Που πηγαίνουν τα χρήματα που ρίχνουν οι τουρίστες στη Φοντάνα ντι Τρέβι;

Μπορεί να αντιγράψει κάτι παρόμοιο η Θεσσαλονίκη;

Πάνος Γεωργιάδης
που-πηγαίνουν-τα-χρήματα-που-ρίχνουν-ο-789427
Πάνος Γεωργιάδης

Εικόνες: Πάνος Γεωργιάδης

Όσοι έχετε επισκεφτεί τη Ρώμη, μάλλον θα κάνατε κάποιο πέρασμα από την περίφημη Φοντάνα Ντι Τρέβι, (ιταλ. Fontana di Trevi). Κι αυτό γιατί αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της «Αιώνιας Πόλης».

Η ιστορία της

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σιντριβάνι που είναι τοποθετημένο στην περιοχή Τρέβι στο κέντρο της Ρώμης. Το όνομα “Φοντάνα ντι Τρέβι” σημαίνει “κρήνη στους τρεις δρόμους” (tre vie). Αν και ήταν ένα από τα 1352 συντριβάνια που διέθετε συνολικά η Ρώμη, ωστόσο η Φοντάνα ντι Τρέβι πάντα ξεχώριζε από τα υπόλοιπα.

Στην πραγματικότητα αρχικά ήταν μια πηγή που χρονολογείται από την αρχαία Ρωμαϊκή εποχή, ενώ αργότερα με την κατασκευή του υδραγωγείου παρείχε νερό στα ρωμαϊκά λουτρά και τα άλλα συντριβάνια της κεντρικής Ρώμης.

Αποτελούσε Ρωμαϊκό έθιμο η κατασκευή ενός όμορφου σιντριβανιού στο τέλος ενός υδραγωγείου που έφερνε νερό, κάτι το οποίο έγινε και εδώ ώστε να σηματοδοτεί την άφιξη του νερού.

Το καλλιτεχνικό αριστούργημα…

Εκτός από καλλιτεχνικό αριστούργημα, είναι το μεγαλύτερο μπαρόκ σιντριβάνι της πόλης ύψους 25,9 μέτρων και πλάτους 49 μέτρων. Σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Νικόλα Σάλβι και ολοκληρώθηκε από τον Πιέτρο Μπράτσι. Η έναρξη κατασκευής της τοποθετείται στο 1732 και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1762.

Η Φοντάνα ντι Τρέβι είναι φτιαγμένη πέτρα τραβερτίνη, που σημαίνει “από τον Τίβερη” στα λατινικά. Πρόκειται για ένα ορυκτό που προέρχεται από ανθρακικό ασβέστιο που σχηματίζεται σε κάποιες πηγές νερού, ειδικά στις θερμές.

Το κεντρικό άγαλμά της δεν αντιπροσωπεύει τον Ποσειδώνα όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά τον Ωκεανό. Όπως έγραψε ο σχεδιαστής της Νικόλα Σάλβι, το άγαλμα είναι μια εικόνα του Ωκεανού, η προσωποποίηση ενός τεράστιου ποταμού που ρέει γύρω από τη γη και από τον οποίο προέρχονται όλες οι πηγές νερού.

Ο Ωκεανός έχει τα ηνία ενός άρματος το οποίο έλκεται από δύο άλογα. Το ανήσυχο άλογο αντιπροσωπεύει τη βίαιη δύναμη της θάλασσας και το ήσυχο άλογο είναι σύμβολο της θαλάσσιας γαλήνης. Τον Ωκεανό πλαισιώνουν το άγαλμα της Αφθονίας που κρατά συμβολικά ένα κέρας γεμάτο με φρούτα και το άγαλμα της Υγείας με το δάφνινο στεφάνι.

Η παράδοση με τα κέρματα

Είναι γνωστή στους περισσότερους η παράδοση να πετούν τρία κέρματα πίσω από τους ώμους τους προς το σιντριβάνι. Σύμφωνα με το μύθο, αν πετάξεις ένα κέρμα μέσα στο συντριβάνι, τότε θα επιστρέψεις ξανά στη Ρώμη κάποια στιγμή, ένα δεύτερο κέρμα αν αναζητάτε την αγάπη, ή ένα τρίτο αν θέλετε να παντρευτείτε! Το έθιμο ξεκίνησαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι –με ένα μόνο κέρμα φυσικά- ώστε να τους ευλογήσουν οι θεοί στα ταξίδια τους και να επιστρέψουν ασφαλείς. Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή και αφορά τη ρομαντική κομεντί Three Coins in the Fountain του 1954.

Που πηγαίνουν όμως τα χρήματα που «πετούν» οι τουρίστες…;

Λέγεται ότι καθημερινά πετιούνται στο σιντριβάνι κέρματα αξίας εκατοντάδων, ίσως και χιλιάδων ευρώ! Κάθε βράδυ τα κέρματα συλλέγονται και δίνονται στη φιλανθρωπική οργάνωση Caritas.

H συνέχεια είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα αφού τα χρήματα αξιοποιούνται για τη σίτιση απόρων της πόλης! Πιο συγκεκριμένα υλοποιείται ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με τοπικά σούπερ μάρκετ.

Με αυτά τα χρήματα, προσφέρονται προπληρωμένες κάρτες στους απόρους της Ρώμης, βοηθώντας τους να πάρουν τρόφιμα.

Μια θαυμάσια ιδέα, που δείχνει πως ο μαζικός τουρισμός δεν φέρνει μόνο προβλήματα σε μια πόλη ( οχλαγωγία, ρύπανση κ.α.) αλλά έχει και στοιχεία φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης στους πονεμένους.

Λάβετε επίσης υπόψη πως αποτελεί «έγκλημα» αν σκεφτείτε να κλέψετε κέρματα από τη Φοντάν ντι Τρέβι…

Θα μπορούσε άραγε η Θεσσαλονίκη να υλοποιήσει κάτι αντίστοιχο; Που θα προσέλκυε τουρίστες αλλά και θα έδινε βοήθεια σε ομάδες που χρήζουν βοήθειας;

Δεν έχουμε και συντριβάνια στη Θεσσαλονίκη ρε γαμώτο…

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα