Featured

Όλα ξεκίνησαν όταν είδα στο δρόμο τα παλιά μπλε –ακορντεόν λεωφορεία του ΟΑΣΘ…

Ξαφνικά γυρίζεις 30 χρόνια πίσω.

Parallaxi
όλα-ξεκίνησαν-όταν-είδα-στο-δρόμο-τα-πα-531572
Parallaxi

Λέξεις: Δημήτρης Μάνος

Τα προβλήματα άρχισαν να εκδηλώνονται εδώ και λίγο διάστημα. Ξαφνικά άρχισα να ακούω μουσική των Μπόνει Εμ εκεί που περπατούσα. Άρχισαν να περνάνε μπροστά μου οι εικόνες οικείων και αγαπημένων προσώπων που δεν βρίσκονται στη ζωή, μέχρι και τους καθηγητές μου στο λύκειο τους έβλεπα ολοζώντανους μπροστά μου , μέχρι και συνθήματα άκουγα “ο λαός θέλει  το ΠΑΣΟΚ μπορεί” , ήταν φανερό ότι ήταν σα να ζούσα ξανά τις δεκαετίες 70- 80 εν σωτηρίω έτι 2020! 

Πήγα σε ψυχολόγο και υποβλήθηκα σε συστημική αναπαράσταση όπου γρήγορα διαπιστώθηκε ότι όλα ξεκίνησαν όταν είδα να κυκλοφορούν στο δρόμο τα παλιά μπλε –ακορντεόν διπλά λεωφορεία του ΟΑΣΘ που όλοι αγαπήσαμε, αυτά με τις θέσεις από λουστραρισμένο κόντρα πλακέ και με το σήμα της ακμάζουσας τότε αυτοκρατορίας του “Σαρακάκη”.

Ρωτώντας τον ψυχολόγο έμαθα ότι αυτό που ζούσα ήταν ένα ψυχολογικό ντεζαβού. Συμβαίνει σε οριακές καταστάσεις .

Επιβεβαιώθηκε δε όταν μπήκα ο ίδιος σε τέτοιο λεωφορείο που ασθμαίνοντας έκανε τον διπλάσιο χρόνο να με πάει στον σιδηροδρομικό σταθμό, ενώ ο οδηγός –που σταυροκοπιόνταν συχνά και όχι μόνον όταν περνούσε δίπλα από εκκλησία- κάθε τόσο ζητούσε από τους επιβάτες να πατούν τα διάφορα κουμπιά: “Ανάβει άρα λειτουργεί” , έλεγε στον  έκπληκτο επιβάτη.

Ο ίδιος μου ανέφερε ότι οργισμένος , μία από τις μέρες που οι επιβάτες κρεμασμένοι σαν τσαμπί από σταφύλια από πάνω του δεν τον άφηναν να οδηγήσει, τους ζήτησε  να κατεβούν και με αυτόν μπροστά να πάνε να διαμαρτυρηθούν στα γραφεία του ΟΑΣΘ που μόλις περνούσαν από έξω. «Έχουμε ευθύνες και εμείς πρόσθεσε» και «πάνω απ όλα εγώ». 

Τι να κάνω ; ρώτησα τον ψυχολόγο. “Εγώ δεν μπορώ πια να βοηθήσω” μου είπε έχουν πειραχτεί οι… συνάψεις.

Κάπως έτσι κατέληξα στο ιατρείο του ψυχίατρου και αφού μου έγραψε την σχετική συνταγή τον ρώτησα με τη σειρά μου αν θα δω κάποιο φως .

“-Αν παίρνεις τα φάρμακα σου” ….

“Πάντως γιατρέ συνέχισα τώρα που το σκέφτομαι λέω να αλλάξω ζωή και να ακολουθήσω τη λύση του θεοσεβούμενου οδηγού , να αρχίσω να αντιδρώ , μαζί με τους συνεπιβάτες μου μαζικά να βγω στο δρόμο, κάθε μέρα έξω απο΄τα γραφεία του  ΟΑΣΘ , να πάω σε συλλόγους , σωματεία, σε οργανώσεις που λένε ότι αγωνίζονται για τα δικαιώματα του λαού αλλά δεν τις έχω συναντήσει να αντιδρούν για αυτό το χάλι… Σίγουρα αν ξαναζούσα θα άλλαζα ζωή – “Τι λέτε γιατρέ;”

Με κοίταξε παγερά και αδιάφορα

-“Εγώ πάντως θα πρότεινα την ίδια θεραπεία»

Δημήτρης Μάνος, ανεπιστέλλον μέλος της πρωτοβουλίας εργαζομένων-νεολαίων για φτηνές και ασφαλείς συγκοινωνίες στην πόλη της Θεσσαλονίκης που θα κάνει σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο την Δευτέρα 20/1/20 στις 18.30 για την συνέχιση –κλιμάκωση των κινητοποιήσεων της.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα