Πoιο κίνημα διεκδικεί το μέλλον μας;

Μια νέα Ελληνίδα παίρνει μέρος σε κάτι πολύ ελπιδοφόρο στην Ευρώπη 

Parallaxi
πoιο-κίνημα-διεκδικεί-το-μέλλον-μας-912260
Parallaxi

Λέξεις: Αριάδνη Παπαθεοδώρου

Το Μάιο που μας πέρασε πραγματοποίηθηκε η Σύνοδος Κορυφής του Συμβουλίου της ΕΕ με θέμα το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. 

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι ακτιβιστές του Fridays For Future (FFF), με κύριους οργανωτές αυτούς από την Ανατολική Ευρώπη, οργάνωσαν διαδηλώσεις στις Βρυξέλλες απαιτώντας περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και κατά του πολέμου στην Ουκρανία.

 Οι διαδηλώσεις αυτές ήταν σε συνέχεια των κινητοποιήσεων του FFF κατά της ταξινομίας του αερίου και της πυρηνικής ενέργειας ως πράσινες, υπέρ μιας γρήγορης απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, και κατά του πολέμου στην Ουκρανία και της χρηματοδότησής του μέσω της εισαγωγής ορυκτών καυσίμων από την Ρωσία στην ΕΕ και άλλες δυτικές χώρες.

Ως μέλος του παγκόσμιου αυτού κινήματος έχω συμμετάσχει και συνδιοργανώσει αρκετές από τις δράσεις αυτές. 

Συμμετείχα και στην διοργάνωση της τελευταίας κινητοποίησης μαζί με τις φίλες ακτιβίστριες από την Πολωνία.

 Στόχος μας ήταν να πιέσουμε τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για περισσότερα μέτρα που θα συμβάλλουν στην παύση του πολέμου στην Ουκρανία, θα επιταχύνουν τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και θα οδηγήσουν σε μια δικαιότερη Ευρώπη που θα ξεπεράσει τις εθνικιστικές αντιλήψεις.

 Τα τελευταία χρόνια το κίνημά μας έχει διαδηλώσει σε σχέση με πολλά θέματα πέρα από την κλιματική κρίση: κατά των πολέμων και των κοινωνικών διακρίσεων, και υπέρ της ενεργειακής δικαιοσύνης. 

Τα άγχη μας είναι γνωστά: Ο κόσμος μας καταστρέφεται κάθε μέρα και περισσότερο, η καθημερινή μας ζωή επηρεάζεται από τον πόλεμο σε πολλά επίπεδα, η κλιματική αλλαγή καλπάζει και η αδράνεια των κυβερνήσεών μας συνεχίζεται. Πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα νέοι, φοβούνται το αύριο, λόγω της τεράστιας αβεβαιότητας που προέρχεται κυρίως από την ανεργία, το κόστος ζωής και την επικείμενη κλιματική καταστροφή. Εμείς ως ακτιβιστές πιστεύουμε όχι μόνο σε ένα μέλλον χωρίς κλιματική κρίση αλλά και σε ένα δικαιότερο μέλλον για όλους.

Όταν αρχίσαμε αυτό το κίνημα ήταν ένας τρόπος για εμάς τους νέους ανθρώπους να εκφράσουμε αυτά τα άγχη, τους φόβους αλλά και τον θυμό μας για τον τρόπο με τον οποίο οι κυβέρνησεις αντιμετωπίζουν το μέλλον. Με την πανδημία, την οικονομική κρίση, την ανεργία των νέων και τόσες άλλες προκλήσεις, τα τελευταία χρόνια το κίνημα μας άλλαξε και μεγάλωσε μαζί με την κοινωνία. 

Δε γινόταν να μιλάμε μόνο για την κλιματική κρίση, αν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα συνδέονται σε πολλές περιπτώσεις με την κλιματική κρίση. Το κίνημα Fridays For Future μας ένωσε, και όλοι μαζί του δώσουμε μια νέα δυναμική για συνεχίζουν να εκφράζονται οι απόψεις των νέων για τις μεγάλες προκλήσεις της κοινωνίας μας. Οργανώσαμε πολλές δράσεις σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στις Βρυξέλλες. Με ηλίανθους, ως σύμβολο της ειρήνης, στο χέρι οι δράσεις μας εστίασαν στην ουσιαστική και δίκαιη ενεργειακή μετάβαση σε μια κοινωνία απεξαρτημένη από τα ορυκτά καύσιμα. Τους τελευταίους τρεις μήνες συναντηθήκαμε με υπουργούς και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες για να συζητήσουμε τα αιτήματα μας. Δυστυχώς όμως, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες μας, κανένα μέλος της Ελληνικής Κυβέρνησης δεν δέχτηκε να μας δει. 

Επικοινωνήσαμε μέχρι και με το γραφείο του πρωθυπουργού όσο βρισκόταν στις Βρυξέλλες αλλά η ¨δασκαλίστικη¨ απάντηση που λάβαμε ήταν πως δεν πρέπει να ανησυχούμε: ο Πρωθυπουργός έχει τις ίδιες ανησυχίες με εμάς. Αλλά τα νομοσχέδια και οι πράξεις της κυβέρνησης μάλλον έρχονται σε αντίθεση με τα λόγια αυτά.

Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για όλα τα θέματα που αφορούν το μέλλον μας. Συχνά μας τίθεται το ερώτημα, γιατί συνεχίζουμε να κάνουμε ακτιβισμό και αν ο ακτιβισμός μας έχει φέρει αλλαγές. Στις Βρυξέλλες τον είδαμε να αποδίδει, αφού η Επιτροπή αποφάσισε ότι θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο, καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη μέλη.

Με αυτή τη μικρή νίκη συνεχίσαμε με την επόμενη σημαντική ψηφοφορία που αφορούσε την ταξινομία των πηγών ενέργειας της ΕΕ. Δυστυχώς όμως το ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε πριν από λίγες ημέρες να χαρακτηρίσει το ορυκτό αέριο και την πυρηνική ενέργεια ως πράσινες και βιώσιμες. Οκτώ ΄Ελληνες Ευρωβουλευτές της ΝΔ ψήφισαν υπέρ αυτού του χαρακτηρισμού, ενώ μία Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ψήφισε λευκό.

Αλήθεια, κύριε Πρωθυπουργέ, όταν το κόμμα σας ψηφίζει με αυτό τον τρόπο πιστεύετε πραγματικά πως δεν πρέπει να ανησυχούμε;

ariadni-papatheodoroy.jpg

*Η Αριάδνη Παπαθεοδώρου είναι Representative for Fridays for Future international, συνιδρύτρια Reearth initiative

Είναι πρωτοετής φοιτήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (LMU) και μια από τις βασικές διοργανώτριες των «Fridays for Future-Greece» (σ.σ. μέρους του διεθνούς κινήματος που ξεκίνησε το 2018, όταν η 15χρονη τότε Γκρέτα Τούνμπεργκ και άλλοι νεαροί ακτιβιστές διαμαρτυρήθηκαν για την κλιματική κρίση μπροστά στο σουηδικό κοινοβούλιο). Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του «Periodlink», οργανισμού που παρέχει σεξουαλική και εμμηνορροϊκή εκπαίδευση για τα κορίτσια στη Γκάνα, και συνιδρύτρια της διεθνούς οργάνωσης για το κλίμα και την κοινωνική δικαιοσύνη «Re-earth». Επιλέχθηκε από το γραφείο της ειδικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Νεολαία, ώστε να συμμετάσχουν στο Pre-COP, μαζί με άλλους 398 νέες και νέους, ηλικίας 15-29 ετών, από τα 197 κράτη της σύμβασης-πλαισίου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC). Η επιλογή τους έγινε ως επιβράβευση της στρατηγικής σκέψης, των ηγετικών ικανοτήτων και της δράσης τους για το κλίμα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα