότερο από 40% του εισοδήματός τους για την κατοικία- σύμφωνα με τη Eurostat- ή πως το επενδυτικό κενό σε κοινωνικές υποδομές στην Ε.Ε. υπολογίζεται σε 57 δις ευρώ το χρόνο από την ίδια την Κομισιόν.

Τι είναι όμως μία Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ΕΠΠ);

Η ΕΠΠ είναι ένα μέσο συμμετοχικής δημοκρατίας που δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να προτείνουν συγκεκριμένες νομοθετικές αλλαγές σε οποιονδήποτε τομέα όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την εξουσία να προτείνει νομοθεσία.

Πότε λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μία ΕΠΠ υπόψη της;

Σε περίπτωση που η πρωτοβουλία συγκεντρώσει 1 εκατομμύριο υπογραφές, και εφόσον καλυφθεί ένα ελάχιστο κατώτατο όριο σε τουλάχιστον 7 χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αποφασίσει κατά πόσον θα προβεί ή όχι σε ενέργειες.

Η συλλογή υπογραφών έχει ξεκινήσει διαδικτυακά και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2020. Το πιο πρόσφατο επιτυχημένο παράδειγμα μίας ΕΠΠ υπήρξε η αντίστοιχη για το Δικαίωμα στο Νερό που συγκέντρωσε σχεδόν 1,9 εκατομμύρια υπογραφές για την προάσπιση του νερού ως δημοσίου αγαθού.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα