Πολιτισμός ουσίας, καθημερινότητας με αποτύπωμα
Ένα άρθρο για τον πολιτισμό της πόλης.
Tου Κωνσταντίνου Ζέρβα
Βασική αρχή της πρότασής μας για τον πολιτισμό της πόλης είναι η αποφυγή της πολυδιάσπασης των δυνάμεων, των πόρων. Στη Θεσσαλονίκη κατά το πρόσφατο παρελθόν είχαμε υπερπληθώρα εκδηλώσεων, ασύνδετων, αποσπασματικών, χωρίς σχέδιο και χωρίς στοχεύσεις. Αποτέλεσμα αυτών των επιλογών ήταν πως δεν έμμεινε κανένα σχεδόν πολιτιστικό αλλά και κανένα οικονομικό αποτύπωμα στην πόλη. Η βασική πρότασή μας και δέσμευσή μας είναι στον αντίποδα των όσων συμβαίνουν.
Θα πρέπει να υπάρξει ένας κεντρικός σχεδιασμός για τη διεξαγωγή ενός μεγάλου ενιαίου φεστιβάλ στα τέλη του καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου γύρω από το οποίο θα συνασπίζονται όλες οι πολιτιστικές προσπάθειες. Μία «πανστρατιά» των καλλιτεχνικών δυνάμεων της πόλης με στόχο να προσελκύσουμε νεανικό και μη ακροατήριο από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια.
Στην πόλη μας έχουμε δύο εκ διαμέτρου αντίθετα παραδείγματα. Από τη μία τα «Δημήτρια» που παρακμάζουν καθώς ο αριθμός των θεατών τα τελευταία χρόνια μειώνεται διαρκώς και δεν υπάρχει καμία ελκυστικότητα ούτε για καλλιτέχνες παγκοσμίου κύρους αλλά ούτε και για το κοινό. Στον αντίποδα έχουμε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – που δυστυχώς εξαίρεση και όχι κανόνας. Με τη διεθνοποίησή του, ο πολιτιστικός αυτός θεσμός δεν έμεινε μόνο στην τοπική μουρμούρα αλλά εξελίχθηκε. Συνδέθηκε και παρείχε κίνητρα που κατάφεραν να κινητοποιήσουν τις δημιουργικές, διανοητικές και καλλιτεχνικές δυνάμεις από όλη την Ελλάδα. Είχε και συνεχίζει να έχει θετική επίδραση στις ελληνικές παραγωγές, ενισχύοντας στην πράξη την εξωστρέφεια του ελληνικού κινηματογράφου. Ακούσθηκε εκτός επικράτειας κι έγινε δίαυλος επαφής με παγκόσμιες αναζητήσεις που αποτυπώνονται μέσα από το πρίσμα του κινηματογράφου.
Δώδεκα άξονες και δεσμεύσεις για τον πολιτισμό
-
- Δημιουργία Οργανισμού Πολιτισμού που θα συγκεντρώνει όλες τις πολιτιστικές δράσεις του Δήμου. Με δικό του ξεχωριστό προϋπολογισμό, με εξειδικευμένο καλλιτεχνικό διευθυντή και προσωπικό, απαλλαγμένος από επιθυμίες και διαθέσεις του κάθε αντιδημάρχου.
- Μετασχηματισμός των Δημητρίων. Λιγότερες αλλά ελκυστικότερες εκδηλώσεις με στόχο τη μετατροπή τους σε θεσμό διεθνούς εμβέλειας.
- Συνέργειες με όλους τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης, υποστήριξη όλων των θεσμικών πολιτιστικών φορέων, ένταξη τους στον προγραμματισμό τουριστικής ανάπτυξής της.
-
- Ενίσχυση της Βυζαντινής φυσιογνωμίας της πόλης με τη δημιουργία ενός μόνιμου θεσμού για την ανάδειξη της βυζαντινής μουσικής και παράδοσης.
- Φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
- Ενοποίηση ιστορικών περιπάτων στην πόλη και δημιουργία ιστορικών διαδρομών. Ανάδειξη των δεικτών μνήμης κατά τόπους, με σύνδεσή τους με μια διαδικτυακή ενημερωτική πλατφόρμα σε όλες τις γλώσσες, φιλική σε όλα τεχνολογικά μέσα.
- Ενίσχυση του ρόλου της Δημόσιας βιβλιοθήκης, της Πινακοθήκης, του Βαφοπούλιου Ιδρύματος του Δήμου Θεσσαλονίκης.
- Δημιουργία Μουσείου Πόλης Θεσσαλονίκης στα πρότυπα των μεγάλων πόλεων του εξωτερικού.
- Δημιουργία χορωδίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
- Ενίσχυση και αναβάθμιση της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου και δημιουργία ενός νέου συνόλου όπερας, ή μουσικής δωματίου. Ανάδειξη του έργου της Φιλαρμονικής.
- Φεστιβάλ για τη στήριξη των νέων καλλιτεχνών και των δημιουργών της πόλης και δημιουργία ειδικού μητρώου για την καταγραφή όλων των καλλιτεχνικών και δημιουργικών ομάδων.
- Street Αrt – graffiti. Δημιουργούμε πλαίσιο και βάζουμε κανόνες, προστατεύουμε το δημόσιο χώρο και παράλληλα με τρόπο οργανωμένο δίνουμε χώρο στους νέους καλλιτέχνες.
*Ο Κ. Ζέρβας είναι Πολ. Μηχανικός, Δημοτικός Σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Θεσσαλονίκης