Καθαρίζοντας τα μνημεία
Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση μιας πρωτοβουλίας που πήρε η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος να απομακρύνει τη ρύπανση των γκράφιτι από εκκλησίες, μνημεία και δημόσια γλυπτά της Θεσσαλονίκης. Η δράση αυτή υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο της πόλης. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Με τη χρήση μιας σουηδικής τεχνολογίας φιλικής προς το περιβάλλον, που απομακρύνει […]
Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση μιας πρωτοβουλίας που πήρε η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος να απομακρύνει τη ρύπανση των γκράφιτι από εκκλησίες, μνημεία και δημόσια γλυπτά της Θεσσαλονίκης. Η δράση αυτή υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο της πόλης.
Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Με τη χρήση μιας σουηδικής τεχνολογίας φιλικής προς το περιβάλλον, που απομακρύνει τους ρύπους χωρίς να βλάπτει καθόλου τις αρχικές επιφάνειες -ακόμα και τις πλέον ευαίσθητες- απαλλάχθηκαν από την ασχήμια των γκράφιτι κι έλαμψαν στην κυριολεξία ο περιβάλλων χώρος του Λευκού Πύργου, το μνημείο του Μακεδονομάχου Εμμανουήλ Παππά, τα γλυπτά του Ζογγολόπουλου και του Βαρώτσου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το περιτοίχισμα του Ι.Ν. του Αγίου Παντελεήμονα στην Εγνατία, το Θέατρο Κήπου, το συντριβάνι στην ομώνυμη πλατεία και μνημείο του Αλατζά Ιμαρέτ. Οι επιφάνειες μετά τον καθαρισμό τους επιστρώθηκαν με ειδικό στρώμα κεριού, που κάνει εύκολη την απομάκρυνση τυχόν νέων γκράφιτι.
Στα παραπάνω ζεύγη φωτογραφιών (πριν και μετά την παρέμβαση) φαίνονται καθαρά τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής, που έγινε με την ελπίδα να δώσει ένα παράδειγμα και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη της πόλης και ιδιαίτερα τη νεολαία της.