Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος: Think. Eat. Save

Στην κεντρική φωτογραφία οι together design,  μια ομάδα από τη Θεσσαλονίκη που επιβεβαιώνει την δυναμική παρουσία του design στην πόλη, δημιουργούν μια εμπνευσμένη οπτική αφήγηση πάνω στο μήνυμα της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος, Think.Eat.Save. Στη Συνδιάσκεψη της Στοκχόλμης για το Ανθρωπογενές Περιβάλλον στις 5 Ιουνίου του 1972, υιοθετήθηκαν και ενεργοποιήθηκαν οι βασικές αρχές Δικαίου του Περιβάλλοντος […]

Κύα Τζήμου
παγκόσμια-μέρα-περιβάλλοντος-think-eat-save-11806
Κύα Τζήμου
wed-f.gif

Στην κεντρική φωτογραφία οι together design,  μια ομάδα από τη Θεσσαλονίκη που επιβεβαιώνει την δυναμική παρουσία του design στην πόλη, δημιουργούν μια εμπνευσμένη οπτική αφήγηση πάνω στο μήνυμα της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος, Think.Eat.Save.

Στη Συνδιάσκεψη της Στοκχόλμης για το Ανθρωπογενές Περιβάλλον στις 5 Ιουνίου του 1972, υιοθετήθηκαν και ενεργοποιήθηκαν οι βασικές αρχές Δικαίου του Περιβάλλοντος και δρομολογήθηκε η διαδικασία ίδρυσης του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP). Τότε καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ και η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος και έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου για να μας θυμίζει ότι το μέλλον του πλανήτη βρίσκεται στα χέρια όλων μας. Φέτος η χρονιά θεωρείται ορόσημο καθώς γιορτάζεται η 40ή επέτειος από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και κυρίως γιατί οι ηγέτες του κόσμου θα συναντηθούν για άλλη μια φορά στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Ρίο 20+), μια εικοσαετία μετά την ιστορική Σύνοδο Κορυφής της Γης το 1992, μια εικοσαετία εντατικοποίησης της διεθνούς δράσης για την προώθηση των τριών πυλώνων της βιώσιμης ανάπτυξης (κοινωνία, οικονομία, περιβάλλον).

Το θέμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος του 2013 είναι «Σκέψου. Φάε. Σώσε». Πρόκειται για μια εκστρατεία κατά της σπατάλης αλλά και της απώλειας τροφίμων που προτρέπει τον κόσμο να μειώσουν την άσκοπη σπατάλη τροφίμων. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και τον Αγροτικό Οργανισμό 1,3  δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων κάθε χρόνο σπαταλιούνται άσκοπα. Αυτό ισοδυναμεί με την ποσότητα τροφίμων που παράγεται σε ολόκληρη την υποσαχάρια αφρικανική ήπειρο.  Την ίδια στιγμή 1 στους 7 ανθρώπους στον  κόσμο πέφτει για ύπνο νηστικός και περισσότερα από 20.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν καθημερινά από πείνα.                 Δεδομένης λοιπόν αυτής της τεράστιας ανισορροπίας των τρόπων ζωής και τα καταστρεπτικά αποτελέσματα πάνω στο περιβάλλον η καμπάνια Think.Eat.Save προτρέπει να γίνουμε πιο συνειδητοποιημένοι σχετικά με τις επιπτώσεις των τροφικών επιλογών στο περιβάλλον. Καθώς ο πλανήτης αγωνίζεται να μας παρέχει τις απαραίτητες πηγές για να υποστηρίξει τα 7 δις πληθυσμού (με προβλεπόμενη αύξηση στα 9 δις μέχρι το 2050)  ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων υπολογίζει ότι το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφής σπαταλιέται ή χάνεται. Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί μια τεράστια διαρροή των φυσικών πηγών και μεγάλη επιβάρυνση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιδράσεων. Για παράδειγμα χρειάζονται 1000 λίτρα νερό για την παραγωγή 1 λίτρου γάλακτος και γύρω στα 16.000 λίτρα νερό μπαίνουν στην τροφή μιας αγελάδας για την παραγωγή ενός χάμπουργκερ. Για την ακρίβεια η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων καταλαμβάνει το 25% της κατοικήσιμης γης , καταναλώνει το 70% του πόσιμου ύδατος και ευθύνεται για το 80% της ελάττωσης των δασών  και το 30% της εκπομπής αερίων που επιβαρύνουν το φαινόμενο του Θερμοκηπίου. Πάρε λοιπόν τις σωστές αποφάσεις και κάνε τις σωστές επιλογές με τροφές που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον (όπως είναι οι οργανικές τροφές) και για την παραγωγή τους δεν χρησιμοποιούνται χημικά. Επέλεξε να αγοράζεις τοπικά προϊόντα ώστε να μην επιβαρύνεις με το κόστος και την σπατάλη ενέργειας και μόλυνσης που προκαλείται από την μεταφορά τους διασχίζοντας τον κόσμο. Γι΄αυτό λοιπόν σκέψου πριν φας και σώσε το περιβάλλον!

 

 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα