Πωλούνται όπως είναι …

Πωλούνται 5 από τα πανέμορφα μικρά ιδιόκτητα νησάκια στη Χαλκιδική και πλησίον της

Κύα Τζήμου
πωλούνται-όπως-είναι-126059
Κύα Τζήμου

Σε δημοπρασία έχουν βγει στο διαδίκτυο αρκετά ιδιόκτητα νησάκια σε όλη την επικράτεια. Τα περισσότερα από αυτά είναι αρκετά παλαιές ιδιοκτησίες και κληρονομούνται από γενιά σε γενιά, ενώ βρίσκονται στην κατοχή των προγόνων τους από την εποχή της τουρκοκρατίας. Πρόκειται για κάποιες μεγάλες οικογένειες, οι οποίες είτε απέκτησαν τα νησιά αυτά τμηματικά, είτε με χρυσόβουλα του εκάστοτε Σουλτάνου. Μεταξύ αυτών και μεγάλες οικογένειες σε γειτονικά νησιά, οι οποίες είχαν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους στα μικρά αυτά νησάκια και στην πορεία του χρόνου και απέκτησαν δικαιώματα ιδιοκτησίας, είτε από το κράτος, είτε από τους Τούρκους αξιωματούχους, είτε από την εκκλησία ή άλλες αρχές.Ενδοαφέρον υπάρχει αλλά το πιο σημαντικό εμπόδιο είναι η ύπαρξη ενός ΦΕΚ, το οποίο ορίζει ότι για να πάρει κάποιος άδεια ανέγερσης ξενοδοχείου σε ένα νησί, το οποίο είναι ακατοίκητο, δεν μπορεί να έχει έκταση κάτω από 500 στρέμματα, αλλιώς θα περιοριστεί σε μια ιδιόκτητη κατοικία. Επομένως δεν μπορεί να δει κανείς τα νησιά αυτά σαν επένδυση αλλά μόνο σαν ένα ιδιόκτητο παράδεισο που μπορούν να διεκδικήσουν τα μεγάλα πορτοφόλια. Εμίρηδες και μεγιστάνες δηλαδή όπως συνέβη με τον Σκορπιό του Ωνάση που πωλήθηκε στον Ρώσο μεγιστάνα Ριμπλόβλεφ και την Οξυά στο Ιόνιο, η οποία πωλήθηκε στον Εμίρη του Κατάρ, Χαμπαντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, χωρίς να υπάρξει κάποια αλλαγή στο καθεστώς δόμησης. Στην περίπτωση νησιών, τα οποία ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και πωλούνται μέσω ΤΑΙΠΕΔ, τα πράγματα είναι λίγο πιο εύκολα ως προς την αξιοποίησή τους, αφού το ίδιο το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να επισπεύσει αποτελεσματικότερα τις διαδικασίες τριών επιπέδων που προαναφέραμε (αρχαιολογία, άμυνα, δασικά και πολεοδομία), αλλά η γραφειοκρατεία είναι μεγάλη. Σε κάθε περίπτωση στην αδειοδότηση ενός νησιού εμπλέκονται τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης – σε ό,τι αφορά στα δάση – καθώς και η γραμματεία Πολιτισμού για τα αρχαία, αλλά και τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, όταν βρίσκεται σε περιοχή ευαίσθητη.

Οι τρεις βασικοί παράγοντες που καθορίζουν τη διαδικασία είναι: Εάν το νησί βρίσκεται σε παραμεθόριο περιοχή ή όχι,  ο δεύτερος έχει να κάνει με το εάν πρόκειται για δασική έκταση, που σαφώς επηρεάζει τη δόμηση, και ο τρίτος έχει να κάνει με το εαν υπάρχουν αρχαία στη συγκεκριμένη περιοχή. Η γραφειοκρατεία και τα κωλύματα που συνοδεύουν αυτούς τους παράγοντες είναι τεράστα. Αυτοί είναι και οι κύριοι λόγοι που τα νησιά παραμένουν παρά το ενδιαφέρον χωρίς αλλάγή ιδιοκτήτη.

Πέντε από αυτές τις νησίδες βρίσκονται στη Β. Ελλάδα και την πώλησή τους μέσω Δημοπρασίας ή και απευθείας πώλησης έχει  αναλάβει η εταιρία Myrό Antiques House που υπηρετεί τον χώρο αντίκας και Τέχνης από το 1996 και εδρεύει σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Εξειδικευμένος τομέας του Myrό Antiques House είναι και το τμήμα του Real Estate που ασχολείται με πωλήσεις νησιών, μεγάλων εκτάσεων και εξαιρετικών ακινήτων.

Ας δούμε λοιπόν μέσα απ΄τις σελίδες του ποια είναι τα ακατοίκητα νησάκια που πωλούνται στη Χαλκιδική και πλησίον της.

Κάπρος ή Καυκανάς

ΚΑΥΚΑΝΑΣ 1

Το νησί Κάπρος ή Καυκανάς που βρίσκεται 2,5 χλμ βορειανατολικά της Ολυμπιάδας, στη Χαλκιδική και έχει έκταση 72.646 τ.μ. Η παράδοση λέει ότι ο βασιλιάς Κάσσανδρος εξόρισε στον Καυκανά τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα. Στο νησί υπάρχουν παραλίες για μπάνιο και στις παρυφές του, διάσπαρτα αρχαία ερείπια. Η τιμή πώλησής του δεν ορίζεται εντός της αγγελίας.

Σπαλαθρονήσι

_DSC4756

Το νησί ιδιοκτησία της οικογένειας Φιλιππίδη βρίσκεται στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής, στον Τορωναίο Κόλπο, μεταξύ Πόρτο Καρρά και Πόρτο Κουφό. Το νησί, που πήρε το όνομά του από το φυτό Σπάραθος, βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή Σιθωνίας και μεταξύ αυτού και της ακτής παρεμβάλλεται ένα μικρότερο νησάκι, ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου, που μαζί με ένα βραχώδες τρίτο (βραχονησίδα), αποτελούν το σύμπλεγμα που φέρει την ονομασία Σπαλαθρονήσια. Το συνολικό εμβαδόν του νησιού είναι 103.782 τ.μ και, όπως επεσήμανε ο δικηγόρος Άγγελος Φιλιππίδης στο ΑΜΠΕ ΠΕ– ένας εκ των έξι της οικογένειας που δικαιούνται μερίδιο από την πώληση – εντάσσεται στις προστατευόμενες περιοχές και στο πλαίσιο αυτό για τουριστική εκμετάλλευση μπορούν να χτιστούν περί τα 8 στρέμματα, ενώ εάν κάποιος επιθυμεί να κατασκευάσει σπίτι, αυτό δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 380 τ.μ.

c889234799e865bbe90cee71f6cd2e53_XL

Η οικογένεια Φιλιππίδη απέρριψε πρόταση ύψους 8,5 εκατ. ευρώ  για το νησί Σπαλαθρονήσι, το οποίο της ανήκει, μένοντας αμετακίνητη στη θέση της για ελάχιστη τιμή στα 10 εκατ. ευρώ.

Φιδονήσι

71f67488b0857639cee631943a3fc6fa_XL

Το ιδιωτικό νησί Φιδονήσι, 160.000 τ.μ., βρίσκεται στο Βορειοανατολικό Αιγαίο με κοντινότερη την ακτή της Ηρακλείτσας του Δήμου Ελευθερών, στο Νομό Καβάλας. Απέχει 1,5 μίλια από την ακτή και τα εγγύτερα σε αυτό αστικά κέντρα είναι αυτά της Καβάλας, της Ηρακλείτσας – με την τελευταία να αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης τα τελευταία χρόνια για τους Βαλκάνιους και τους Έλληνες της περιοχής – και της Περάμου, επίσης τουριστικό θέρετρο για τους κατοίκους του Νομού (και όχι μόνο). Η τιμή του ορίζεται στα 3.500.000 ευρώ.

fidonisi3

Πολύ κοντά στη πώλησή του φαίνεται ότι βρίσκεται ο οίκος δημοπρασιών «Myro Antiques House» κι εάν τελικά δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις, δεν αποκλείεται τα δύο νησιά (Φιδονήσι, Σπαλαθρονήσι) να βγουν μαζί στη δημοπρασία.

Ελευθερόνησος

af2ef6a0e2c9c528b09655df79f3b312_L

Νησάκι απέναντι από το ακρωτήρι Ελεύθερα (βόρειο όριο του κόλπου Ιερισσού), με ψηλότερη κορυφή 56 μ. Κοντά του, η βραχονησίδα Ελευθεράκι. Η έκτασή του είναι 77.060,98 τ.μ. και η τιμή του δεν αναγράφεται στην ιστοσελίδα του Οίκου.

Λευτεράκι ή Μανόλια

233826a67be66a810b23a263230da62e_L

Η βραχονησίδα που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το προηγούμενο νησάκι πωλείται μεμονωμένα. Η έκταση της είναι μόλις 3.923,52 τ.μ. και η τιμή της δεν αναφέρεται.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα