Όταν κάναμε Ανάσταση στα μπαλκόνια και στις 21:00 το βράδυ

Αυτά τα τρία χρόνια που πέρασαν, θα θυμάσαι σίγουρα το Πάσχα που ήταν βγαλμένο από σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Νίκος Γκάγιας
όταν-κάναμε-ανάσταση-στα-μπαλκόνια-κα-995660
Νίκος Γκάγιας

Μπορείς να θυμηθείς πως περάσαμε το Πάσχα τις περασμένες χρονιές; Μάλλον ναι! Γιατί κάθε χρονιά ήταν και μία νέα αξεπέραστη εμπειρία που θύμιζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Οπότε δύσκολα να το ξεχάσεις, όσο και να θες. 

Η πανδημία του κορονοϊού ήρθε και άλλαξε τις ζωές μας για τουλάχιστον δύο χρόνια ριζικά. Lockdown, περιοριστικά (και ακατανόητα μερικές φορές) μέτρα, το 13033, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά ήρθαν και πρόσθεσαν μία νέα πινελιά στην ήδη πολύπλοκη καθημερινότητα μας. Όμως προσαρμοστήκαμε και πλύναμε τα χέρια μας πολύ σχολαστικά, όπως έλεγε και στην τότε καμπάνια, ο Σπύρος Παπαδόπουλος.

Το 2020 ήταν η χρονιά-ορόσημο. Η στιγμή που στην πραγματικότητα δεν ξέραμε τι μας περιμένει, οπότε ίσως γι’ αυτό να ήμασταν και πιο ψύχραιμοι. Ήταν η πρώτη χρονιά που θα γιορτάζαμε το Πάσχα διαφορετικά απ’ ότι γνωρίζαμε μέχρι τότε.

Η Ανάσταση του 2020 δεν έμοιαζε με καμία προηγούμενη. Γιορτάστηκε μακριά από τις εκκλησίες και για πολλούς, μακριά από τους αγαπημένους τους ανθρώπους, λόγω των μέτρων που επέβαλε η πανδημία του κορονοϊού.

Όμως οι Έλληνες δεν το έβαλαν κάτω  και γιόρτασαν με το δικό τους τρόπο την Ανάσταση. Ακούγοντας την λειτουργία από την τηλεόραση ή τα κινητά τους και όλοι μαζί στα μπαλκόνια έψαλλαν και ευχήθηκαν «Χριστός Ανέστη» ο ένας τον άλλον. Χαζεύοντας παράλληλα τα δεκάδες πυροτεχνήματα που γέμισαν τον ουρανό, όλοι μαζί ευχηθήκαμε να έρθουν καλύτερες μέρες χωρίς φόβο και ανασφάλεια.

Όσοι από την άλλη σκέφτονταν πως αξίζει να επισκεφτούν το χωριό τους, αν είναι να πληρώσουν μόνο 150 ευρώ (το πρόστιμο που υπήρχε τότε), τότε έκαναν λάθος καθώς όχι μόνο θα πλήρωναν τα διπλάσια αλλά και θα γυρνούσαν από εκεί που ξεκίνησαν.

Σε περιπτώσεις, λοιπόν, που θα διαπιστωνόταν άσκοπη μετακίνηση το Πάσχα, εκτός του νομού κατοικίας, το πρόστιμο θα διπλασιαζόταν στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνταν οι πινακίδες για 60 ημέρες και το όχημα θα επέστρεφε από εκεί όπου ξεκίνησε.

«Οι ναοί θα είναι ανοιχτοί αποκλειστικά για τους ιερείς και το απαραίτητο προσωπικό. Η Ιερά Σύνοδος αποτρέπει τους πιστούς να πάνε στην εκκλησία την Μεγάλη Εβδομάδα. Οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι. Οι εκκλησίες είναι κλειστές για το κοινό, δεν πρέπει να διακυβευτεί η εθνική προσπάθεια, θα αρκεστούμε στην ατομική μας προσευχή από το σπίτι αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη μας για τους συνανθρώπους μας» είχε ξεκαθαρίσει σε τότε ενημέρωση ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Κι αν νόμιζες πως αυτό το σενάριο επιστημονικής φαντασίας θα τελείωνε στο μακρινό 2020, σε γελάσανε. Η παράνοια συνεχίστηκε και την επόμενη χρονιά, το 2021, που επιστρέψαμε στις εκκλησίες αλλά νωρίτερα απ’ ότι είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια. 

Την Μεγάλη Εβδομάδα έως και την ημέρα του Πάσχα, ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινούσε στις 10 το βράδυ, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου ο περιορισμός άρχισε στις 11 το βράδυ.

Όσον αφορά τη λειτουργία των Εκκλησιών:

  • Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, ίσχυε η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα που ίσχυαν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφωνόταν σε ένα άτομο ανά 10m2, και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.
  • Για τους πιστούς ήταν υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκονταν εντός του ναού, ήταν υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.
  • Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής: α) η περιφορά του Επιταφίου έγινε μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου έγινε εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και τους λοιπούς περιορισμούς.
  • Ακόμη, την Κυριακή του Πάσχα, υπήρχε η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.

Όσον αφορά τις υπερτοπικές μετακινήσεις, απαγορευόταν η μετακίνηση εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας μέχρι τις 10 Μαΐου.

Αυτό που είχε προκαλέσει μεγάλη εντύπωση και αρκετές αντιδράσεις ήταν η απόφαση που είχε παρθεί για το Μεγάλο Σάββατο και την Ακολουθία της Αναστάσεως, που πραγματοποιήθηκε στις 21:00 αντί στις 00:00, όπως γινόταν κάθε χρόνο. Εκείνες τις ημέρες που ανακοινώθηκε αυτή η απόφαση, πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν γελάσει και κορόιδευαν πως ο κορονοϊός κολλάει μετά τις 00:00, όμως στις 21:00 ο κόσμος μπορεί να προστατευθεί.

Βεβαίως σ’ όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για να μετακινηθούμε την Κυριακή του Πάσχα θα έπρεπε να στείλουμε με sms τον κωδικό 6, έτσι ώστε να είμαστε νόμιμοι.

Όμως, ευτυχώς όλα αυτά τελείωσαν και δεν χρειάζεται πια να στέλνουμε ούτε μηνύματα ούτε να ενημερώνουμε κανέναν για το που θα πάμε και με ποιους. Από πέρυσι (ευτυχώς) επιστρέψαμε στην κανονικότητα που ζητούσαμε και ελπίζαμε δύο χρόνια. Από πέρυσι δεν μετράμε τις «άσκοπές μετακινήσεις» και δεν μας νοιάζει ούτε τι ώρα θα βγούμε ούτε τι ώρα θα γυρίσουμε ούτε με πόσους θα είμαστε. Με λίγα λόγια ζούμε την ζωή όπως θα έπρεπε. Φυσιολογικά και χωρίς περιορισμούς με την ευχή να μην χρειαστεί ποτέ ξανά στη ζωή μας να βρεθούμε σε τέτοιες δυσάρεστες και αλλόκοτες καταστάσεις.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα