Πίτες από τα χεράκια τους!

Ένα ξεχωριστό μαγαζί με παραδοσιακές και χειροποίητες πίτες έχει βάλει πείσμα να μας αλλάξει αντίληψη για το street food• οι Πίτες Της Βούλας. Δύο αχώριστες παιδικές φίλες, που σπούδασαν μαζί στο Οικονομικό Τμήμα του ΑΠΘ, η Ισμήνη Τζούμα και η Μαρία Λαδοπούλου, για χρόνια συζητούσαν στ’ αστεία το άνοιγμα μιας τέτοιας επιχείρησης, στα πρότυπα του […]

Γιάννης Βήκας
πίτες-από-τα-χεράκια-τους-34922
Γιάννης Βήκας
tri.jpg

Ένα ξεχωριστό μαγαζί με παραδοσιακές και χειροποίητες πίτες έχει βάλει πείσμα να μας αλλάξει αντίληψη για το street food• οι Πίτες Της Βούλας. Δύο αχώριστες παιδικές φίλες, που σπούδασαν μαζί στο Οικονομικό Τμήμα του ΑΠΘ, η Ισμήνη Τζούμα και η Μαρία Λαδοπούλου, για χρόνια συζητούσαν στ’ αστεία το άνοιγμα μιας τέτοιας επιχείρησης, στα πρότυπα του μαγαζιού που διαθέτουν οι γονείς της Μαρίας στις Σέρρες, το οποίο εδώ και 20 χρόνια ακολουθεί αυτήν τη «συνταγή» και είναι πολύ δημοφιλές στην πόλη.

Ωστόσο, πριν έρθει η ώρα να το σκεφτούν σοβαρά η κάθε μια είχε πάρει το δικό της δρόμο, με την Ισμήνη να παντρεύεται και να μετακομίζει μόνιμα στην Αστυπάλαια και τη Μαρία να δουλεύει σε διάφορες δουλειές που σχετίζονταν με τα οικονομικά, όπως λογιστήριο και άλλες παρόμοιες. Φτάνοντας η στιγμή που η πλάκα γίνεται σοβαρή σκέψη, περνούν 3 χρόνια και έπειτα κάνουν το μεγάλο βήμα. Η Ισμήνη μεταβαίνει στις Σέρρες για να μάθει τη δουλειά από τους γονείς της Μαρίας, η οποία βρισκόταν ήδη εκεί και την μάθαινε κι η ίδια. Η Ισμήνη, παρόλο που άφησε για λίγο την οικογένειά της στο νησί, θεωρεί, όπως μας είπε, πως άξιζε τον κόπο, καθώς ήταν κάτι που ήθελαν και οι δύο και είχαν όρεξη να μάθουν τη δουλειά. Και το καταφέρνουν και ανοίγουν τη δική τους γωνιά, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Οι Πίτες Της Βούλας πλέον έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν για την ποιότητα και την ποικιλία των παραδοσιακών πιτών, που δημιουργούν μπροστά στον πελάτη. Αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας, σύμφωνα με την Ισμήνη. Οι πελάτες βλέπουν τις πίτες να δημιουργούνται μπροστά τους, καθώς το φύλλο ανοίγεται εκείνη τη στιγμή, ενώ τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται βρίσκονται στον πάγκο και υπό το απαιτητικό βλέμμα των πελατών. Παράλληλα, η μυρωδιά από τις μικρές λιχουδιές που ψήνονται μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές, καθώς οι φούρνοι βρίσκονται και αυτοί πίσω από την τζαμαρία που χωρίζουν το πωλητήριο με το παρασκευαστήριο. «Ο πελάτης βλέπει το προϊόν να δημιουργείται μπροστά του και καταλαβαίνει ότι δε θέλουμε να κρύψουμε τη διαδικασία παρασκευής, ενώ όταν το γεύεται, επιβεβαιώνει την αρχική του εντύπωση κι έτσι μας εμπιστεύεται» σημειώνει η Ισμήνη.  Αξίζει να σημειωθεί πως το όνομα της επιχείρησης αποδίδεται στο όνομα της μητέρας της Μαρίας, την κυρία Βούλα, η οποία ήταν αυτή που κόπιασε για να τις μάθει τα μικρά μυστικά για την επιτυχημένη πίτα.

Το κατάστημα έχει αποκτήσει σταθερούς πελάτες, ενώ η γκάμα των ανθρώπων που εμπιστεύονται τις Πίτες Της Βούλας είναι από φοιτητές και εργαζομένους που ψάχνουν να φάνε κάτι υγιεινό και χορταστικό κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης ημέρας, μέχρι νοικοκυρές και μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες, οι οποίες παρόλο που γνωρίζουν να φτιάχνουν μόνες τους πίτες, λατρεύουν τα προϊόντα της Μαρίας και της Ισμήνης. Δεν είναι λίγες κι εκείνες που, σύμφωνα με την Ισμήνη, θυμούνται τις μητέρες και τις γιαγιάδες τους που άνοιγαν φύλλο και συγκινούνται, ενώ τα μικρά παιδιά είναι γεμάτα περιέργεια και ζητούν συνεχώς να δουν πώς γίνεται η δουλειά.

Οι γεύσεις που μπορεί να συναντήσει κανείς στις Πίτες Της Βούλας είναι  η «τραγανή τυρόπιτα», η «δυναμωτική σπανακοτυρόπιτα», η «ζουμερή κοτόπιτα», η «απολαυστική κρεατόπιτα», η «πλούσια ζαμπονοκασερόπιτα» και άλλες όπως ριζόπιτα, πατατόπιτα, σπανάκι πράσο. Από γλυκές μπορεί κανείς να γευτεί κολοκυθόπιτα, μηλόπιτα και την πληθωρική κρεμόπιτα. Όποιος επισκεφθεί το κατάστημα, δε θα πρέπει να φύγει χωρίς να δοκιμάσει τα λαχταριστά κουρού με γεύσεις τυρί, κοτόπουλο και λουκάνικο.

*Πίτες της Βούλας, Παύλου Μελά 48, τηλ. 2310 220 023

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα