Parallax View

Προτεραιότητα η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών χωρίς διακρίσεις

Η οικογένεια στη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας αλλάζει και εξελίσσεται διαρκώς, ακριβώς όπως ένας ζωντανός οργανισμός

Parallaxi
προτεραιότητα-η-υπεράσπιση-των-δικαι-1096537
Parallaxi

Λέξεις: Γιώργος Σταμάτης

Η οικογένεια στη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας αλλάζει και εξελίσσεται διαρκώς, ακριβώς όπως ένας ζωντανός οργανισμός.

Σαράντα και πλέον χρόνια μετά την καθιέρωση του πολιτικού γάμου ως ισότιμης πράξης, δεκαπέντε χρόνια μετά την καθιέρωση του Συμφώνου Συμβίωσης και οκτώ χρόνια μετά την υποχρεωτική, λόγω αποφάσεως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επέκτασή του και σε πολίτες ιδίου φύλου, η απάλειψη μιας καταφανούς διάκρισης θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη, δεδομένη και αξιοσημείωτη.

Για όλους όσοι μπήκαν στην πολιτική με πρώτη προτεραιότητα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αόρατων πολιτών, το νομοσχέδιο που αφορά στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, είναι ένα νομοσχέδιο που θα κάνει ορατούς αυτούς τους συμπολίτες μας και τις οικογένειες τους.  Θα αποκαταστήσει μια αδικία χρόνων με την αναγνώριση οικογενειών που ήδη υπάρχουν και θα ανοίξει περισσότερες οικογενειακές αγκαλιές. Άλλωστε, σε μια δημοκρατία ποιος έχει το δικαίωμα να ορίζει τις οικογενειακές αξίες άλλων ανθρώπων;

Το 2009 ήταν η χρονιά που το κοινό γνώρισε τον Καμ και τον Μιτς, ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων που ζούσε μαζί με την θετή τους  κόρη, Λίλι. Δεν ήταν παντρεμένοι όταν ξεκίνησε η σειρά «ModernFamily» (Σύγχρονη οικογένεια) -ενώθηκαν στο σίριαλ με τα δεσμά του γάμου όταν επετράπη ο γάμος μεταξύ ομόφυλων πολιτών στην πατρίδα τους, την Καλιφόρνια, καθώς εξελισσόταν η εκπομπή.

Ο Καμ και ο Μιτς αντιμετώπιζαν τις προκλήσεις της μακροχρόνιας σχέσης τους στην οθόνη κάθε εβδομάδα, καθώς περίπου 10 εκατομμύρια Αμερικανοί τους παρακολουθούσαν από το σπίτι τους. Η σειρά, η οποία γνώρισε τεράστια επιτυχία  και στην Ελλάδα, προβάλλεται ακόμα από δημοφιλείς πλατφόρμες και ουσιαστικά έπεισε τους τηλεθεατές ότι ένα ομόφυλο ζευγάρι είναι ακριβώς όπως κι ένα ετερόφυλο. Τόσο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα όσο και η Αν Ρόμνεϊ έκαναν κατά καιρούς αναφορές στη σειρά, που εξελίχθηκε σε ένα από τα πλέον ελκυστικά τηλεοπτικά προϊόντα-προβαλλόταν από το 2009 έως το 2020.Η γραμμή τάσης της δημοσκόπησης του Gallup σχετικά με τη στάση των Αμερικανών απέναντι στους γάμους μεταξύ ομοφύλων, αφού κατέρρευσε για ένα χρόνο, άρχισε να ανεβαίνει προς το ιστορικό πλέον ύψος της το 2009. Μια σειρά από παράγοντες επηρέασαν αυτή τη μετατόπιση και ένας από αυτούς λένε οι δημοσκόποι ήταν το «ModernFamily».

Μια άλλη δημοσκόπηση το 2012 διαπίστωσε ότι το 27% των πιθανών ψηφοφόρων δήλωσαν ότι οι απεικονίσεις γκέι χαρακτήρων στην τηλεόραση, απαλλαγμένες από αναμασημένα στερεότυπα, τους έκαναν να κλίνουν περισσότερο υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Αλλά, αυτό που προέχει είναι ένα ασφαλές, σταθερό περιβάλλον αγάπης για το παιδί. Η αγάπη και η στοργή δεν είναι αποκλειστικότητα των ετερόφυλων. Και ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι τροχοπέδη ώστε να είσαι ανάδοχος ή θετός γονέας. Αυτό που καλείται η πολιτεία, η κυβέρνηση ψηφίζοντας το νόμο, είναι να βάλει δικλείδες ώστε ένα παιδί να πάει σε μια οικογένεια είτε ετερόφυλων είτε ομόφυλων, με μοναδικό γνώμονα το καλό του ίδιου του παιδιού.

Οι ζωές όλων για να είναι ευτυχέστερες, πληρέστερες  και καλύτερες δεν χρειάζονται κοντόθωρες πολιτικές αλλά μακρινούς ορίζοντες.

*Ο Γιώργος Σταμάτης είναι βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα