Παιδεύουσι Τέκνα….και η Πολιτιστική Ψυχοθεραπεία
Mπορεί η τέχνη να συνεργαστεί με την επιστήμη, έτσι ώστε να προσφέρει αληθινά θεραπευτικές εμπειρίες σε όλους μας;
Mπορεί η τέχνη να συνεργαστεί με την επιστήμη, έτσι ώστε να προσφέρει αληθινά θεραπευτικές εμπειρίες σε όλους μας;
Η απάντηση βρίσκεται στην Πολιτιστική Ψυχοθεραπεία, όπου μέσα από τη σύζευξη ανθρώπων της επιστήμης, της τέχνης, του σύγχρονου πολιτισμού, προσεγγίζονται και αναλύονται επί σκηνής θέματα που αγγίζουν την ψυχή μας. Έτσι οι πολιτιστικές δράσεις γίνονται ένα όχημα ώστε η ψυχοθεραπευτική γνώση και εμπειρία να λειτουργήσει συμπεριληπτικά, και να αγγίξει περισσότερο κόσμο. Ταυτόχρονα, μέσα από την προσέγγιση της πολιτιστικής ψυχοθεραπείας, η τέχνη γίνεται θεραπευτικό εργαλείο διαλόγου, κατανόησης, και προσωπικής ανακάλυψης.
Τι συμβαίνει όμως σε μια Συνεδρία Πολιτιστικής Ψυχοθεραπείας; Σε μία Ανοιχτή Συνεδρία επί σκηνής, στην πολυθρόνα του ψυχοθεραπευτή κάθονται ως “ρόλοι”, ηθοποιοί από τηλεοπτικές σειρές, ή κινηματογραφικές ταινίες, ή θεατρικά έργα, πάντα σε σχέση με κάποιο συγκεκριμένο θέμα που αφορά την ψυχική μας υγεία και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Η ψυχοθεραπεία επί σκηνής, γίνεται αυτοσχεδιαστικά και μπορεί να εξελιχθεί με διάφορους τρόπους και να έχει διαφορετικό επίλογο. Το κοινό ξανασυναντά οικείους χαρακτήρες, και μέσα από μία διαδραστική συζήτηση, συμμετέχει σε ένα ανακαλυπτικό βιωματικό ταξίδι.
Η Πολιτιστική Ψυχοθεραπεία με τίτλο «Παιδεύουσι Τέκνα» που θα παρουσιαστεί στις 14 Απριλίου, στο Βασιλικό Θέατρο στις 20:00, είναι η δεύτερη στην Ελλάδα, μετά τα «Συγνώμη των Γονιών» που παρουσιάστηκε στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2025.
Στην Πολυθρόνα με την Εύχαρις θα καθήσουν η Κλέλια (Κλέλια Ανδριολάτου) και ο Σπύρος (Γιώργος Μπένος), και θα καθοδηγήσουν το κοινό σε ένα μοναδικό ταξίδι με θέμα:
- Πόσο ξεφεύγουμε τελικά από τα παιδικά μας τραύματα;
- Πόσο ως ενήλικες αναπαράγουμε ότι ως παιδιά δεχθήκαμε ως θύματα;
- Μήπως τελικά γινόμαστε οι γονείς, που ως παιδιά απορρίψαμε;
Το ταξίδι πλαισιώνεται από θεατρική αφήγηση, μουσική και χορό, συνθέτοντας έτσι την Πολιτιστική Ψυχοθεραπεία, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Μέσα από το συνδυασμό ψυχοθεραπείας, θεάτρου, μουσικής και χορού, το κοινό συμμετέχει χωρίς να εκτίθεται, ταυτίζεται, ψυχαγωγείται και ανακαλύπτει.

Η πολιτιστική ψυχοθεραπεία αποτελεί μία πρώτη γραμμή ψυχικής αφύπνισης και ευαισθητοποίησης μέσα από τη δύναμη της τέχνης, έτσι ώστε όποιος στη συνέχεια ενδιαφέρεται να απευθυνθεί στους εξειδικευμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
Οι δράσεις πολιτιστικής ψυχοθεραπείας οργανώνονται από το Κέντρο Επιστήμης, Τέχνης, και Οικογένειας ΣύΖευξη, για την υποστήριξη των δράσεων του.
Η ΣύΖευξη, μεταφράζει επιστημονικά δεδομένα από την ψυχολογία, την ιατρική και την παιδαγωγική σε πολιτιστικές και βιωματικές παρεμβάσεις, για την ενδυνάμωση κάθε οικογένειας σήμερα. Αξιοποιεί τις μορφές δημιουργίας της πόλης μας για να φερει την επιστήμη κοντά στην καθημερινότητα των ανθρώπων και συμβάλλοντας ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Οι δράσεις της ΣύΖευξης δεν αντιμετωπίζονται μόνο ως καλλιτεχνικά έργα, αλλά ως παρεμβάσεις με θεραπευτικό, ενδυναμωτικό και κοινωνικό χαρακτήρα για κάθε οικογένεια.
Εύχαρις Παναγοπούλου, Διευθύντρια ΠΜΣ «Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Υγεία», Τμήμα Ιατρικής, ΑΠΘ Κέντρο Επιστήμης, Τέχνης, & Οικογένειας, ΣύΖευξη