πώς-είναι-να-είσαι-λοατκι-άτομο-στη-θεσ-1082638

Parallax View

Πώς είναι να είσαι ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο στη Θεσσαλονίκη

Οι θετικές απόψεις για τη στάση της πόλης, τα αρνητικά, ο φόβος, οι αντιδράσεις

Parallaxi
Parallaxi

Λέξεις: Κωνσταντίνος Σαρίγγελος

Η Θεσσαλονίκη είναι μια από της πιο ποικιλόμορφες πόλης των Βαλκανίων. Φιλοξενεί άτομα από όλες τις χώρες, όλων των κοινωνικών ή οικονομικών τάξεων και φυσικά, όλων τον σεξουαλικοτήτων.

Η πόλη μας έχει μια από τις πιο ανοιχτές ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητες της Ελλάδας και ελκύει πολλά παρόμοια άτομα λόγο της φοιτητικής ζωής της και την έμφαση που έχει στην τέχνη. Αν και αυτά τα άτομα μοιράζονται την ίδια σεξουαλικότητα και πολλές φορές τρόπους ζωής, η γνώμη τους για την ποιότητα ζωής και το μέλλον των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων είναι παρά πολύ διαφορετική.

Μετά από συνεντεύξεις με 20 άτομα τα οποία ενδιαφερόντουσαν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, οι πολύπλοκες και διαφορετικές στάσεις που κρατάνε τα άτομα στην ζωή τους μου έδωσαν μια καλύτερη ιδέα για την ζωή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Θεσσαλονίκη.

Συγκριτικά με τις άλλες πόλεις η χωριά της Ελλάδας, κάποια άτομα έχουν μια παρά πολύ θετική άποψη για την Θεσσαλονίκη.

Με τον βασικό λόγο τους πολλούς χορούς που υπάρχουν για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και, φυσικά ως πόλη, είναι εύκολο να δεις αλλά άτομα σαν και εσένα ακόμα και στον δρόμο, το οποίο κάνει πολλούς να νιώθουν λιγότερο διαφορετικοί ή μόνοι. Άτομα από χωριά επίσης λένε πως η Θεσσαλονίκη τους δίνει ένα συναίσθημα ελευθερίας.

Κάποια αλλά άτομα πιστεύουν πως οι χώροι που υπάρχουν δεν είναι αρκετοί και πλέον έχουν ουσιαστικά σταματήσει να είναι τόποι για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αφού έχουν γίνει μόδα και πλέον έχουν περισσότερα άτομα τα οποία είναι ετερόφυλα παρά άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Άτομα που έχουν μεγαλώσει στην Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα νιώθουν πολύ φόβο για την ασφάλεια τους ακόμα και όταν περπατάνε στο δρόμο.

Συγκεκριμένα ένα άτομο θεώρησε απαράδεκτο το γεγονός ότι σε μια πόλη που προσφέρει τόσες ευκαιρίες στον κάτοικο της για να μάθει και να καταλάβει τις ζωές τον ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων, οι κάτοικοι της αρνούνται να προσπαθήσουν ακόμα και να αναγνωρίσουν την ύπαρξη αυτών που δεν είναι ετερόφυλοι.

Πολλοί λένε ότι αυτό έχει επιρροή και στην ρομαντική τους ζωή, λέγοντας πως αν και σίγουρα είναι πιο εύκολο για κάποιον να βρει μια σχέση στην Θεσσαλονίκη, ακόμα η σεξουαλικότητα τους τους δυσκολεύει. Πολλά άτομα είχαν εμπειρίες και σχέσεις με ανθρώπους που δεν είχαν αποδεκτή την σεξουαλικότητα τους, bisexual ή pansexual άτομα έχουν βρεθεί με μη αποδεικτικά άτομα του αντίθετου φύλου και κυρίως οι γυναίκες πολλές φορές νιώθουν θύμα φετιχισμού από άντρες λόγο της σεξουαλικότητας τους.

Κάποια άτομα έχουν μιλήσει για την σεξουαλικότητα τους στην οικογένεια τους. Στις περισσότερες φορές, οι αντίδραση των γονιών τους είναι άρνηση.

Φράσεις όπως “Σιγά σιγά θα βρεις το σωστό άτομο (του αντιθέτου φύλου)” ή “Απλά περνάς μια φάση” ήταν οι πιο σύγχεες απαντήσεις από τους γονείς αυτών τον παιδιών. Ακόμα, και πολλά από αυτά τα άτομα πιστεύουν ότι έχουν γονείς οι οποίοι θα ήταν αποδεικτικοί, δυσκολεύονται να κάνουν το come out, βάζοντας έμφαση στο ποσό φόβο προκαλεί κάτι τέτοιο στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα η κοινωνία ακόμα και αν βρίσκονται σε ένα αποδεικτικό οικογενειακό περιβάλλον.

Ένα από τα πιο πολυζήτητα θέματα ανάμεσα στα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας είναι η πολιτική, ειδικά τώρα που υπάρχει ένας ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρόεδρος μεγάλου κόμματος, μιλώντας για τον Στέφανο Κασσελάκη από την ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλά άτομα νιώθουν μια ασφάλεια έχοντας έναν τέτοιον άνθρωπο σε θέση δύναμης και πιστεύουν πως αν και ο ίδιος έχει πέσει θύμα αρκετής ομοφοβίας λόγο της σεξουαλικότητας του, βοηθάει πολύ στο να ανοίξει το μυαλό κάποιον ανθρώπων. Μερικά άτομα έχουν την αντίθετη άποψη, λέγοντας πως ο κόσμος ο οποίος είναι ομοφοβικός θα αρχίσει να φέρεται ακόμα χειρότερα στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα επειδή η σεξουαλικότητα είναι ένα θέμα συζήτησης λόγο του Κασσελάκη.

Η πολύχρωμη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει άτομα με διαφορετικές προσδοκίες, εμπειρίες και ελπίδες, όλοι όμως έχουν κάποια κοινά.

Όλοι έχουν γίνει θύματα ομοφοβικών επιθέσεων και πιστεύουν πως η Θεσσαλονίκη πρέπει και μπορεί να γίνει πολύ πιο αποδεικτική προς τα άτομα τα οποία θεωρούνται “διαφορετικά”.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα