Πέντε ωραίες ιστορίες για κοντινές εξορμήσεις
της Κύας Τζήμου Δεν υπάρχουν μόνο παραλίες για κοντινές εξορμήσεις. Εμείς σας προτείνουμε πέντε υπέροχους προορισμούς για αυτό το Σαββατοκύριακο. Πήγαινε στο Κτήμα Στην Επανομή, 25 χλμ νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης και 15 χιλιόμετρα από το διεθνές αεροδρόμιο «Μακεδονία», βρίσκεται ένα από τα πιο όμορφα οινοπαραγωγικά κτήματα της Β. Ελλάδος. Το Κτήμα Γεροβασιλείου είναι δημιούργημα του […]
της Κύας Τζήμου
Δεν υπάρχουν μόνο παραλίες για κοντινές εξορμήσεις. Εμείς σας προτείνουμε πέντε υπέροχους προορισμούς για αυτό το Σαββατοκύριακο.
Πήγαινε στο Κτήμα
Στην Επανομή, 25 χλμ νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης και 15 χιλιόμετρα από το διεθνές αεροδρόμιο «Μακεδονία», βρίσκεται ένα από τα πιο όμορφα οινοπαραγωγικά κτήματα της Β. Ελλάδος. Το Κτήμα Γεροβασιλείου είναι δημιούργημα του Βαγγέλη Γεροβασιλείου, που το 1981 ξεκίνησε την αναβίωση των 25 στρεμμάτων οικογενειακού αμπελώνα στην περιοχή Παπαμόλα Επανομής.. Σε ένα ιδανικό οικοσύστημα φυτεύει κυρίως ελληνικές αλλά και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών. Το 1986 πραγματοποιείται η πρώτη οινοποίηση στο σύγχρονο οινοποιείο, που χτίσθηκε μέσα στο χώρο του αμπελώνα. Όλα τα κρασιά του Κτήματος Γεροβασιλείου παράγονται από τον ενιαίο ιδιόκτητο αμπελώνα των 560, σήμερα, στρεμμάτων. Στο κτήμα λειτουργεί, επίσης, από τον Οκτώβριο του 2008, ένα μοναδικό μουσείο σην Β. Ελλάδα. Η συλλογή ανοιχτηριών και αμπελοοινικών εργαλείων του Βαγγέλη Γεροβασιλείου παρουσιάζεται στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου, στην καρδιά του οινοποιείου του Κτήματος, δίπλα στην υπόγεια κάβα παλαίωσης και την αίθουσα γευσιγνωσίας. Η ανακαίνισή του ολοκληρώθηκε υπό το σχεδιασμό και την επίβλεψη επιστημόνων-καθηγητών του Α.Π.Θ. Ένα ιδιαίτερο γλυπτό σταφύλι βρίσκεται εδώ και λίγους μήνες στον κήπο του κτήματος, που αξίζεινα το αναζητήσετε. Δημιουργός του είναι ο διεθνώς καταξιωμένος εικαστικός Κώστας Τσόκλης.
*Το Κτήμα και το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου είναι επισκέψιμο Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από τις 10.00 έως τις 16.00, Τετάρτη από τις 13.00-19.00 και Κυριακή από τις 11.00 έως τις 17.00 (Σάββατο κλειστά).
O γκουρμέ προορισμός στους πρόποδες του Ολύμπου
Η λέξη γαστρονομικός προορισμός στην Ελλάδα, αν εξαιρέσεις την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και μερικά νησιά, είναι μάλλον σχετικά άγνωστη έννοια. Περιορίζεται σε μερικούς σταρ σεφ μάγειρες στην τηλεόραση και σε ελάχιστα εστιατόρια και δημιουργούς που κατάφεραν να βάλουν στο χάρτη περιοχές για αναζήτηση σπάνιων γαστριμαργικών εμπειριών. Όπως το Γαστροδόρμιο στο Λιτόχωρο. Το εστιατόριο έγινε γκουρμέ γιατί ο εμπνευστής του δεν περιορίστηκε στη δημιουργία ενός καλού εστιατορίου αλλά το πήγε παραπέρα. Αναζήτησε κορυφαία ελληνικά προϊόντα χωρίς να νοιαστεί για την ποικιλία, τριάντα διαφορετικά τυριά το αποδεικνύουν στην κάρτα και άλλα έντεκα εξαιρετικά αλλαντικά. Σύναψε συμφωνίες με κορυφαίους οινοπαραγωγούς προσφέροντας στον πελάτη του τη δυνατότητα να πιει σε ποτήρι περισσότερες από είκοσι ετικέτες, από τις 500 που διαθέτει, κάτι που δεν συναντά κανείς ούτε σε εξειδικευμένο wine bar. Τέλος άρχισε να πειραματίζεται με γεύσεις. Το σπανακόριζο της μαμάς του έδωσε τη θέση του στο μπουραντί, το πιο κλασικό και αιώνιο πιάτο του, ένα θεϊκό ριζότο με τσουκνίδες, μανιτάρια και τρούφα. Μπέρδεψε στην κουζίνα του χορταρικά και λαχανικά ξεχασμένα με θαλασσινά, πάντρεψε τη φακή με ωραίο βουβαλίσιο καβουρμά και σορμπέ πορτοκαλιού, δημιούργησε σαλάτες που σε αφήνουν άφωνο, σπαγγέτι με αυγοτάραχο, φρικασέ θαλασσινών με μάραθα, μαύρο ελληνικό βιολογικό χοίρο, πατέ συκωτάκια πουλιών με γλάσο, πρόσθεσε στον μπακλαβά μπλιγούρι και έκανε τα μανιτάρια γλυκό του κουταλιού. Ο τόσο κλισέ και κυρίως παρεξηγημένος πια όρος «πειραγμένη ελληνική κουζίνα» εδώ έχει ουσιαστικό λόγο ύπαρξης.
*Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω, Αγ. Νικολάου 36, Λιτόχωρο, τηλ. 2352021300
Εμπρός για τα Λουτρά
Οι εγκαταστάσεις στα Λουτά Λαγκαδά, ανακαινισμένες εδώ και αρκετό καιρό, είναι σίγουρα must προορισμός για όλους τους κατοίκους της πόλης, είτε διαθέτουν δικό τους μέσο είτε όχι. Η κεντρική σάλα καθαρή, φροντισμένη και διακοσμημένη εντυπωσιακά, το προσωπικό πολύ εξυπηρετικό. Κάρτα ανέργων και φοιτητών, δεκτή ασυζητητί. Το «μικτό» Λουτρό, έξω και πίσω στο βάθος της αυλής, μέχρι τις 7 το απόγευμα λειτουργεί ως «privet», μόνο με ραντεβού. Μόνο γυναίκες θα μπείτε στον λουτήρα του… «Ιουστινιανού» και μόνο άνδρες σε αυτόν της «Μυγδονίας».Στον περιβάλλοντα χώρο μπορεις να απολαύσεις έναν καφέ.
Τα Λουτρά Λαγκαδά, εκτός από τους δύο διατηρητέους λουτήρες του 9ου και του 14ου αιώνα μ.Χ. έχουν άλλους δύο λουτήρες: την «Κορώνεια», που είναι και αυτή που λειτουργεί μόνο privet και τη «Θέρμια Άρτεμις», που είναι αυτή που μετά τις 7 το απόγευμα γίνεται μεικτός ομαδικός λουτήρας. Λειτουργούν επίσης τζακούζι, αλλά και ατομικά υδρομασάζ, ενώ προσφέρονται και υπηρεσίες μασάζ. Έκπτωση, εκτός από φοιτητές και ανέργους, γίνεται και σε κατόχους κάρτας Α.με.Α. και είναι τελείως δωρεάν για παιδιά έως 5 ετών.
*Λειτουργούν καθημερινά από τις 9.00 το πρωί έως αργά το βράδυ, με ενδιάμεσες ώρες αλλαγών ως προς τη χρήση τους και βρίσκονται 18 χλμ. Βόρεια της Θεσσαλονίκης, εύκολα προσβάσιμα από το δρόμο προς Καβάλα, αλλά και με αστικό λεωφορείο. Επικοινωνία: 23940 22221
Κάνε μια βόλτα στο παλιό Μπαγκλαντές
Η περιοχή μετατράπηκε σε σημαντικό βιότοπο αμέσως μετά την κατασκευή φράγματος που έλυσε τα σχετικά με την στάθμη των νερών προβλήματα του χωριού. Το καλό χωριό, το Καλοχώρι δηλαδή, βρίσκεται στην άκρη της πόλης δυτικά και συνδυάζει ένα απλό χωριό, με έναν ενδιαφέροντα υδροβιότοπο (μια και είναι πάνω στις εκβολές του Γαλλικού) και ένα βιομηχανικό τοπίο (μια και φιλοξενεί τόσες μονάδες παραγωγής αγαθών). Στο Μπαγκλαντές της Θεσσαλονίκης, έξω απ΄το Καλοχώρι, κάποτε έτρωγε ο κόσμος φρέσκο ψάρι και απολάμβανε το τσιπουράκι του με θέα από τη λιμνοθάλασσα προς την Θεσσαλονίκη. Η δημοτική αρχή της περιοχής με απόφασή της έχει κλείσει όλες τις ταβέρνες που βρίσκονται στην περιοχή της λιμνοθάλασσας, για να προστατέψει τον βιότοπο. Τα τελευταία χρόνια η περιοχή που βίωσε την εγκατάλειψη, την υποβάθμιση και κάθε είδους αυθαιρεσία, μετατρέπεται από σκουπιδότοπο σε επισκέψιμο χώρο αναψυχής και παρατήρησης της άγριας πανίδας, πνεύμονα ζωής για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Μετά την περιήγηση στην φύση αν είστε τυχεροί μπορεί να συναντήσετε μια παρέα που τρωγοπίνει και τραγουδά στο Καλυβαρχείο. Στην οδό Στέλιου Καζαντζίδη, η καλύβα του Αλέκου στέκεται ολομόναχη κι αγέρωχη στην ακροθαλασσιά. Αφτιασίδωτη και σκονισμένη, γεμάτη μπαλώματα και προσωπική δουλειά. Γοητευτική, ονειροπόλα κι ανυπόμονη για την επόμενη μάζωξη, στην οποία μπορείτε να βρεθείτε κι εσείς. Αν την επισκεφτείς δε θα σε απογοητεύσει. Θα σε ανταμείψει διπλά και τρίδιπλα.
Και μια που είσαι εκεί κάνε κι αυτήν τη διαδρομή
Μια μαγική υπόγεια διαδρομή
Είναι από τα ωραιότερα και πιο άρτια διαμορφωμένα σπήλαια της Ελλάδας. Οι σχηματισμοί από σταλακτίκες και σταλαγμίτες είναι αριστουργηματικοί, και αναδεικνύονται υπέροχα από τον τεχνητό φωτισμό που έχει τοποθετηθεί, καθώς και την απαλή μουσική που ακούγεται κατά τη διάρκεια της ξενάγησης. Ο χώρος εκτείνεται οριζόντια με μικρή κλίση, υπάρχει μονοπάτι προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ και η ξεναγός είναι πολύ διαφωτιστική σε όλες τις απορίες.Το σπήλαιο Αλιστράτης είναι ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ευρώπης με διάκοσμο που περιλαμβάνει επίσης σπάνιους εκκεντρίτες. Οι εκκεντρίτες ή ελικτίτες είναι σπάνιοι σχηματισμοί που δημιουργούνται «αψηφώντας» τους νόμους της βαρύτητας και ακολουθώντας ακανόνιστες πορείες. Χαρακτηρίζεται επίσης, από τους μοναδικούς μικροσκοπικούς οργανισμούς (3 χιλστ.) που απαντώνται εντός του, όπως η Alistratia Beroni, ένα μοναδικό είδος ισοπόδου. Οι επισκέψιμοι διάδρομοι έχουν μήκος 3 χλμ. περίπου. Το σπήλαιο ανήκει στο δίκτυο σπηλαίων του φαραγγιού του ποταμού Αγγίτη μαζί με άλλα τέσσερα γνωστά σπήλαια. Το σπήλαιο Αλιστράτης απέχει 6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της κωμόπολης της Αλιστράτης Σερρών, στη θέση “Πετρωτό” και βρίσκεται περί τα 50 χλμ. Ν.Α. των Σερρών, 25 χλμ. Ν.Δ. της Δράμας και 55 χλμ. Β.Δ. της Καβάλας. Έχει αξιοποιηθεί και είναι επισκέψιμο από το 1998. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία στο φαράγγι του ποταμού Αγγίτη, που διασχίζει την περιοχή Αλιστράτης στη θέση “πετρωτό” εμφανιζόταν η σφίγγα. Ακόμη αναφέρεται ότι ο Πλούτωνας ο θεός του Άδη, όταν έκλεψε την Περσεφόνη, θυγατέρα της θεάς Δήμητρας, την οδήγησε στη φυσική διώρυγα (φαράγγι), όπου βρίσκεται η Πύλη του Άδη. Η περιοχή που αναφέρει η μυθολογία είναι αυτή που βρίσκεται κοντά στο τουριστικό Σπήλαιο Αλιστράτης και στα άλλα σπήλαια αυτής. Σε απόσταση αναπνοής από την τεχνική είσοδο του σπηλαίου, βρίσκεται το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη.
*Το σπήλαιο λειτουργεί καθημερινά τις εξής ώρες: Κατά την θερινή περίοδο
Καθημερινά: 09:00 – 19:00 Κατά την χειμερινή περίοδο Καθημερινά: 09:00 – 17:00. Τηλ.. 2324082045