Parallax View

Η πιο άσχημη φράση που ακούσαμε για τη μεταφορά προσφύγων στο Κιλκίς

Και ειπώθηκε από τον δήμαρχο Παιονίας.

Κική Μουστακίδου
η-πιο-άσχημη-φράση-που-ακούσαμε-για-τη-μ-482784
Κική Μουστακίδου

Χίλιες ψυχές και σώματα δεν είναι μικρός αριθμός. Είναι 1.000 άνθρωποι με φόβους και ελπίδες, με το άγνωστο διαρκώς μπροστά τους. Στο καμπ που ήδη υπάρχει στη Νέα Καβάλα Κιλκίς προστίθεται, λοιπόν, μια χιλιάδα προσφύγων για να αποσυμφορηθεί η Μόρια, μία από τις σύγχρονες ανθρωπιστικές ντροπές μας, που έφτασε τους 10.241 ”κατοίκους”. Και είναι δικό μας χρέος να μην ξεχνάμε ποτέ ότι δεν πρόκειται για αριθμούς, αλλά για ανθρώπους.

Η τοπική κοινωνία στο Κιλκίς αντιδρά στην εν λόγω απόφαση της κυβέρνησης την ίδια ώρα που αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές από θαλάσσης. Της γης οι κολασμένοι, αυτοί που διαρκώς περισσεύουν, που ξεριζώνονται και δεν χωράνε πουθενά σε έναν κόσμο που βουτά το κεφάλι του στην άμμο, φορτώνονται σε πλοία, μεταφέρονται, αποβιβάζονται, ξεκινάνε ξανά από κάπου, φτου και πάλι από την αρχή, εγκλωβίζονται, κάνουν κύκλο διαρκώς γύρω από τον εαυτό τους. Ενοχλούν γιατί τολμούν να θέλουν κάτι καλύτερο από αυτή τη ζωή.

Σε ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο YouTube, από το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο του δήμου Παιονίας, ο νέος δήμαρχος Κώστας Σιωνίδης ενημερώνει τους συναδέλφους του για την κατάσταση:

«Είναι γεγονός ότι το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να αποσυμφορήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά, αποφάσισε να στείλει χίλιους πρόσφυγες στο camp στη Νέα Καβάλα για είκοσι μέρες – αυτή είναι η δέσμευση του υπουργείου – έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες που γίνονται αυτές τις μέρες στην περιοχή της Καβάλας.

«Ενημέρωσα ότι ήδη τα προβλήματα με την υφιστάμενη κατάσταση είναι αυξημένα και θα επιδεινωθούν μετά την εγκατάσταση κι άλλων χιλίων προσφύγων. Έθεσα το θέμα της υδροδότησης: ήδη υπάρχουν προβλήματα την καλοκαιρινή περίοδο που η ζήτηση είναι αυξημένη τόσο στον οικισμό της Νέας Καβάλας όσο και στις παρακείμενες κτηνοτροφικές μονάδες. 

Πρόβλημα θα δημιουργηθεί και στον όγκο των απορριμμάτων. Γιατί, μπορεί ο δήμος να μην κάνει αποκομιδή από το χώρο φιλοξενίας, αλλά όπως βλέπετε όλοι σας οι πρόσφυγες που διαμένουν στη Νέα Καβάλα, τις περισσότερες ώρες της ημέρας τις περνούν μέσα στην πόλη». 

Μιλώντας στο «Έθνος», ο κ. Σιωνίδης, τόνισε ότι «είναι αναγκαίο να κατασκευαστεί άμεσα ένας μεγάλος αγωγός ο οποίος θα ”τρέξει” από το υδραγωγείο που βρίσκεται στις παρυφές της πόλης του Κιλκίς μέχρι τη Νέα Καβάλα μεταφέροντας νερό και θα εξυπηρετεί απρόσκοπτα ολόκληρη την περιοχή» ενώ σημείωσε ότι «ο στόλος του δήμου είναι μικρός και τα οχήματα παλιά. Χρειαζόμαστε ενισχύσεις».

Δεν διαφωνεί κανείς ότι πρέπει να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες που θα διευκολύνουν και τη διαμονή των προσφύγων στη Νέα Καβάλα, χωρίς ταυτόχρονα να δημιουργηθεί πρόβλημα στην καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής.

Όμως, η αναφορά της συνήθειας των προσφύγων να περνούν τις ώρες τους μέσα στην πόλη – και όχι δηλαδή στο χώρο φιλοξενίας – και μάλιστα σε συνδυασμό με τον όγκο των σκουπιδιών κρύβει κάτι πολύ θλιβερό σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση.

Κρύβει την έμμεση απαίτησή μας να μένουν μακριά μας αυτοί οι «άλλοι», οι «διαφορετικοί», να μην μπλέκονται μέσα στα πόδια μας, να μην «μπασταρδεύουν» ούτε ψηλαφιστά την ελληνικότητά μας. Να μην προσπαθούν να ενσωματωθούν με κανέναν τρόπο στην ελληνική κοινωνία, να παραμένουν μακριά, στα διάσπαρτα γκέτο που έχει οριοθετήσει και περιφράξει η χώρα μας, μέχρι να εξαφανιστούν ως δια μαγείας από το οπτικό μας πεδίο.

Και φεύγοντας, να κουβαλήσουν μαζί και τα σκουπίδια τους…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα