παράβαση-καθήκοντος-ή-κατάχρηση-εξου-1277042

Parallax View

Παράβαση καθήκοντος, ή κατάχρηση εξουσίας;

Για ποιο αδίκημα συστήνεται η προανακριτική επιτροπή για Τέμπη και Τριαντόπουλο;

Παύλος Νεράντζης
Παύλος Νεράντζης

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, δήλωσε χθες ότι συμφωνεί να συσταθεί προανακριτική επιτροπή, που θα βάλει στο κάδρο τον Χρήστο Τριαντόπουλο, υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ την εποχή που έγινε το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Και η αλήθεια είναι ότι χάρηκα.

Για δες, σκέφτηκα, ο Μητσοτάκης υπό το βάρος των πιέσεων που ασκεί η κοινωνική αντιπολίτευση, κλπ., κλπ., υποχώρησε και επιχειρεί να αποσυμπιέσει το καζάνι που βράζει, έστω κι αν κινδυνεύει να «κάψει» κάποιους συνεργάτες του. Το ίδιο είχε γίνει και στην υπόθεση των υποκλοπών, όταν το 2022 υποχρεώθηκε να παραιτηθεί ο γ.γ. του πρωθυπουργού, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ανιψιός του Μητσοτάκη, που είχε μεταξύ άλλων την ευθύνη της ΕΥΠ και επικοινωνούσε με την Intellexa, την εταιρία που εμπoρευόταν το παράνομο λογισμικό Predator, χάρη στο οποίο τέθηκαν υπό παρακολούθηση τα κινητά πολιτικών προσώπων, ανώτατων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δημοσιογράφων.

Η είδηση, όμως, για τη σύσταση προανακριτικής μου προκάλεσε ερωτηματικά για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και εξηγούμαι.

Δηλώνει ο Βορίδης: «Εκ της τοποθετήσεώς σας (του Νίκου Ανδρουλάκη) αντιλαμβάνομαι ότι η πρότασή σας θα είναι στο πνεύμα της διάταξης της εισαγγελέως εφετών. Εκεί η εισαγγελέας ζητά να κινηθεί η ποινική δίωξη για το αδίκημα της παραβάσεως καθήκοντος που είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα».

Και πράγματι, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή.

Ο Τριαντόπουλος, δηλαδή ένας από τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, όταν φέρεται να έδωσε εντολή να μπαζωθεί ο χώρος της σύγκρουσης (ο ίδιος τις πρώτες μέρες μετά το δυστύχημα υπερηφανευόταν ότι πρωτοστάτησε σε αυτό που εμφάνιζε ως αποκατάσταση του χώρου και αργότερα δήλωνε ότι άλλοι φταίνε) με αποτέλεσμα να χαθούν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία, απλά παρέβη το καθήκον του;

Δεν είμαι νομικός, αλλά αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι δεν πρόκειται για μια απλή παράβαση καθήκοντος.

Παράβαση καθήκοντος (το έψαξα, είναι το άρθρο 259 του Π.Κ.) διαπράττεται όταν δημόσιος λειτουργός, υπάλληλος ακόμη και ανώτερο στέλεχος του Δημοσίου, παραβαίνει τα καθήκοντά του με πρόθεση, είτε για να αποκομίσει όφελος, είτε για να βλάψει κάποιον άλλον.

Πρόκειται για πλημμέλημα και τιμωρείται με φυλάκιση έως 2 έτη, ή χρηματική ποινή. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, αυτό που συνέβη είναι κάτι μεγαλύτερο.

Ο Τριαντόπουλος δεν είναι δημόσιος υπάλληλος, αλλά πολιτικό πρόσωπο και μάλιστα πολύ κοντά στον πρωθυπουργό. Ο τότε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ χρησιμοποίησε την εξουσία, που απορρέει από τη θέση του για να δώσει εντολές, οι οποίες, όπως φάνηκε, είχαν ως αποτέλεσμα να εξαφανιστούν, ή να αλλοιωθούν αποδεικτικά στοιχεία για τα αίτια όχι μόνον της σύγκρουσης, αλλά και της πυρκαγιάς που προκλήθηκε από το παράνομο φορτίο που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία. Και αυτή η πράξη (το έψαξα πάλι, είναι το άρθρο 239 του Π.Κ.) χαρακτηρίζεται κατάχρηση εξουσίας.

Πρόκειται για κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 χρόνια.

Το ερώτημα αν ο Τριαντόπουλος έδωσε εντολές κατ΄ εντολήν άλλου, όπως ακούγεται από κάποιους, η απάντηση είναι σαφής: χρειάζονται αποδείξεις.

Προφανώς ισχύει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 86 του Συντάγματος και ο σχετικός ειδικός νόμος 3126/2003), ο οποίος προβλέπει ιδιαίτερη διαδικασία δίωξης από τη Βουλή.

Στο ερώτημα, όμως, εάν πρόκειται για απλή παράβαση καθήκοντος, ή για κατάχρηση εξουσίας, μόνον η νομική επιστήμη μπορεί να απαντήσει, παίρνοντας υπόψη τις τελευταίες αποκαλύψεις, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Επιστημονικά πορίσματα ανεξάρτητων οργανισμών και έγγραφα στελεχών δημοσίων υπηρεσιών (Πυροσβεστική, Αστυνομία, Τροχαία Λάρισας) που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στον τόπο της τραγωδίας, αποδεικνύουν αναμφισβήτητα ότι από τα πρώτα λεπτά που έγινε γνωστή η σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών εκείνο το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, ξεκίνησε μια πρωτοφανής σε μέγεθος επιχείρηση συγκάλυψης ενός εγκλήματος, που ως τέτοια έχει καταγραφεί στη συνείδηση της πλειοψηφίας των Ελλήνων (74,2%), ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα