Οι ”Υπέροχες γυναίκες” που αγωνίζονται και πρέπει να γνωρίσετε
Μία ξεχωριστή συνέντευξη με εκείνες που έχουν φωνή και την υψώνουν για όλες τις άλλες.
Zούμε σε μια Ελλάδα που καθημερινά ακούμε δηλώσεις περί ισότητας και καμαρώνουμε αρκετές γυναίκες σε υπουργεία. Με γυναίκα στην καρέκλα της προεδρίας της Δημοκρατίας, για πρώτη φορά στην ιστορία αυτής της χώρας.
Εδώ που για μια μέρα το χρόνο, την ”Παγκόσμια Ημέρα Της Γυναίκας”, οι γυναίκες υποτίθεται ότι βγαίνουν μπροστά σε μια γιορτή που έχει καταντήσει μια γιορτή τύπου Αγίου Βαλεντίνου. Εκείνη την μέρα άνθρωποι γεμίζουν με αναρτήσεις αγάπης, οργής, φεμινισμού και λύπης τις προσωπικές τους σελίδες στα social media. Περιγράφουν τους λόγους για τους οποίους υποστηρίζουν την συγκεκριμένη μέρα με πολύ συναίσθημα.
Λεκτικά δηλώνουμε πίστη στην ιστότητα όμως στην πραγματικότητα πόσοι άνδρες θα αναλογιστούν ακόμα και κείνη τη μέρα αν αδίκησαν κάποια γυναίκα;
Εδώ που οι ατάκες περί βιασμού ακούγονται φωναχτά στα reality της αηδίας που εκπαιδεύουν τους ανθρώπους να γίνονται απλοί παρατηρητές στην βία και τον εξευτελισμό μιας γυναίκας.
Εδώ που οι κοπέλες φοβούνται να γυρίσουν μόνες σπίτι μετά τα μεσάνυχτα, γιατί θα υπάρχει ένας περίεργος στο πάρκο της γειτονιάς που θα τις ακολουθήσει, που θα τις σχολιάσει χυδαία, που θα τις κάνει να πάρουν την απόφαση να μην ξαναφορέσουν φούστα, επειδή ζήτησε να δει το εσώρουχο τους.
Εδώ, στα social media, όπου όλες λαμβάνουμε στο μέσετζερ από αγνώστους χυδαία μηνύματα. Και φυσικά εδώ επαναλαμβάνεται διαρκώς η θεωρία του ό,τι ”οι κοπέλες προκαλούν και δεν είναι άρρωστο το μυαλό ενός βιαστή”.
Σε αυτό το χάος της κοινωνικής ανισότητας, συχνά ο πόνος και η φρίκη παίρνουν κεφάλι, αφού κατά διαστήματα κυκλοφορούν ροζ βίντεο χωρίς συναίνεση από διάφορες γνωστές και μη κοπέλες.
Σε αυτό το τοπίο, ένα profile, ένα site μία γυναίκα έχει μάθει να αγαπά, να δυναμώνει, να υπερασπίζεται, το γυναικείο φύλο!
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Οι Υπέροχες Γυναίκες ξεκίνησαν το 2018 με εντελώς άλλη μορφή. Αφορμή για την δημιουργό στάθηκαν οι ασχολίες της με τα κοινωνικά πρότζεκτ και την κοινωνική καινοτομία τόσο ακαδημαϊκά όσο και επαγγελματικά.
”Είχα την απίστευτη τύχη να μεγαλώσω σε μία οικογένεια όπου όλες οι γυναίκες ήταν ξεχωριστές και υπέροχες. Με μεγάλωσε μία εργαζόμενη μητέρα, η οποία μου έδειξε από πολύ μικρή πως να είμαι δυνατή αλλά και συνειδητοποιημένη για όσα γίνονται γύρω μου. Είχα δύο εξαιρετικές θείες που η κάθε μία ήταν δίπλα μου με τον δικό της τρόπο στις πιο ζόρικες φάσεις της ζωής μου. Όταν γεννήθηκε η κόρη μου, καθώς επέστρεψα στη δουλειά μετά την πρώτη εβδομάδα της γέννας, ήρθαν στον δρόμο μου γυναίκες οι οποίες με βοήθησαν να μεγαλώσω το παιδί μου με τον καλύτερο τρόπο. Είχα, λοιπόν, ένα πολύ μεγάλο «δίκτυο» γυναικών οι οποίες με στήριξαν και με βοήθησαν να γίνω αυτό που είμαι σήμερα. Αν μπορούσα να τις περιγράψω με μία μόνο λέξη, αυτή θα ήταν «Υπέροχες». Έτσι, λοιπόν, βγήκε και το «Υπέροχες Γυναίκες» με σκοπό να γίνει το «δίκτυο» υποστήριξης για όλες τις γυναίκες που το έχουν ανάγκη.”
Στο παρελθόν δημιούργησε τέτοιου τύπου πρότζεκτ που αφορούσαν τις γυναίκες, αλλά η έμπνευση της ήταν οι υπέροχες γυναίκες που έρχεται σε επαφή καθημερινά, και δεν τις γνωρίζει κανείς, δεν είναι “influencers” ή διάσημες αλλά επηρεάζουν θετικά με τη ζωή και τις επιλογές των γύρω τους!
Θεώρησε ότι όπως οι ιστορίες των υπέροχων γυναικών που έχει η ίδια γύρω της την επηρεάζουν θετικά, έτσι και οι ιστορίες κάποιων άλλων γυναικών μπορούν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για περισσότερες γυναίκες! Έτσι ένα βράδυ δημιουργήθηκαν οι «Υπέροχες Γυναίκες».
”Με λένε Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου αλλά όλοι με φωνάζουν Νεφέλη. Είμαι 29 χρονών. Έχω μία υπέροχη κόρη και ασχολούμαι με την κοινωνική επιχειρηματικότητα και καινοτομία από το 2013. Μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, έζησα κάποια χρόνια στο εξωτερικό, όπου σπούδασα και εργάστηκα, και επέστρεψα το 2013 πίσω στη Θεσσαλονίκη, όπου ίδρυσα και την πρώτη μου κοινωνική επιχείρηση. Το πρώτο μου πτυχίο είναι πάνω στα χρηματοοικονομικά (ένας κλάδος που δεν με κέρδισε ποτέ), το μεταπτυχιακό μου πάνω στην κοινωνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα (έναν κλάδο τον οποίο λατρεύω) και ξεκίνησα πρόσφατα ένα δεύτερο πτυχίο πάνω στη Ψυχολογία (που πάντα με ενδιέφερε). ”
Ο στόχος των ”Υπέροχων Γυναικών”είναι να δημιουργηθεί μία κοινότητα, όπου θα συμμετέχουν και θα δημιουργούν δράσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Παράλληλα θα μπορούν γυναίκες από όλη την Ελλάδα, μέσα από τις δράσεις του οργανισμού, να βρίσκουν υποστήριξη, να εκπαιδεύονται και να βρίσκουν απαντήσεις σε καίρια προβλήματα της εποχής.
”Τα χαρακτηριστικά μιας υπέροχης γυναίκας, είναι το σύνολο θετικών και αρνητικών στοιχείων της που την κάνει μοναδική και άρα υπέροχη. Θεωρώ ότι έχουμε την προδιάθεση να μην αναγνωρίζουμε το πόσο υπέροχες είμαστε, εστιάζοντας συνήθως στα αρνητικά μας στοιχεία, τα οποία πολλές φορές μας κάνουν μοναδικές.”
Η ζωή των κοριτσιών έχει αλλάξει ουσιαστικά το τελευταίο εξάμηνο και δυστυχώς μέσα από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, αναμένεται ότι η πανδημία θα πλήξει και στο άμεσο μέλλον ακόμα περισσότερο και δυσανάλογα τις γυναίκες. Πρέπει, λοιπόν, να γίνουν καίρια βήματα για την ενδυνάμωση, την ενίσχυση και την ενθάρρυνση της γυναικείας απασχόλησης, ώστε να μην οδηγηθούμε σε καταστάσεις του παρελθόντος σε θέματα που μας αφορούν.
”Νομίζω ότι μία γυναίκα μοιράζεται κάτι δικό της όταν νιώσει ασφάλεια. Νομίζω αυτό είναι και το μεγαλύτερο κατόρθωμα των Υπέροχων Γυναικών, ότι έχει δημιουργήσει μία κοινότητα, όπου η καθεμία νιώθει άνετα να ανοιχτεί. Είναι πάρα πολλές οι δυνατές ιστορίες που ακούγονται καθημερινά στις Υπέροχες Γυναίκες και κάθε φορά αισθάνομαι μεγάλο δέος για αυτές τις γυναίκες και για τη δύναμη τους. Δε θα ξεχάσω ποτέ όμως από τις πρώτες ιστορίες που άκουσα στις Υπέροχες, μίας 12χρονης κοπέλας, η οποία έχασε και τους δύο γονείς της σε μία μέρα και κατάφερε να μείνει δυνατή εστιάζοντας στον αθλητισμό και κατακτώντας την πρώτη θέση σε πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα.”
Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη του σήμερα οι γυναίκες βρίσκονται σαφώς σε καλύτερη θέση από παλαιότερα. Δυστυχώς, όμως, υπάρχει ακόμα δρόμος για να μπορέσουμε να μιλάμε για ισοτιμία και για ίση διεκδίκηση των ίδιων στόχων και πραγμάτων, καθώς και για ίση εκπροσώπηση σε όλους τους κλάδους. Τα social media μας επηρεάζουν καθημερινά. Πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή γιατί δυστυχώς κρύβουν αμέτρητους κινδύνους και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, κάνοντας μας να έχουμε μη ρεαλιστικές απαιτήσεις από τους εαυτούς μας. ”Ως επί το πλείστο, λοιπόν, θεωρώ ότι παρόλο που έχουν βοηθήσει σε επίπεδο επικοινωνίας και πληροφόρησης, θεωρώ ότι οδηγούν μία γενιά με σταθερά βήματα στο να μην αποδέχεται την μοναδικότητά της.”
”Όπως με όλα τα πράγματα και όλους τους ανθρώπους πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά μιλώντας για τον «κανόνα» οι γυναίκες στηρίζουμε η μία την άλλη! Αυτό που θεωρώ ότι δεν κάνουμε, είναι ότι εμείς οι γυναίκες δεν έχουμε μάθει να ζητάμε βοήθεια. Εκεί, λοιπόν, πιστεύω ότι έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμα. ”
Τα σκίτσα της σελίδας αποτελούνται από διάφορους νέους καλλιτέχνες που βρίσκει η Νεφέλη online ή είχε βρει στο παρελθόν. Έπειτα από επικοινωνία μαζί τους, ανεβαίνουν στα social media πάντα με αναφορά σε αυτούς και το προφίλ τους.
” Γενικά ο ανδρικός πληθυσμός αντιμετωπίζει με δυσπιστία τις Υπέροχες Γυναίκες. Παρόλα αυτά, το 6% της κοινότητάς μας είναι άνδρες οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά και θεωρώ ότι συνεισφέρουν ουσιαστικά και θετικά σε κάθε συζήτηση που γίνεται. Οι γυναίκες αντιδρούν κυρίως θετικά στην ύπαρξη μίας τέτοιας κοινότητας και συμμετέχουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι «Υπέροχες Γυναίκες» είναι ένα μέρος όπου όλες μπορούν να μοιραστούν και να νιώσουν άνετα με αυτό που είναι ή τους απασχολεί. Είναι σημαντικό να ακούγεται κάθε άποψη, οπότε όποια και αν είναι η αντίδραση σε κάποια συζήτηση, εφόσον δεν προσβάλει ή δε ξεπερνάει τα όρια της συζήτησης, είναι καλοδεχούμενη.”
Οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να θεωρήσει ότι κάποιος άλλος άνθρωπος προκαλεί. Με τη συμπεριφορά, τον τρόπο ή τα ρούχα του. Αυτό δε δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να φερθεί σε αυτόν τον άνθρωπο με κάποιον προσβλητικό ή ανάρμοστο τρόπο σε οποιοδήποτε επίπεδο. Είτε άντρα είτε γυναίκα.
”Είναι πολύ άσχημο να χρησιμοποιηθεί κάτι τέτοιο εναντίον σου, σε οποιαδήποτε φάση της ζωής σου, ακόμα και αν είχε δημιουργηθεί εν γνώση σου. Θεωρώ ότι καμία γυναίκα, όσο προκλητική και αν θεωρείται αυτή ή η στάση της, δεν πρέπει να αντιμετωπίζει έναν τέτοιο «εκβιασμό» που την εκθέτει με τέτοιο τρόπο. Το πιο άσχημο είναι ότι αντί να γνωρίζουμε και να συζητάμε αρνητικά για τον θύτη, καταλήγουμε να μιλάμε και να στοχοποιούμε όλοι μας το θύμα. ”
Ελευθερία και ισότητα σημαίνει ότι μία γυναίκα έχει τα αυτονόητα δικαιώματα που έχει το αντρικό φύλο εδώ και αιώνες, της δίνεται η ευκαιρία να κάνει ότι και οι άντρες σε επίπεδο καριέρας με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να ανταποκρίνεται και στους πολλαπλούς ρόλους που θεωρείται ακόμα ότι πρέπει να αναλαμβάνει πλήρως. Έτσι, λοιπόν, ακόμα και αν μιλάμε για ισότητα και ίδιες ευκαιρίες, απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια από μία γυναίκα για να καταφέρει ότι ακριβώς και ένας άντρας σήμερα.
”Θεωρώ ότι δεν υπάρχει «γυναικείο ζήτημα». Θεωρώ όμως ότι υπάρχουν θέματα ισότητας τα οποία δυσχεραίνουν αρκετά την καθημερινότητα της γυναίκας. Δυστυχώς αυτά δεν τίθενται σαν κεντρικά θέματα, γιατί έχουμε κάνει ήδη μεγάλα βήματα προς την ισότητα των δύο φύλλων, τα οποία πολλοί θεωρούν ότι αρκούν, κάτι το οποίο φυσικά δεν ισχύει.”
Σε δέκα χρόνια από τώρα η Νεφέλη τις γυναίκες τις φαντάζεται: ”Απελευθερωμένες και πιο ανάλαφρες από ρόλους και στερεότυπα. Θα ήθελα πολύ κάποια πράγματα που θεωρούνται ταμπού να μπορούν να συζητηθούν, κάποια βασικά θέματα που δυσκολεύουν τις γυναίκες ακόμα και σήμερα να έχουν βρει λύση και να μην υπάρχει ούτε μία γυναίκα που να δέχεται βία.”
Πριν την πανδημία τα πλάνα της Νεφέλης για τις Υπέροχες Γυναίκες ήταν εντελώς διαφορετικά. Φέτος θα επικεντρωθεί περισσότερο αναγκαστικά στις online δράσεις γιατί πάνω από όλα έχει σημασία η ασφάλεια. Ήδη έχει ξεκινήσει μία σειρά σεμιναρίων με την WOMENTORS του Ιδρύματος Λαμπράκη, θα λάβει μέρος στη Women Act Europe της Empow Her και έρχονται ακόμα πολλές όμορφες δράσεις που θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες.
Τα βασικά χαρακτηριστικά μιας Υπέροχης: Δυνατή Αληθινή Ειλικρινής Οχι Αψεγάδιαστη Μοναδική. ”Αυτό που σκέφτομαι πάντα είναι ότι σίγουρα υπάρχει λόγος που μία γυναίκα δεν έχει ή νιώθει ότι δεν έχει φωνή. Θα ήταν αφελές, λοιπόν, αν έλεγα κάτι παραπάνω από το ότι όσο δύσκολη και αν φαίνεται μία κατάσταση, και όσο εγκλωβισμένη και αν νιώθει μία γυναίκα, πάντα υπάρχει κάποια/κάποιος/ κάτι που μπορεί να τη βοηθήσει. Δεν είναι μόνη.Mπορούν να ακουστούν ή να ζητήσουν βοήθεια.”
Η Μαρία – Νεφέλη Χατζηιωαννίδου είναι μια από τις γυναίκες που βρίσκονται σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ και είναι από τη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ έχει την Μαρία – Νεφέλη Χατζηιωαννίδου στην 6η θέση, η οποία μπορεί να τη φέρει στην Βουλή, ενώ επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι η Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Ποια είναι η Μαρία – Νεφέλη Χατζηιωαννίδου
Η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου είναι Οικονομολόγος και ασχολείται με την Κοινωνική́ Επιχειρηματικότητα τα τελευταία 10 χρόνια. Συν ίδρυσε την πρώτη της κοινωνική́ επιχείρηση “Code it Like a Girl” σε ηλικία 21 ετών, και είναι ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού́ οργανισμού́, «ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ», που αριθμεί περισσότερα από 200.000 μέλη στις πλατφόρμες του. Συνεργάζεται με οργανισμούς και επιχειρήσεις στην Ελλάδα παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα κοινωνικής υπευθυνότητας, ενώ παράλληλα είναι μέντορας σε διεθνή́ και ελληνικά́ προγράμματα επιχειρηματικότητας, όπως το Ίδρυμα Λαμπράκη, το Prince Trust Foundation, το Women on Top, Women Act Europe, Think Young κ.α. Σπούδασε Οικονομικά, Χρηματοοικονομικά και Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Bocconi. Έχει Μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα και πρόσφατα ολοκλήρωσε το executive course του πανεπιστήμιου Cambridge με τίτλο Shaping the Future: Women Leading Change.
Έχει συμμετάσχει σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα και αποστολές του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, ασχολήθηκε ενεργά με την προστασία και την εκπαίδευση προσφυγισσών και μεταναστευτριών στην Ελλάδα, μέσα από συνεργασίες με διεθνείς και εγχώριους φορείς. Οι Υπέροχες Γυναίκες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη και εξάπλωση του κινήματος #metoo στην Ελλάδα, μέσα από συνεχή ενημέρωση, προστασία των θυμάτων και τη συνεργασία με φορείς για τη βελτιστοποίηση των υφιστάμενων πολιτικών για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Για τη δράση της, έχει βραβευτεί με το Greek International Women Award στην κατηγορία Κοινωνική Υπευθυνότητα, με το UK Alumni Award στην κατηγορία Social Action, Το EUCLID Network την συμπεριέλαβε στη λίστα με τις TOP 100 Women in Social Enterprises in Europe, ενώ το 2022 έγινε μία από τις δέκα κοινωνικές επιχειρηματίες στην Ευρώπη του προγράμματος Women Act Europe. Είναι 31 χρονών και έχει δυο κόρες.
*Περίπου μία στις 16 γυναίκες στην Ελλάδα πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τόσο της γυναίκας όσο και του εμβρύου. Θύματα ενδοοικογενειακής βίας από τον σύζυγό τους, είναι οι 8 στις 10 γυναίκες, που απευθύνθηκαν στη γραμμή SOS 15900, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.Από το σύνολο των γυναικών που κάλεσαν στην τηλεφωνική γραμμή προκύπτει ότι 2.484 (82%) είναι Ελληνίδες, 198 (7%) είναι μετανάστριες και 23 (1%) είναι ΑμεΑ.Η Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα, βρίσκεται στην τρίτη θέση στην κακοποίηση γυναικών. Στην Κρήτη τα υψηλότερα ποσοστά της Ευρώπης στην κακοποίηση έφηβων γυναικών