Περί των Τεμπών, κωδικοποιημένα
Ας βάλουμε μερικά συμπεράσματα στη σειρά, για μια υπόθεση που ακούγονται τα πάντα
Λέξεις: Κωνσταντής Σεβρής
Κωδικοποιημένα. 1. Ο σιδηρόδρομος είναι ένα οικολογικό μέσο μεταφοράς. Πρέπει άμεσα να γίνουν παρεμβάσεις για την δραστική μείωση κινδύνων στη διάρκεια της λειτουργίας του. Αυτονόητα στόχος είναι ανάπτυξη του δικτύου και η διασύνδεση του με το πανευρωπαϊκό δίκτυο. Αν η χώρα σταματήσει το σιδηρόδρομο σημαίνει πως γυρνάμε στον 19ο αιώνα.
2.Καλά έκανε ο κόσμος και διαδήλωσε. Έχει σημασία να καταγράφει “στο δρόμο” η πάνδημη διάθεση για ασφαλές σιδηροδρομικό δίκτυο. Τα επεισόδια ή το σπάσιμο του μνημείου των νεκρών της τράπεζας Marfin είναι ασέβεια προς τους νεκρούς και δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τα αιτήματα των απλών ανθρώπων που διαδήλωσαν. Κακώς έγιναν.
3.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπρεπε να έχει προχωρήσει έργα που αφορούν την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου. Έχει παραδεχτεί ο ίδιος επανειλημμένα πως δεν το έκανε. Ο χρόνος δεν γυρνά πίσω. Η διακυβέρνηση του θα έχει θετικές αναμνήσεις σε ότι αφορά την υβριδική εισβολή μεταναστών στον Έβρο, ή στην διαχείριση του Τουρκικού επεκτατισμού και κακές αναμνήσεις σε ότι αφορά τη διαχείριση του σιδηροδρομικού δικτύου. Στον προεκλογικό του αγώνα ή σε επόμενη διακυβέρνησή του, έχει σημασία να συνενώσει τις προθέσεις του, με στελέχη ικανά να τις υλοποιήσουν. Κατά τον ίδιο τρόπο που εργάζεται στην εξωτερική του πολιτική με τον Δένδια.
4.Το σύνθημα “το κράτος δολοφονεί” ή η “χώρα δολοφονεί” είναι μια γραφική και επικίνδυνη ατάκα του συρμού. Τις ίδιες ώρες του δυστυχήματος στα Τέμπη, σε κάποια εντατική του δημοσίου γιατροί έσωζαν μια ζωή, ή σε κάποιο τροχαίο η πυροσβεστική απεγκλώβισε κάποιους τραυματίες και τους έσωσε. Η καθολική απαξίωση και ο μηδενισμός για το κεκτημένο της χώρας είναι κομπλεξικός και αστήρικτα εσωστρεφής. 5.Ο διάλογος για τον τρόπο χειρισμού του δυστυχήματος από τα Μ.Μ.Ε. παρά την οξύτητα που γίνεται, έχει μεγάλη σημασία. Μακάρι οι δημοσιογράφοι του πεδίου να επιβληθούν σε αυτούς που “σχολιάζουν” και σε αυτούς που αξιολογούν το ρεπορτάζ με όρους τηλεθέασης.
6.Δημόσιο με χαρτάκια, τεφτέρια και ωράρια που δε τηρούνται. Με υπαλλήλους που λειτουργούν με τη λογική “ο παλιότερος είναι εξυπνότερος”. Με μεταθέσεις ότι ναι. Χωρίς αξιολόγηση, χωρίς συστηματικές μετεκπαιδεύσεις. Βύσματα, ξαδέρφια, κουμπάροι, ερωμένες, ερωμένοι, συνδικαλιστές μιρκοαφεντικά και μπατζανάκια. ΤΕΛΟΣ. Κούρασε τους πάντες και εμφανέστατα κρατά τη ζωή μας εγκλωβισμένη σε επικίνδυνα μονοπάτια.
*Ο Κωνσταντής Σεβρής είναι Πολιτικός Επιστήμονας και πρώην δημοτικός σύμβουλος.