Ψηφίστε για το μέλλον του Ζωολογικού Κήπου

Ο Ζωολογικός Κήπος Θεσσαλονίκης λειτουργεί στην τοποθεσία Κέδρινος Λόφος (Σέιχ Σου) στην περιοχή Χίλια Δένδρα – Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης, από το Σεπτέμβριο του 1987 σε μια έκταση 58 στρεμμάτων άγριας αδιαμόρφωτης γης, που παραχωρήθηκε από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης. Ο Κήπος έκτοτε φιλοξενεί την άγρια πανίδα που συναντάται στην χώρα μας, χωρίς όμως να μεριμνά για […]

Parallaxi
ψηφίστε-για-το-μέλλον-του-ζωολογικού-κ-20708
Parallaxi
zoo3.jpg

Ο Ζωολογικός Κήπος Θεσσαλονίκης λειτουργεί στην τοποθεσία Κέδρινος Λόφος (Σέιχ Σου) στην περιοχή Χίλια Δένδρα – Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης, από το Σεπτέμβριο του 1987 σε μια έκταση 58 στρεμμάτων άγριας αδιαμόρφωτης γης, που παραχωρήθηκε από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης. Ο Κήπος έκτοτε φιλοξενεί την άγρια πανίδα που συναντάται στην χώρα μας, χωρίς όμως να μεριμνά για τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για τα ζώα. Μεταφέρθηκε εκεί από το πάρκο που βρισκόταν απέναντι από την ΔΕΘ.

Πάντως ο “Αρκτούρος”, σε συνεργασία με τέσσερις ακόμη περιβαλλοντικές οργανώσεις και την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ, έχει καταθέσει από τον Αύγουστο του 2011 στο δήμο Θεσσαλονίκης, υπόμνημα προτάσεων για την αλλαγή χρήσης του Ζωολογικού Κήπου σε Καταφύγιο και Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων προκειμένου να εξυπηρετήσει ανάγκες θεραπείας και περίθαλψης τραυματισμένων άγριων ζώων για τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και αυτών που δείχνουν αδυναμία να ενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον. Το σχέδιο όμως δεν ευοδώθηκε και τα ζώα παραμένουν εκεί, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο δεν υπερψηφίζει την μεταφορά των άγριων ζώων, από το ένα στρέμμα στο οποίο ζουν, στα καταφύγια του «Αρκτούρου» όπου θα μπορούσαν να ζήσουν σε μια έκταση 600 στρεμμάτων, αγνοώντας τις εκκλήσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων.  Ένα είναι σίγουρο: όπως λειτουργεί σήμερα, ο Ζωολογικός Κήπος παρουσιάζει πολλά προβλήματα ασφάλειας και φροντίδας των ζώων αφού το προσωπικό δεν επαρκεί.

Ο ζωολογικός κήπος της Θεσσαλονίκης είναι ένας από τους εκατοντάδες ζωολογικούς κήπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν πληροί τις βασικές προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα τα ζώα να παρουσιάζουν προβλήματα στη σωματική αλλά και στην ψυχική τους υγεία. Μέσα στον Ζωολογικό κήπο λειτουργεί, από το φθινόπωρο του 1994, και ένα μικρό Μουσείο Φυσικής ιστορίας και από το 2000, το Σπίτι των Ερπετών, που λόγω έλλειψης προσωπικού υπολειτουργούν. Θα μπορούσε να γίνει επέκταση του Μουσείου με νέο αρχιτεκτονικό και μουσειολογικό σχεδιασμό των ζωολογικών και γεωλογικών του χώρων και εμπλουτισμός του με διάφορα εκθέματα αλλά και διαδραστικά παιχνίδια γνωριμίας με τη φύση που θα μπορούσαν να προσελκύσουν σχολεία και γκρουπ εκπαιδευτικών περιβαλλοντικών εκδρομών. Επίσης επειδή η λειτουργία του Ζωολογικού κήπου κοστίζει και η δυσλειτουργία του οφείλεται κατά πολύ στην έλλειψη χρημάτων που στην τελική αποβαίνει στην κακή διαβίωση των φιλοξενούμενων ζώων, καλό θα ήταν να αποφασιστεί η επιβολή εισιτηρίου με ένα μικρό αντίτιμο με απαραίτητη προϋπόθεση τα έσοδα να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη λειτουργία και την βελτίωση των συνθηκών στον Κήπο. Στο διαδίκτυο επίσης έχει διοργανωθεί συλλογή υπογραφών για την απομάκρυνση των αρκούδων από τον ζωολογικό κήπο που έχει φτάσει στον αριθμό των 23.525 υπογραφών. Μπορείτε να υπογράψετε κι εσείς εδώ.

Ο χώρος του σημερινού ζωολογικού κήπου θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε ένα θεματικό πάρκο αυτοσυντηρούμενο και με πολλές προοπτικές. Εμείς  ζητάμε να εκφράσετε την γνώμη σας για το θέμα, ψηφίζοντας τι θεωρείτε σήμερα καλύτερο για έναν θεσμό που σίγουρα χρήζει ανανέωσης και εξέλιξης.

Διαβάστε επίσης: Αγαπάτε τα ζώα κύριε δήμαρχε; 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα