Περίεργες μεθοδεύσεις
Εξάντληση ορίων.
Λέξεις: Μαρία Τσιουτάνη
Διάβασα το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της 09/06/2020 και, φυσικά γνωρίζω τα περί Μνημονίου Συνεργασίας του Δημοτικού Ιδρύματος με το ΝΠΙΔ “Παιδικά Χωριά S.O.S, μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου.
- Το άρθρο/ρεπορτάζ με ξένισε με τις ανακρίβειες και τις ασάφειές του. Δε μας συνηθίζει σε τέτοια ούτε η καλή εφημερίδα, ούτε ο δημοσιογράφος κ. Λαζόπουλος.
- Το Μνημόνιο Συνεργασίας είναι εξίσου ασαφές και αδικαιολόγητο, σε βαθμό που κάθε καλόπιστος τρίτος να διερωτηθεί ποιος ο σκοπός και ο στόχος υπογραφής του.
Εξάλλου, παρουσιάστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος με ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ των Υπηρεσιών και καταψηφίστηκε από τις εκπροσώπους της μεοψηφίας.
- Το Δημοτικό Ίδρυμα-Βρεφοκομείο “Άγιος Στυλιανός” έχει πολύχρονη παρουσία στην πόλη, είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ Δημοτικό ΙΔΡΥΜΑ του Δήμου Θεσσαλονίκης και η λειτουργία του εξυπηρέτησε και εξυπηρετεί σημαντικές κοινωνικές ανάγκες,
Η ιστορία του έχει μελανές σελίδες όπως και η Ιστορία της πόλης και της χώρας, αλλά είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπήρξε καταφύγιο μανάδων, οικογενειών και απροστάτευτων παιδιών σε δύσκολους καιρούς, παρέχοντας ιατρική και κοινωνική περίθαλψη, στέγη και τροφή, κοινωνικοποίηση και εισαγωγή στα πρώτα εκπαιδευτικά βήματα σε χιλιάδες παιδιά στην εκατοντάχρονη ζωή του..
- Το Δημοτικό Ίδρυμα ήταν η μόνη δομή της πόλης που είχε δικαίωμα ολοκλήρωσης υιοθεσιών απευθείας και μέσω της δικής του Κοινωνικής Υπηρεσίας, έως ότου ψηφίστηκε ο νέος νόμος περί υιοθεσιών, βάσει του οποίου διαφοροποιείται συνολικά η διαδικασία, χωρίς, όμως, να θίγεται ΚΑΝΕΝΑ δικαίωμα του Ιδρύματος.
- Βάσει του καταστατικού του χάρτη, των εγκαταστάσεων και της δομικής λειτουργίας του, το Δημοτικό Ίδρυμα είναι σε θέση, εκτός της περίθαλψης απροστάτευτων, εγκαταλειμμένων και ορφανών παιδιών, να:
α) παρέχει προσωρινή φιλοξενία, διατροφή, στέγη και φοίτηση στον Παιδικό του Σταθμό σε βρέφη και νήπια που οι γονείς τους βρίσκονται, για οποιονδήποτε λόγο, σε προσωρινή αδυναμία να τα παρέχουν.
β)παρέχει διατροφή και στέγη καθώς και συμβουλευτική σε επίτοκες και λεχώνες μητέρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα
γ) να φιλοξενεί αριθμό βρεφών και νηπίων για όσο χρόνο χρειαστεί προκειμένου να τοποθετηθούν σε ανάδοχες ή θετές οικογένειες, να εκπροσωπεί και να υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους απέναντι σε οποιονδήποτε τα επιβουλεύεται και ενώπιον κάθε Αρχής
δ) εκπαιδεύει εθελοντές, υποψήφιους αναδόχους και θετούς γονείς
Για όλα τα παραπάνω διαθέτει επάρκεια, αλλά και δυνατότητα επέκτασης του έργου του, εφόσον είναι φορέας ήδη χρηματοδοτούμενος από το ΕΣΠΑ και μπορεί, με την υποβολή των σχετικών μελετών, να χρηματοδοτηθεί απ’ ευθείας από την ΕΕ.
Ο “Άγιος Στυλιανός” προϋπήρξε όλων των ανάλογων δομών στην πόλη και λειτούργησε υποβοηθητικά ως υπόδειγμα για τις νέες δομές.
Η οικονομική επιχορήγησή του από τον Δήμο σε συνδυασμό με σεβαστό αριθμό δωρεών δημιούργησαν ασφαλές πλαίσιο εξυπηρέτησης των αναγκών των φιλοξενούμενων παιδιών και των εργαζομένων που παρέχουν τις υπηρεσίες τους, με αποτέλεσμα το Ίδρυμα να έχει ικανή ακίνητη περιουσία και απολύτως εύρυθμη και εξορθολογισμένη λειτουργία, σε εξαιρετικό περιβάλλον και εγκαταστάσεις.
Με βάση τα παραπάνω, κάθε μεθόδευση που στοχεύει στην εξάχνωση, απαξίωση και την παραχώρησή του Ιδρύματος, υπό την σκέπη οποιουδήποτε ιδιωτικού φορέα, μοιάζει ανάλγητη και άκαιρη, ειδικά σε μια περίοδο που η πόλη δεν διαθέτει ισχυρές δημόσιου χαρακτήρα δομές κοινωνικών παροχών σε βρέφη, νήπια και μικρά παιδιά και η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις μεταναστευτικές ροές και τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες διαφόρων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Αν ο Δήμος δε μπορεί να τα καταφέρει, υπάρχει το Κράτος και πολλοί πολίτες έτοιμοι να υπερασπιστούν τον χαρακτήρα και την ύπαρξη του Ιδρύματος.
Τα όρια στενεύουν…