Featured

Πήγα στο Μεξικό αλλά ανακάλυψα το ληστή άγιο στην Περαία Θεσσαλονίκης

Το αληθινό μήνυμα του Πάσχα, ο «αμαρτωλός ληστής» Άγιος της Ελληνικής Εκκλησίας αλλά και ο γέροντας Γερβάσιος

Πάνος Γεωργιάδης
πήγα-στο-μεξικό-αλλά-ανακάλυψα-το-ληστ-753191
Πάνος Γεωργιάδης

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί μας μια ενδιαφέρουσα ταξιδιωτική αλλά ταυτόχρονα και θρησκευτική ιστορία. Είναι λίγο μεγάλη αλλά αξίζει τον κόπο νομίζω.

 Τον Οκτώβριο του 2019 βρέθηκα στο Μεξικό στο πλαίσιο ενημερωτικού ταξιδιού από τουριστικό γραφείο της Αθήνας που έχει και γραφείο στη Θεσσαλονίκη.

Προορισμός είναι ο τόπος σου…

Πάντα πίστευα ότι το σημαντικότερο όφελος από ένα ταξίδι, δεν είναι ότι γνωρίζεις ένα νέο τόπο. Αντίθετα, ταξιδεύοντας ανακαλύπτεις άγνωστες πτυχές του ίδιο σου του εαυτού, ακόμη και του τόπου που ζεις. Όσο περισσότερο ταξιδεύεις, τόσο διαπιστώνεις πως τελικά ελάχιστα γνωρίζεις για την «αφετηρία». Εσένα και τον τόπο σου δηλαδή…

Σε αυτό λοιπόν το μακρινό ταξίδι, ανακάλυψα αναπάντεχα έστω και λίγο αργά, τρία πράγματα. Το αληθινό μήνυμα του Πάσχα, τον «αμαρτωλό ληστή» Άγιο της Ελληνικής Εκκλησίας αλλά και το γέροντα Γερβάσιο…

Ο Εσταυρωμένος και οι ληστές στο Taxco

Ένα από τα μέρη που επισκεφτήκαμε ήταν και ορεινή και γραφική πόλη του Taxco. Στην κεντρική πλατεία ( Plaza Borda) βρίσκεται και η περίφημη εκκλησία Santa Prisca de Taxco. Στην ξενάγηση στο εσωτερικό της, βλέπουμε ένα εξαιρετικό περίτεχνο γλυπτό με τον Ιησού Εσταυρωμένο. 

Μόνο που δίπλα του βρίσκονται και οι δυο εξίσου «τιμωρημένοι» με Αυτόν ληστές. Ο Γεστάς και Δυσμάς. Ο ξεναγός μας εξηγεί τη μοναδικότητα της εικόνας που αντικρίζουμε, αφού όπως μας λέει “σπάνια θα δείτε κάπου στον κόσμο δίπλα στον Εσταυρωμένο, να εμφανίζονται ταυτόχρονα και οι δύο ληστές.” Σχεδόν στις περισσότερες αγιογραφίες ή γλυπτά, ο Ιησούς εμφανίζεται μόνος του. 

 Η επιστροφή στην Ελλάδα

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα αποφάσισα να ψάξω λίγο περισσότερο, για το πόσο ειλικρινής ήταν ο Μεξικανός ξεναγός. Όντως στις περισσότερες απεικονίσεις, ο Ιησούς Εσταυρωμένος είναι μόνος του, ενώ σε 2-3 περιπτώσεις που βρήκα είναι και οι τρεις μαζί, ενώ σε μια καθολική εκκλησία στον Καθεδρικό ναό της Βαλένθια υπάρχουν μεγάλα γλυπτά τους κρεμασμένα δίπλα-δίπλα. 

Στην διαδικτυακή αναζήτηση πέφτω πάνω σε χρυσάφι! Στην Περαία Θεσσαλονίκης υπάρχει παρεκκλήσιο προς τιμήν του Αγίου Ευγνώμονος Ληστού! Ο ληστής άγιος! Που να το πεις και να σε πιστέψουν. Και όχι μόνο αυτό αλλά θεωρείται και ο πρώτος άγιος της εκκλησίας, αφού λίγο πριν ξεψυχήσει πάνω στο σταυρικό μαρτύριο, είπε στον Ιησού το περίφημο «Μνήσθητί μου, Κύριε, όταν έλθης εν τη βασιλεία σου»! Δηλαδή θυμήσου με όταν έρθει η ώρα της Βασιλείας σου». Η ιστορία του ακόμη πιο ενδιαφέρουσα όμως.

 Οι δυο ληστές, ο Γεστάς και Δυσμάς.

Οι δυο ληστές που ψυχοραγούσαν σταυρωμένοι μαρτυρικά δίπλα στο Θεάνθρωπο, ήταν ο Γεστάς και ο Δυσμάς. Ο πρώτος ήταν σκληρός και αμετανόητος για όλα όσα είχε πράξει, ενώ δεν δίσταζε να χλευάζει τον Ιησού ακόμη και την ώρα που υπέφεραν και οι δύο. Ήταν από τους σκληρότερους ληστές της εποχής, βίαζε γυναίκες και τις έκοβε τα στήθη, ενώ συνήθιζε να πίνει ακόμη και αίμα. Αντίθετα ο Δυσμάς έδειξε μεταμέλεια για τις πράξεις του. Ήταν ιδιοκτήτης πανδοχείου, είχε φυλακιστεί πολλές φορές για κλοπές, αλλά αναφέρεται ως δίκαιος γιατί μοίραζε φαγητό στους πεινασμένους ενώ φρόντιζε για την ταφή των φτωχών.

Ο Δυσμάς συναντά το νήπιο Ιησού..

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο Ιησούς και Δυσμάς δεν ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που συναντιόταν! Όταν ο Ιησούς ήταν βρέφος, η μητέρα Του Παναγία μαζί με τον Ιωσήφ τον πήγαιναν στην Ιερουσαλήμ πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Ο Δυσμάς και η συμμορία του προσπάθησαν να τους ληστέψουν. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν ο ληστής αντίκρισε το θείο βρέφος, είδε μια λάμψη γύρω του και απαγόρευσε στους άλλους ληστές να επιτεθούν στην οικογένεια. Η Θεοτόκος γεμάτη ευγνωμοσύνη προς τον αναπάντεχα καλόψυχο ληστή, του είπε: «Γνώριζε ότι το παιδί αυτό θα σε ανταμείψει με ανταμοιβή μεγάλη, επειδή εσύ σήμερα τον προστάτευσες».

Η δεύτερη και …τελευταία συνάντησή τους…

Μετά από τριάντα και πλέον χρόνια ξανασυναντήθηκαν οι δρόμοι τους πάνω στο Σταυρό… Και ο Θείο βρέφος δεν ξέχασε το καλό. Ο Δυσμάς όχι μόνο κέρδισε με το σπαθί του τη σωτηρία, ζητώντας πάνω στο Σταυρό την συγχώρεση, μετανοώντας για τα εγκλήματά του, αλλά ανακηρύχτηκε και ο πρώτος άγιος που πέρασε στον παράδεισο! Ο Ιησούς Χριστός ανταποκρίθηκε στην ειλικρινή μεταμέλειά του και του είπε: “Αμήν λέγω σοι, σήμερον μετ’ εμού έση εν τω παραδείσω”.

 Το Παρεκκλήσιο του Αγίου Ευγνώμονος Ληστού και ο γέρων Γερβάσιος…

 Τα καλά νέα όμως συνεχίζονται μετά από δύο χιλιάδες χρόνια περίπου στην Περαία της Θεσσαλονίκης. Όπως προαναφέραμε, το μικρό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ευγνώμονος Ληστού ( αναφέρεται επίσης και ως Άγιος Ληστής του Γολγοθά), βρίσκεται στον προαύλειο χώρο της Αδελφότητός “Η ΟΣΙΑ ΞΕΝΗ” (19ο χλμ. οδού Θεσ/νίκης-Ν. Μηχανιώνας, πριν από την Περαία), ενώ αν θέλετε να την επισκεφτείτε μπορείτε μόνο την Κυριακή, 11:00-13:00. Είναι όμως καλύτερα να προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία (τηλ. 6947 428 174). Αποτελεί επίσης τον προστάτη άγιο της Διακονίας Αποφυλάκισης Απόρων Κρατουμένων. Ο εορτασμός γίνεται την 12η Οκτωβρίου.

Ο Γέρων Γερβάσιος, συμπαραστάτης και «προστάτης» των φυλακισμένων…

Η ψυχή της Αδελφότητας αλλά και της Διακονίας ήταν ο αρχιμανδρίτης πατέρας Γερβάσιος Ραπτόπουλος, ο οποίος δυστυχώς «εκοιμήθη» σε ηλικία 89 ετών πριν ένα χρόνο περίπου.

 Ήταν μια από τις πιο εμβληματικές παρουσίες του ιερού Κλήρου στην Ελλάδα, αφού αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωή του διακονώντας στον χώρο των φυλακών, συμπαραστεκόμενος άπορους φυλακισμένους ανεξαρτήτου φύλου, φυλής ή θρησκεύματος. Ονομάστηκε άτυπα ως ο Προστάτης των Φυλακισμένων, βραβεύτηκε πολλές φορές για τις δράσεις του ενώ η φήμη του έφτασε έως την επιτροπή των βραβείων Νόμπελ. 

 Με την ανιδιοτελή αγάπη στο συνάνθρωπο ο πατέρας Γερβάσιος έχει αποφυλακίσει χιλιάδες κρατουμένους καταβάλλοντας διάφορα ποσά. Καθημερινά δεχόταν φαξ από αστυνομικά τμήματα και φυλακές, όπου τον ενημέρωναν ποιοι κρατούμενοι αδυνατούσαν να πληρώσουν διάφορα χρηματικά πρόστιμα κυρίως για μικροαδικήματα, αφού φυσικά αξιολογούνταν πρώτα η κατάσταση. 

 Το χαμηλότερο ποσό που πλήρωσε ήταν 8,10 ευρώ για κάποιον που δεν μπορούσε να εξαγοράσει δύο ημέρες ποινής ενώ δόθηκε μια φορά και το ποσό των 9.900 ευρώ για καταδικασθέντα με τρία εγκεφαλικά και βέβαιο θάνατο αν παρέμενε στις φυλακές. Θα μπορούσαμε να γράψουμε βιβλία ολόκληρα για τη δράση αυτού του αγίου ανθρώπου.

 Ταξιδέψτε και θα ανακαλύψετε πολλά…

 Έπρεπε λοιπόν να πάω στο μακρινό Μεξικό για να ανακαλύψω τον αμαρτωλό ληστή άγιο και το παρεκκλήσιό του στην Περαία Θεσσαλονίκης! Ένα είναι σίγουρο. Όταν επιτέλους «αποφυλακιστούμε» κι εμείς κι ας μην είμαστε ληστές, θεωρώ πως είναι επιβεβλημένη η επίσκεψη έστω να ανάψουμε -όσοι πιστεύουμε- ένα κερί στον άγιο ληστή. 

Αυτός αλλά κυρίως ο γέροντας Γερβάσιος σηματοδοτούν το σημαντικότερο αληθινό μήνυμα του Πάσχα. Κι αυτό είναι η ανιδιοτελής και απέραντη αγάπη και συμπαράσταση με κάθε τρόπο στο συνάνθρωπο. Όποιος κι αν είναι, από και να προέρχεται, ότι λάθη κι αν έκανε στο παρελθόν…

Αυτός είναι ο Χριστιανισμός που θέλουμε…

Καλή Ανάσταση!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα