Paastel trike: Ένα θεσσαλονικιώτικο startup πάνω σε 3 ρόδες

της Άννας Χλιούρα Εικόνες: Ελένη Βράκα – Άννα Χλιούρα Όταν δύο αγαπημένα μου πρόσωπα μου είπανε πριν από τρία χρόνια ότι θέλουν να φτιάξουν ένα όχημα, το δικό τους ιδανικό όχημα, τους κοίταξα με δυσπιστία και σκέφτηκα ότι μάλλον δε μιλάνε σοβαρά… Όταν είδα, όμως, να εργάζονται ατελείωτες ώρες, να μελετούν ασταμάτητα, να ξεκλέβουν συνεχώς […]

Parallaxi
paastel-trike-ένα-θεσσαλονικιώτικο-startup-πάνω-σε-3-ρόδ-20636
Parallaxi
podhlata_xlioyra.jpg

της Άννας Χλιούρα

Εικόνες: Ελένη Βράκα – Άννα Χλιούρα

Όταν δύο αγαπημένα μου πρόσωπα μου είπανε πριν από τρία χρόνια ότι θέλουν να φτιάξουν ένα όχημα, το δικό τους ιδανικό όχημα, τους κοίταξα με δυσπιστία και σκέφτηκα ότι μάλλον δε μιλάνε σοβαρά… Όταν είδα, όμως, να εργάζονται ατελείωτες ώρες, να μελετούν ασταμάτητα, να ξεκλέβουν συνεχώς χρόνο από τις δουλειές τους και τις λοιπές τους υποχρεώσεις, όταν διαπίστωσα ότι ο στόχος του άρχιζε να παίρνει σάρκα και οστά, τότε άλλαξα γνώμη.  Περί Παντελή Ζάρκου και Στέλιου Πλακίδη ο λόγος,  εμπνευστών και δημιουργών του ηλεκτρικού τρίτροχου ποδηλάτου “Paastel Trike”, το οποίο εδώ και λίγο χρονικό διάστημα διατίθεται προς πώληση.

Για να φτάσουν μέχρι το στάδιο της παραγωγής, όμως, ο Στέλιος και ο Παντελής έσκισαν πολλά χαρτιά, διάβασαν πολλές σελίδες μηχανολογικής βιβλιογραφίας, πειραματίστηκαν σε 15 πλαίσια περίπου και πραγματοποίησαν γύρω στα 5.000 km δοκιμαστικών διαδρομών με το πρωτοπόρο εγχείρημά τους.  Απόφοιτοι του ΤΕΙ Οχημάτων και οι δύο, μόλις τελείωσαν τις σπουδές τους και άρχισαν να έχουν τις πρώτες τους εμπειρίες στον επαγγελματικό στίβο, αποφάσισαν να εμπλουτίσουν την κατάρτιση και τον ελεύθερο τους χρόνο, κατασκευάζοντας μία διαφορετική και καινοτόμα πρόταση μετακίνησης.

Επέλεξαν να ασχοληθούν με το ποδήλατο, γιατί συνιστά έναν οικονομικό και οικολογικό τρόπο μετακίνησης, στράφηκαν στο ηλεκτρικό, γιατί εκεί θεωρούν ότι εκεί βρίσκεται  το μέλλον στα οχήματα και συγχρόνως,  το έκαναν τρίτροχο με τις δύο ρόδες μπροστά με την προοπτική να το χρησιμοποιείς όλο το χρόνο, αφού στο προσεχές μέλλον το “Paastel trike” θα διαθέτει κλειστή έκδοση.  Βασική φιλοσοφία των κατασκευαστών είναι να προσφέρουν ένα όχημα, το οποίο συνδυάζει θετικά στοιχεία των υπόλοιπων μέσων μετακίνησης. 

Δηλαδή, το “Paastel” έχει μία πολύ άνετη δερμάτινη θέση οδήγησης, όπως ένα αυτοκίνητο, σε μεταφέρει γρήγορα και ευέλικτα μες στην πόλη, όπως μία μοτοσυκλέτα, μα πάνω από όλα είναι ποδήλατο, με ότι αυτό συνεπάγεται, επαφή με τη φύση, μετακίνηση δίχως νεύρα και άγχος για στάθμευση, δίχως ίδρωτα λόγω της ηλεκτρικής υποβοήθησης, δίχως έγνοιες για τέλη και έξοδα συντήρησης. Και τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου οχήματος δε σταματούν εκεί… Με το “Paastel trike”, απολαμβάνεις άπλετη διασκέδαση και συγχρόνως μπορείς να μεταφέρεις πολλά από τα προσωπικά σου αντικείμενα (τσάντες, laptop, ψώνια, δέματα μέχρι και 15kg.), μιας και φέρει μεγάλους χώρους αποθήκευσης, οι οποίες προσαρμόζονται ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε αναβάτη. Παραδείγματος χάρη, για τους γονείς, υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης παιδικού καθίσματος στην μπροστινή πλευρά του οχήματος.  Αξίζει να σημειώσω, δε, ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες κατοχύρωσης πατέντας του μπροστινού συστήματος του ποδηλάτου, αφού ο τρόπος στριψίματος και πλαγιάσματος (Paastel tilting system) που εμπνεύστηκαν οι δημιουργοί του είναι μοναδικός.

H πρωτότυπη έκδοση του “Paastel trike”  έκανε την παρθενική της εμφάνιση στο Open Coffee στη Θεσσαλονίκη, το Σεπτέμβριο του 2012 ενώ συγκαταλέχθηκε στις πιο ελπιδοφόρες ιδέες που αξίζεις να πιστέψεις στο διαγωνισμό “Reasons to believe” της Coca cola. Oι θετικές κριτικές ενθάρρυναν το κατασκευαστικό δίδυμο να τελειοποιήσει το ποδήλατο και ενάμιση χρόνο μετά, παίρνει τη μεγάλη απόφαση να στήσει εργαστήριο επί της οδού Δεληγιώργη 6, όπου κατασκευάζει με μεράκι και πωλεί κατά παραγγελία τα ιδιαίτερα τρίκυκλα. Τα όνειρά τους για το μέλλον πολλά, ο Στέλιος “οραματίζεται ένα καθαρότερο περιβάλλον και έναν κόσμο με λιγότερα αυτοκίνητα στην “Paastel trike” εποχή” ενώ ο Παντελής  “επιθυμεί το ποδήλατο τους να καθιερωθεί ως μέσο και να βλέπει χαρούμενα πρόσωπα στο δρόμο να το κυκλοφορούν”.

Ήδη δέχονται τις πρώτες παραγγελίες, είναι έτοιμοι να προσαρμόσουν ένα μοντέλο για ΑΜΕΑ και ανοίγονται προς τις ελληνικές αλλά και τις ξένες αγορές. Ένα ποδήλατο χρειάζεται περίπου 7-10 μέρες για να παραδοθεί στον ιδιοκτήτη του και η τιμή του είναι περίπου η μισή από αντίστοιχα χειροποίητα ποδήλατα που πωλούνται στο εξωτερικό. Ο Στέλιος και ο Παντελής είναι έτοιμοι να σας μετρήσουν και να σας παραδώσουν το αποκλειστικά δικό σας μοντέλο με ό,τι προσθήκες επιλέξετε εσείς να προσθέσετε. Το paasteltrike έχει αυτονομία μπαταρίας για 50χλμ και η μπαταρία του φορτίζει σε μια πρίζα του σπιτιού σας. Το κοντέρ του τερματίζει στα 40χλμ την ώρα.

Το  “Paastel trike” ήρθε για να αλλάξει την καθημερινότητα σας για να γίνει η καλύτερη παρέα στις διακοπές σας, για  να αλλάξει την εμπειρία στο χώρο της διανομής. Με λίγα λόγια, το “Paastel trike” ήρθε για να μείνει!

*Η Άννα Χλιούρα είναι δημοσιογράφος και υπεύθυνη επικοινωνίας του “Paastel trike”. Το όνομα Paastel προέκυψε από τα ονόματα των τριών φίλων Pa(ντελής) a(ννα) stel(ιος).

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα