Παραλία Θεσσαλονίκης: Αποκλεισμός ή ασύδοτη χρήση;

Η παραλία της Θεσσαλονίκης είναι ένας από τους ελάχιστους ελεύθερους και κατάλληλους χώρους για κίνηση και άθληση. Εξάλλου γι’ αυτούς τους λόγους φτιάχτηκε και αναπλάστηκε.

Parallaxi
παραλία-θεσσαλονίκης-αποκλεισμός-ή-α-574604
Parallaxi
Εικόνα: Ελένη Κουρτίδου

Λέξεις: Νίκος Φωτίου

Τα δεδομένα

Η πόλη, όπως όλη η χώρα, περνάει δύσκολες μέρες. Η απειλή της πανδημίας οδήγησε- μεταξύ άλλων- σε μέτρα περιοριστικά της κίνησης προς αποφυγή μετάδοσης του ιού. Και, εκ του αποτελέσματος, ορθώς ελήφθησαν από τις αρμόδιες αρχές, παρά τις ενστάσεις. Η παραβατικότητα των πολιτών που αδιαφορούν εγκληματικά για την τήρηση των κανόνων αποτελεί απειλή για το κοινωνικό σύνολο και ορθώς τιμωρείται.

Από την άλλη πλευρά, η κίνηση και η άθληση είναι αναγκαίες δραστηριότητες για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας των πολιτών, γι’ αυτό και περιλαμβάνεται στους νόμιμους λόγους εξόδου στο σχετικό έντυπο της κατ’ εξαίρεσιν μετακίνησης (Β6).

Η παραλία της Θεσσαλονίκης είναι ένας από τους ελάχιστους ελεύθερους και κατάλληλους χώρους για κίνηση και άθληση. Εξάλλου γι’ αυτούς τους λόγους φτιάχτηκε και αναπλάστηκε.

Το πρόβλημα

Η παράβαση των κανόνων του social distancing και η συγκέντρωση/συγχρωτισμός επικίνδυνα μεγάλου αριθμού πολιτών στον χώρο της παραλίας. Η απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, μετά από εισήγηση του δημάρχου και του περιφερειάρχη, για αποκλεισμό των πολιτών από την παραλία επί 18 ώρες το 24ωρο!

Προϋποθέσεις για λύση

Κρίνω το μέτρο, στην ουσία του, ως υπερβολικό και στερητικό της δυνατότητας των πολιτών, που το επιθυμούν, να κινηθούν/αθληθούν στην παραλία. Αστοχία στη διάγνωση και overdose στο φάρμακο! Επιπλέον, από την άποψη των ορθών διαδικασιών μιας χρηστής διοίκησης, η εισηγητική προς τον υφυπουργό απόφαση δεν λήφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, έστω και διά περιφοράς, αλλά μονομερώς από τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη. Λάθος!

Το μήκος της παραλίας, από το Μέγαρο Μουσικής έως το λιμάνι είναι 5 χιλιόμετρα και το εμβαδόν ± 140 στρέμματα. Θα μπορούσε σχετικά εύκολα να χωριστεί σε δύο ζώνες, από το Μέγαρο Μουσικής έως τον Λευκό Πύργο (Νέα Παραλία) και από Λευκό Πύργο έως το Λιμάνι (Παλιά Παραλία) και η πρόσβαση/κίνηση να επιτρέπεται ανά ζώνη.

Το ωράριο λειτουργίας να είναι ελεύθερο προκειμένου να είναι δυνατός ο διαμοιρασμός των πολιτών που κάνουν χρήση του χώρου. Τη νύχτα η προσέλευση είναι μηδαμινή. Ο χρόνος χρήσης του χώρου από κάθε πολίτη θα μπορούσε να είναι το 2ωρο, που είναι υπεραρκετό για ημερήσια δραστηριότητα.

Τα παραπάνω εξασφαλίζουν τη δυνατότητα σε αρκετές χιλιάδες συμπολιτών μας να κάνουν καθημερινά σχετικά άνετη χρήση του χώρου της παραλίας, ανάλογη με τις γενικότερες συνθήκες. Και πάντως, δεν τους αποκλείει!

Μέτρα ελέγχου

Με αυτές τις προϋποθέσεις και προς αποφυγήν της παράβασής τους μπορεί να ασκηθεί σχετικά εύκολος έλεγχος.

– Ορισμός δύο σημείων πρόσβασης ανά ζώνη σε Παλιά και Νέα Παραλία. Τα κιγκλιδώματα και τα σχοινιά, που ήδη έχουν εγκατασταθεί, θα απέτρεπαν την ανεξέλεγκτη είσοδο. Αν παραστεί ανάγκη, μπορούν να προστεθούν και άλλα αποτρεπτικά στοιχεία πρόσβασης.

– Ο έλεγχος στις τέσσερις εισόδους πραγματοποιείται με τις προϋποθέσεις του εντύπου της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης και γίνεται υπόμνηση για τη δίωρη διάρκειά της.

– Εύλογος αριθμός ανδρών της Δημοτικής Αστυνομίας και της ΕΛΑΣ περιπολούν πεζοί ή εποχούμενοι (τουλάχιστον από το πρωί έως τη δύση του ήλιου) και ελέγχουν την τήρηση των κανόνων, τώρα που τα λοιπά καθήκοντά τους έχουν ελαφρυνθεί λόγω της καραντίνας.

– Κατά τη γνώμη μου, τα παραπάνω αποτελούν ένα ορθολογικό πλέγμα μέτρων, των οποίων η αποτελεσματικότητα μπορεί να ελέγχεται καθημερινά και, ανάλογα με τα στοιχεία, να γίνονται διορθωτικές κινήσεις. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι σε θέση να τα σχεδιάσουν και να τα υλοποιήσουν με επιτυχία, σε συνεργασία με την Αστυνομία και με όποιον άλλο φορέα εμπλέκεται.

Ο καιρός βελτιώνεται, ο μακροχρόνιος εγκλεισμός, που θα συνεχιστεί για μη προβλεπτό διάστημα, γίνεται όλο και πιο ασφυκτικός για την ψυχολογία μας και η δυνατότητα για κίνηση/άθληση καθίσταται πολύτιμη για τη σωματική και ψυχική υγεία μας, χωρίς να παραβιάζονται οι αναγκαίοι κανόνες.

Το μέτρο στα μέτρα είναι αναγκαίο. «Αρετή είναι η μεσότητα ανάμεσα σε δύο άκρα, την έλλειψη και την υπερβολή». Αριστοτέλης, «Ηθικά Νικομάχεια».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα